Νέα αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας ξέσπασε σήμερα, με αφορμή δημοσιεύματα του ξένου Τύπου που ανέφεραν ότι οι κυρώσεις της ΕΕ απέναντι στη Βενεζουέλα αποτράπηκαν με παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης. Για κριτική που βασίζεται σε «κίτρινα δημοσιεύματα», κάνει λόγο το ΥΠΕΞ.

Την επίθεση της Νέας Δημοκρατίας στην κυβέρνηση, προκάλεσαν δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, σύμφωνα με τα οποία η ελληνική ηγεσία, μέσω κίνησης βέτο, απέτρεψε την επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων στη Βενεζουέλα. Παράλληλα, η ΝΔ ασκεί κριτική στους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι καταψηφίζουν οποιοδήποτε ψήφισμα κατά της κυβέρνησης Μαδούρο έρχεται στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο αρμόδιος τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση:

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ανακοίνωσε η Εκπρόσωπός της για την Εξωτερική Πολιτική, δεν αναγνωρίζει την Συντακτική Εθνοσυνέλευση στη Βενεζουέλα και εκφράζει έντονες ανησυχίες για τις πρακτικές του καθεστώτος Μαδούρο.

Εν τω μεταξύ, σημερινά δημοσιεύματα του ξένου Τύπου αναφέρουν ότι η επιβολή κυρώσεων απετράπη εξαιτίας ανησυχιών και αντιρρήσεων και της Κυβέρνησης Τσίπρα.

Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες είναι ασαφείς και η Κυβέρνηση παραμένει σιωπηλή.

Την ίδια ώρα, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζουν κάθε σχετικό ψήφισμα καταδίκης που έρχεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Καλούμε το Υπουργείο Εξωτερικών να διευκρινίσει επιτέλους με τρόπο επίσημο και κατηγορηματικό ποια ακριβώς είναι η θέση της χώρας μας και αν είναι αυτή που, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, εμφανίζεται ως βασικός και επίμονος υποστηρικτής του καθεστώτος Μαδούρο».

Το Υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας σε υψηλούς τόνους, συμβούλεψε τη Νέα Δημοκρατία να μη βασίζεται σε κίτρινα δημοσιεύματα.

Αναλυτικά, η σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, ανέφερε:

«Ο χειρότερος σύμβουλος στην εξωτερική πολιτική είναι τα κίτρινα δημοσιεύματα στον Τύπο. Δυστυχώς, η ΝΔ δεν  μπορεί να αποφύγει τον πειρασμό να επικαλείται ως ερωτήματα αυτά τα δημοσιεύματα.

Αντί να αναπαράγει ανακριβή δημοσιεύματα, καλούμε τον Τομεάρχη Εξωτερικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης να διαβάσει τις σχετικές Δηλώσεις που έχει εκδώσει μέχρι σήμερα η ΕΕ, καθώς και τη Δήλωση που η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ εξέδωσε χθες για το θέμα στο όνομα όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δημοσιεύματα που αναφέρονται σε δήθεν θέμα κυρώσεων και ελληνικό βέτο, κατά τη χθεσινή συζήτηση στις Βρυξέλλες, είναι ανυπόστατα».

 

ΕΕ κατά Βενεζουέλας

Τι συμβαίνει όμως τις τελευταίες μέρες σχετικά με την καταδίκη της Βενεζουέλας από την ΕΕ; Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει την αντίθεσή της απέναντι στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση Μαδούρο και τη συγκρότηση Συντακτικής Συνέλευσης.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Ένωση αρνείται να αναγνωρίσει τη Συντακτική Συνέλευση που εξελέγη την Κυριακή στη Βενεζουέλα και ζητά να ανασταλεί η «εγκαθίδρυσή» της, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, εξ ονόματος των 28 χωρών-μελών της ΕΕ.

«Η εκλογή της Συντακτικής Συνέλευσης επιδείνωσε σταθερά την κρίση στη Βενεζουέλα», δήλωσε η Μογκερίνι.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι χώρες-μέλη της δεν μπορούν, κατά συνέπεια, να αναγνωρίσουν τη Συντακτική Συνέλευση», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ακόμα, εκπρόσωπος της Κομισιόν, σε δηλώσεις της, τόνιζε ότι «συζητείται ένα πλήρες φάσμα δράσεων» ώστε «να εξασφαλισθεί μια κατάλληλη και συντονισμένη απάντηση από την ΕΕ» για τα όσα συμβαίνουν στη Βενεζουέλα.

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.