«Επίσημη πρώτη» σήμερα για τη διαπραγμάτευση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών. Το βράδυ της Δευτέρας η πρώτη συζήτηση μεταξύ Τσακαλώτου και θεσμών στο Χίλτον, σχετικά με τα δημοσιονομικά και τα μέτρα που χρειάζεται να προ-νομοθετηθούν.

Ξεκίνησε σήμερα η διαπραγμάτευση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα αρμόδια κλιμάκια των θεσμών προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, στο πλαίσιο της κατ’ αρχήν συμφωνίας που συνάφθηκε στο Eurogroup της Δευτέρας 20 Φλεβάρη.

Οι Ντέλια Βελκουλέσου (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) βρίσκονται στο Χίλτον και έχουν ήδη ξεκινήσει από σήμερα τις πρώτες επαφές με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης.

Η συζήτηση άνοιξε γύρω στις 10.30 το πρωί, με θέματα σχετικά με την ολοκλήρωση της συγκρότησης της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, του γνωστού δηλαδή Υπερταμείου. Στη συνάντηση την ελληνική πλευρά εκπροσώπησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπλ. υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης. Ο κ. Τσακαλώτος αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις.

Το μεσημέρι, την πόρτα του Χίλτον πέρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης για να συζητήσει με τους εκπροσώπους των θεσμών τα θέματα της ενεργειακής πολιτικής. Μετά από δύο ώρες και ο κ. Σταθάκης αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις, ενώ σύμφωνα με παράγοντα του υπουργείου, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ενώ θα υπάρξει νέα συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο στο τέλος της εβδομάδας.

Το απόγευμα της Δευτέρας, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επιστρέφει στο Χίλτον προκειμένου να ολοκληρωθεί η συζήτηση για το Υπερταμείο. Θα ακολουθήσει συζήτηση για τη συνολική επισκόπηση των θεμάτων της δεύτερης αξιολόγησης αλλά …τα δύσκολα αρχίζουν μετά τις 9 το βράδυ, που προγραμματίζεται η συζήτηση για τα δημοσιονομικά και τα επικείμενα μέτρα του 2019.

 

Συντάξεις και αφορολόγητο στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης

Στην ατζέντα των συζητήσεων βρίσκονται:

1) όσες ενέργειες χρειάζεται ακόμα να κάνει η κυβέρνηση ως προαπαιτούμενα, για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης

2) το περίφημο πακέτο μέτρων και αντιμέτρων που θα νομοθετηθεί από τώρα για να ισχύσει το 2019.

 

1) Όσον αφορά το πρώτο σκέλος, στην ατζέντα της συζήτησης για τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης, βρίσκονται τα εξής:

- Υπερταμείο: οι δανειστές ζητούν να γίνει ταχύτερα το πέρασμα των 11 ΔΕΚΟ στο Υπερταμείο, ενώ ανοιχτά είναι τα θέματα της ολοκλήρωσης της συγκρότησης του ταμείου, με την πλήρη στελέχωση του ΔΣ κλπ.

- Ενεργειακά: οι δημοπρασίες για τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και η μεταφορά του 17% της ΔΕΗ στο Υπερταμείο, κάτι που φέρονται να ζητούν οι θεσμοί.

- Εργασιακά: ίσως το πιο κρίσιμο τμήμα των προαπαιτουμένων για τη δεύτερη αξιολόγηση. Το ΔΝΤ φαίνεται ότι εισέρχεται και πάλι «με άγριες διαθέσεις» στην κουβέντα, ζητώντας την αύξηση του ορίου απολύσεων από το 5% στο 10% για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Στο ίδιο πεδίο, η κυβέρνηση, αξιοποιώντας τη θετικότερη διάθεση της ευρωπαϊκής πλευράς στο εν λόγω θέμα, αναμένεται να ζητήσει την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων μέσα στο 2017.

2) Για το περίφημο πακέτο μέτρων, η αφετηρία θα είναι οι εκτιμήσεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα και για το αν και κατά πόσο η Ελλάδα θα καταφέρει να πιάσει το δημοσιονομικό στόχο του 2018.

Επομένως, θα υπάρχει δημοσιονομικό κενό το 2018; Τι λέει η κάθε πλευρά των θεσμών γι’ αυτό; Για το δημοσιονομικό κενό, ως γνωστόν, υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις μεταξύ των θεσμών. Η Κομισιόν λέει ότι δε θα υπάρξει κενό, το Ταμείο ξεκινά από τη θέση ότι υπάρχει μεγάλο κενό για το 2018. Με βάση αυτό τίθεται το ερώτημα πόσα δις μέτρα θα χρειαστεί να προ-νομοθετηθούν.

Από εκείνο το σημείο θα ξεκινήσει και η συζήτηση για την εξειδίκευση των μέτρων. Ως προς τα «αρνητικά» μέτρα, στο τραπέζι της συζήτησης φαίνεται ότι βρίσκεται η μείωση του αφορολόγητου αλλά και η σταδιακή περικοπή της προσωπικής διαφοράς στους νυν συνταξιούχους (το ποιους ακριβώς θα αφορά αυτή η ενδεχόμενη περικοπή, το ποσοστιαίο ύψος της, η χρονική της αφετηρία, είναι ακόμα πολύ ρευστά). Ως προς τα αντισταθμιστικά μέτρα, στο τραπέζι πέφτει η μείωση του ΦΠΑ, του ΕΝΦΙΑ αλλά και η εξειδίκευση των αναπτυξιακών μέτρων που θα ληφθούν εφόσον ξεπεραστεί ο δημοσιονομικός στόχος του ’18 (σενάριο που η κυβέρνηση θεωρεί ως πολύ πιθανό).

Σε αυτή τη συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα εντάσσεται και το θέμα των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, θέμα το οποίο ως γνωστόν, εκτός από την ελληνική πλευρά, θέτει και το ΔΝΤ, ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα με χρηματοδότηση.

 

Οι χρονικοί κόμβοι του επόμενου διαστήματος

9 Μαρτίου - Συνεδρίαση ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (δε θα αποφασίσει εκείνη τη μέρα για την ποσοτική χαλάρωση, αλλά θα δώσει δείγματα)

15 Μαρτίου - Εκλογές στην Ολλανδία

20 Μαρτίου – Eurogroup (αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το staff level agreement)

(επόμενες συνεδριάσεις 7 Απριλίου – 22 Μαΐου – 15 Ιουνίου)

21-23 Απριλίου - Εαρινή Σύνοδος ΔΝΤ

23 Απριλίου - Εκλογές στη Γαλλία / 7 Μαΐου (β’ γύρος)

27 Απριλίου - Απόφαση της ΕΚΤ για την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση

Ιούλιος - Καταβολή δόσης 7 δις στους δανειστές

24 Σεπτεμβρίου - Εκλογές στη Γερμανία

 

Κυβέρνηση: Αυτό που μας απασχολεί τώρα είναι το ύψος των μέτρων για το ‘19

Μέτρα θα χρειαστεί να πάρουμε για το 2019, είτε θετικά είτε αρνητικά, στη βάση της απόφασης του Eurogroup. Το σημαντικό όμως ζήτημα είναι το πόσα δις θα είναι αυτά τα μέτρα.

Έτσι, «ο προσδιορισμός του ύψους των μέτρων, θετικών και αρνητικών» είναι κεντρικό θέμα για την ελληνική κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις, επισημαίνει κυβερνητική πηγή σε επικοινωνία που είχε με το ΑΠΕ - ΜΠΕ. Σημειώνεται ότι τα όποια θετικά ή αρνητικά μέτρα συμφωνηθούν, που θα αφορούν την περίοδο μετά το 2018, θα νομοθετηθούν τώρα ταυτόχρονα, όπως διεμήνυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Επίσης, από την κυβέρνηση δίδεται «ιδιαίτερο βάρος και στο αναπτυξιακό πακέτο, για τις θέσεις εργασίας, το οποίο δεν θα συνυπολογίζεται στα πρωτογενή πλεονάσματα», δήλωνε η ίδια πηγή στο ΑΠΕ -ΜΠΕ.

Πρόκειται για δέσμη μέτρων που, όπως αποφασίστηκε στο πρόσφατο Eurogroup, αφορά 100.000 θέσεις εργασίας και το ύψος χρηματοδότησης ανέρχεται ως τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Να κλείσουμε όσο το δυνατόν συντομότερα» είναι ο στόχος και η επιθυμία της κυβέρνησης. Παράλληλα, η κυβέρνηση επιδιώκει να κλείσει η συζήτηση για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα, θέματα που αποτελούν τη μεγάλη πολιτική διαφωνία μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Βερολίνου.

Με τα θέματα αυτά κλεισμένα «θα μπει η Ελλάδα στο QE και θα εμπεδωθεί το κλίμα εμπιστοσύνης στη χώρα, κλίμα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας» σημείωναν, εν κατακλείδι, πηγές της κυβέρνησης στο ΑΠΕ -ΜΠΕ.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, ΕΡΤ, news247.gr

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.