Λίγες μέρες πριν το κρίσιμο Eurogroup της Παρασκευής, το τοπίο της διαπραγμάτευσης παραμένει θολό. Πολλά είναι τα ταξίδια από και προς την Αθήνα, με τους κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης να συναντιούνται στις Βρυξέλλες με τους εκπροσώπους των δανειστών και τον Αλέξη Τσίπρα να υποδέχεται στην Αθήνα τον Ντόναλντ Τουσκ.

Καθώς βαδίζουμε στο Eurogroup της 7ης Απριλίου, η ελληνική πλευρά προχωρά σε μπαράζ επαφών προκειμένου να κλείσουν τα ανοιχτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης, με το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και το ενεργειακό να βρίσκονται πιο ψηλά στην ατζέντα. Οι επαφές διεξάγονται σε τεχνικό αλλά και στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο.

Στο τεχνικό επίπεδο, ο στόχος είναι το κλείσιμο της συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (staff level agreement), που θα επικυρωθεί μέσα από κάποιο από τα επερχόμενα Eurogroup. Πριν από αυτό όμως, χρειάζεται να επιστρέψουν οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, ώστε να ετοιμαστεί ένα ολοκληρωμένο πακέτο συμφωνίας. Με βάση όλα τα δεδομένα, δεν υπάρχει χρόνος για να γίνει κάτι τέτοιο πριν το Eurogroup της Παρασκευής, οπότε αυτό που αναμένει η ελληνική πλευρά είναι το Eurogroup να δώσει σήμα για την άμεση επιστροφή την θεσμών στην Αθήνα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης μετέβησαν την Τρίτη στις Βρυξέλλες, προκειμένου να πραγματοποιήσουν συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών. Το βράδυ της Τρίτης είναι προγραμματισμένη ευρεία συνάντηση στη βελγική πρωτεύουσα. Την ελληνική πλευρά θα εκπροσωπήσουν, όπως ανέφεραν ευρωπαϊκές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Από ευρωπαϊκής πλευράς, παρόντες στη συνάντηση θα είναι ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Μπενουά Κερέ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο επικεφαλής του του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ενώ δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί ποιος θα εκπροσωπήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Πέρα όμως από το πιο τεχνικό επίπεδο, υπάρχει και το πολιτικό. Η κυβέρνηση έχει κάνει ξεκάθαρο ότι τις τελευταίες μέρες έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες για επαφές του Αλέξη Τσίπρα με Ευρωπαίους ομόλογούς του και κορυφαίους θεσμικούς παράγοντες. Πληροφορίες που κυκλοφορούν από χθες, θέλουν τον πρωθυπουργό να επιδιώκει τηλεφωνική συνομιλία με την Άνγκελα Μέρκελ, προκειμένου να δοθεί πολιτική λύση στα όποια ανοιχτά ζητήματα.

Πάντως, την Τετάρτη ο Αλέξης Τσίπρας θα υποδεχτεί τον Ντόναλντ Τουσκ στο Μέγαρο Μαξίμου. Η επίσκεψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δυο μέρες πριν από ένα κρίσιμο Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα, μόνο άσχετη με τη διαπραγμάτευση δεν μπορεί να θεωρηθεί, παρ’ ότι στην επίσημη ατζέντα έχει μπει και το Brexit αλλά και το προσφυγικό.

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης, ο πρωθυπουργός είχε επικοινωνήσει με τον Ντόναλντ Τουσκ, θέτοντας το ζήτημα της κωλυσιεργίας του ΔΝΤ σε ό,τι αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση, με αιχμή τα εργασιακά και συγκεκριμένα την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για υποστήριξη της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας κατά τη διάρκεια της κεντρικής συνέντευξης Τύπου της Συνόδου, την ανάγκη να διατηρηθεί «το υψηλό επίπεδο κοινωνικής προστασίας και οι βέλτιστες πρακτικές σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας».

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Ντόναλντ Τουσκ, πρώτα θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, στις 10 π.μ. ώρα Ελλάδας. Αμέσως μετά θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό στις 10.45 π.μ., ενώ στις 11:45 θα ακολουθήσει η κοινή συνέντευξη Τύπου.

 

Τι θα συζητηθεί στο Eurogroup

Το προσεχές Eurogroup έχει άτυπο χαρακτήρα και θα διεξαχθεί στη Βαλέτα της Μάλτας την Παρασκευή 7 Απριλίου.

Εκεί, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα ενημερωθούν για «την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις συνομιλίες μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών, μετά το τελευταίο Eurogroup του Μαρτίου». Αυτό αναφέρει η ημερήσια διάταξη του Eurogroup που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη, οι συνομιλίες μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών επικεντρώνονται στα βασικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία σε ένα συνολικό πακέτο πολιτικών, το οποίο θα επιτρέψει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος.

«Τα ζητήματα αυτά περιλαμβάνουν τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στην ενέργεια, αλλά και την εξισορρόπηση των δημοσιονομικών στοιχείων της Ελλάδας μεσοπρόθεσμα, δηλαδή από το 2018 και μετά», επισημαίνεται στην ημερήσια διάταξη.

Εξάλλου, η τραπεζική ενοποίηση, η Κύπρος και οι επενδύσεις σε ανάπτυξη και απασχόληση είναι τα άλλα θέματα που θα απασχολήσουν το Eurogroup της Μάλτας.

Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, παρούσες θα είναι η επικεφαλής του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (SSM) Nτανιέλ Νουί (που ελέγχει τη ρευστότητα των τραπεζών) και η επικεφαλής του Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης (SRB) Έλκε Κένιγκ.

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.