Την πεποίθησή του ότι θα επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές, για το ελληνικό χρέος, εξέφρασε αξιωματούχος του ΔΝΤ στο αμερικανικό δίκτυο CNBC. Ο αξιωματούχος φέρεται να υποστήριξε ότι η συμφωνία είναι δυνατή εντός των επόμενων τριών εβδομάδων.

Η καλύτερη εγγύηση ότι η Ελλάδα και οι δανειστές της θα καταλήξουν τελικά σε συμφωνία για το χρέος είναι οι επικείμενες προθεσμίες για πληρωμές ομολόγων που θα υποχρεώσουν σε μια συμφωνία, δήλωσε αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.

Τα ευαίσθητα πολιτικά ζητήματα μεταξύ τους και οι επικείμενες εκλογές στη Γερμανία, έχουν επίσης καθυστερήσει τη διαδικασία, επισημαίνει το CNBC. Αλλά σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ΔΝΤ, που έχει γνώση των συνομιλιών αλλά δεν θέλει να κατονομαστεί, οι επικείμενες πληρωμές ομολόγων του Ιουλίου θα διασφαλίσουν ότι θα επιτευχθεί μια συμφωνία σε περίπου τρεις εβδομάδες.

«Κάποιος χρειάζεται να κάνει κάποιες παραχωρήσεις. Υπάρχει η πεποίθηση ότι θα υπάρξει συμφωνία σε τρεις εβδομάδες λόγω πίεσης χρόνου», δήλωσε ο αξιωματούχος του ΔΝΤ. Αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχει επίσης γνώση των συνομιλιών, δήλωσε στο CNBC: «Στόχος μας είναι να πετύχουμε μια συμφωνία στις 15 Ιουνίου».

 

Γιούνκερ: Η Ελλάδα είναι σπουδαίο έθνος και οφείλουμε να τη σεβόμαστε

Εν τω μεταξύ, ξαφνική (ή όχι και τόσο ξαφνική) «επίθεση» φιλίας στην Ελλάδα έκανε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, από τη Σικελία όπου βρίσκεται.

«Τιμώ το θάρρος και την αξιοπρέπεια των Ελλήνων», δήλωσε σήμερα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξη Τύπου στην Ταορμίνα της Σικελίας, όπου διεξάγεται η σύνοδος κορυφής της Ομάδας των επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (συμμετέχουν οι ηγεσίες των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Γαλλίας, του Καναδά, της Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασίλειου, της Ιαπωνίας και η ηγεσία της ΕΕ).

«Αυτή τη φορά δεν χρειάζεται να συζητήσουμε για την Ελλάδα με τον ίδιο τρόπο που συζητούσαμε προηγουμένως για αυτήν», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο. Η Ελλάδα τα πάει καλά και θέλω να αποτίσω φόρο τιμής στο θάρρος και την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού. Η Ελλάδα είναι σπουδαίο έθνος και οφείλουμε να σεβόμαστε το έθνος αυτό».

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.