Την πρόθεση της κυβέρνησης Ζάεφ να αλλάξει σύντομα η ονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων καθώς και του αυτοκινητοδρόμου της ΠΓΔΜ, εξέφρασε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος των Σκοπίων, Μίλε Μποσνιάκοφσκι.

«Πρέπει να ληφθεί απόφαση από την κυβέρνηση και αυτό θα γίνει την επόμενη περίοδο, σύντομα», τόνισε ο κ. Μποσνιάκοφσκι, μιλώντας στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στα Σκόπια.

Παράλληλα, ερωτηθείς για τις προσδοκίες της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ από την επίσκεψη στα Σκόπια του διαπραγματευτή του ΟΗΕ για το θέμα του ονόματος, Μάθιου Νίμιτς, ο Μίλε Μποσνιάκοφσκι επανέλαβε ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για την επίτευξη λύσης στο θέμα του ονόματος, ότι υπάρχει πολιτική βούληση και ότι οι σχέσεις της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων χρόνων. Και προσέθεσε ότι περισσότερες λεπτομέρειες θα δοθούν στη δημοσιότητα μετά τις αυριανές συναντήσεις των εκπροσώπων της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ με τον Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος επίσης θα προβεί σε δήλωση.

 

Στα Σκόπια ο Νίμιτς από σήμερα – Αύριο ο γύρος επαφών με την ηγεσία της ΠΓΔΜ

Μετά την ολοκλήρωση του γύρου επαφών που είχε στην Αθήνα με την ελληνική ηγεσία, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς μετέβη στα Σκόπια σήμερα το μεσημέρι, προκειμένου να συναντήσει και την «άλλη πλευρά». Εκεί ο διαπραγματευτής του ΟΗΕ πρόκειται να μεταφέρει τις εκπεφρασμένες θέσεις της Ελλάδας για το ονοματολογικό ζήτημα, μετά το γύρο επαφών που είχε στην Αθήνα.

Αύριο Πέμπτη, ο Μάθιου Νίμιτς αναμένεται να έχει συναντήσεις με το φάσμα της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της ΠΓΔΜ, σχετικά με το πλαίσιο που παρουσίασε στις 17 Ιανουαρίου ο ίδιος, για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται οι πρώτες τοποθετήσεις της γείτονος χώρας.

Σημειώνεται ότι οι συναντήσεις θα γίνουν με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ, τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι και τον αρχηγό του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος της χώρας Αλί Αχμέτι.

Εν τω μεταξύ, από την κυβέρνηση των Σκοπίων δεν αναφέρουν ποια σημεία των προτάσεων Νίμιτς γίνονται αποδεκτά ή όχι, ενώ απουσιάζει συστηματικά η οποιαδήποτε αναφορά για το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα Σκόπια τις διαδικασίες για αλλαγή του Συντάγματος.

«Δουλεύουμε με καλή πίστη προς την κατεύθυνση της επίλυσης και τα υπόλοιπα τα αφήνουμε στους άλλους που ασκούν κριτική και θέλουν να δημιουργούν προβλήματα», επεσήμανε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις, μπορεί να συνεχιστούν και μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον ερχόμενο Ιούνιο. Ο Νίκος Κοτζιάς έκανε λόγο για δημιουργική και παραγωγική συνάντηση, όπου συζητήθηκαν τα θετικά σημεία των προτάσεων Νίμιτς και εκφράστηκαν οι προβληματισμοί της ελληνικής πλευράς αλλά και εναλλακτικές προτάσεις.

«Είναι η ώρα των αποφάσεων», δήλωσε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, χαρακτηρίζοντας εποικοδομητική και ενεργητική τη στάση της ελληνικής πλευράς. Ο κ.Νίμιτς, σημείωσε ότι υπάρχει βούληση και από τις δύο πλευρές οι οποίες πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία.

«Η ενημέρωση που είχαμε από τον κ.Νίμιτς δεν αμβλύνει τις ανησυχίες μας», δήλωσε από την πλευρά του, ο τομεάρχης εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, επιμένοντας ότι μόνη εγγύηση για την εξάλειψη κάθε μορφής αλυτρωτισμού και για μια κοινά αποδεκτή ονομασία, ενιαία για όλες τις χρήσεις, είναι η αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ.

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.