Υπερψηφίστηκε σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία περί αναστολής της εφαρμογής του άρθρου 2α του νόμου Παππά (που μετέφερε τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ στον Υπουργό Επικρατείας) μέχρι τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ, «οπότε και θα γίνει γνωστό το σκεπτικό της».

Μαζί πέρασε και η τροπολογία που προβλέπει ότι ο καθορισμός του αριθμού των δημοπρατούμενων αδειών πραγματοποιείται με σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ (αντί αιτιολογημένης γνώμης που ίσχυε μέχρι σήμερα), η οποία και θα δεσμεύει το αποφασίζον όργανο, δηλαδή τον Υπουργό στον οποίο ανατίθενται οι αρμοδιότητες τη Γ.Γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (εν προκειμένω τον Υπουργό Επικρατείας).

Δεκτή έγινε, τέλος, βουλευτική τροπολογία σύμφωνα με την οποία θα απαιτείται στο εξής η σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ και για την τιμή εκκίνησης των αδειών που δημοπρατούνται.

Παίρνοντας το λόγο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, μίλησε για συμμόρφωση της Κυβέρνησης με τη δικαστική απόφαση οριακής πλειοψηφίας του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις υπουργικές του αποφάσεις, τονίζοντας ότι οι προηγούμενες Κυβερνήσεις δεν ακολουθούσαν στο παρελθόν αντίστοιχες πρακτικές. «Είναι προφανές ότι οποιοσδήποτε διαγωνισμός γίνει από δω και μπρος θα διεξαχθεί από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης στα πλαίσια της ισχύουσας νομοθεσίας» σημείωσε. Ως προς τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών, επισήμανε ότι οριζόταν με υπουργική απόφαση σε προηγούμενα νομοθετήματα (βλ. Βενιζέλος, Ρουσόπουλος, Βορίδης), σημειώνοντας ότι η ίδια ρύθμιση στη δική του νομοθετική πρωτοβουλία έγινε πέτρα του σκανδάλου.

«Και άδειες θα δοθούν και τίμημα θα υπάρξει. Αυτή νομίζω είναι μία μεγάλη τομή» τόνισε, υπενθυμίζοντας τη θέση της αντιπολίτευσης περί μίας άδειας στον ψηφιακό πάροχο με τον οποίο πρέπει να συμβληθεί όποιος θέλει να εκπέμψει.

«Θα μπορούσε αυτή η Κυβέρνηση να συμβιβαστεί, όπως συμβιβάστηκαν εκόντες άκοντες Υπουργοί, Πρωθυπουργοί, πολιτικές δυνάμεις επί τόσα χρόνια. Ποιος θα μας έλεγε τι από αυτό το πολιτικό προσωπικό που τώρα κουνάει το δάχτυλο εάν είχαμε συμβιβαστεί;» σημείωσε με τη σειρά του ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης. Υπογράμμισε ακόμα την ανάγκη άμεσης συγκρότησης του ΕΣΡ με το οποίο τόνισε ότι θα υπάρξει μια αρμονική συνεργασία προκειμένου να τακτοποιηθεί το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, διαδικασία που – όπως επισήμανε - θα φέρει αποτελέσματα υπέρ του δημοσίου συμφέροντος κατά την ηθική, θεσμική, αλλά και οικονομική διάσταση. 

Κυριακή Παπαναστασίου
Συντάκτης: Κυριακή Παπαναστασίου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.