Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων «Ρύθμιση θεμάτων του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας, της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας και άλλες διατάξεις» - το οποίο συζητήθηκε αυτή την εβδομάδα με τη διαδικασία του επείγοντος – υπερψήφισε, το βράδυ της Πέμπτης, η Ολομέλεια της Βουλής. Επί του συνόλου του ν/σ, «ναι» είπαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων, «όχι» ΝΔ, ΧΑ και ΚΚΕ και «παρών» Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ και ΠΟΤΑΜΙ.

Ο νόμος αποτελείται από τα εξής κεφάλαια:

Α’). ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑΣ

Με τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση επιδιώκονται τα ακόλουθα:

α). Η βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας των διενεργούμενων ως τώρα εξετάσεων με έντυπα μέσα, προκειμένου να συνεχιστεί η παροχή έγκυρης πιστοποίησης με χαμηλά εξέταστρα για τους υποψηφίους.

β). Η θεσμοθέτηση των ηλεκτρονικών εξετάσεων, προκειμένου να μπορέσει το εθνικό σύστημα πιστοποίησης της γλωσσομάθειας να ανταγωνιστεί τα αντίστοιχα ξένα συστήματα πιστοποίησης, τα οποία έχουν αρχίσει ήδη να περνούν στην ηλεκτρονική μορφή και να αξιοποιούν την τεχνολογία για την οργάνωση των  εξετάσεων και την προετοιμασία των υποψηφίων.

γ). Η αξιοποίηση του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού, των υλικοτεχνικών και εκπαιδευτικών υποδομών, των πληροφοριακών συστημάτων, των πληροφορικών συστημάτων και ηλεκτρονικών εφαρμογών και γενικότερα της τεχνογνωσίας που έχουν αναπτύξει τρεις φορείς του Δημοσίου (ΕΚΠΑ, ΑΠΘ και Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων-Διόφαντος), χάρη στη συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ελληνικό Κράτος.

δ). Η διευκόλυνση της διαδικασίας πιστοποίησης του επιπέδου γλωσσομάθειας σε περιοχές της περιφέρειας, δεδομένου ότι το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων στοχεύει στην ενίσχυση της εκμάθησης των ξένων γλωσσών στο σχολείο με στόχο οι μαθητές/τριες να μπορούν να φτάσουν στο τέλος της υποχρεωτικής εκπαίδευσης σε επίπεδο Β1 στην πρώτη ξένη γλώσσα και σε επίπεδο Α1 στη δεύτερη ξένη γλώσσα.

Να σημειωθεί ότι το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας θεσμοθετήθηκε το 1999, με τις εξετάσεις να διενεργούνται για πρώτη φορά το 2003 στις γλώσσες αγγλική, γαλλική, γερμανική και ιταλική και έκτοτε λειτουργεί αδιάλειπτα, με έντυπα μέσα για όλα τα επίπεδα, δύο φορές το χρόνο. 

Β’). ΡΥΜΙΣΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ (ΕΒΕ) ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ

Συγκεκριμένα με τις διατάξεις του παρόντος κεφαλαίου, το Υπουργείο Παιδείας προβαίνει σε υλοποίηση των όρων τη σύμβασης δωρεάς μεταξύ του Κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, του ελληνικού Δημοσίου, της ΕΒΕ, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, της Α.Ε. με την επωνυμία «Ολυμπιακά Ακίνητα» και της Α.Ε. με την επωνυμία «Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου» και καθίσταται δυνατή η μετεγκατάσταση της ΕΒΕ στις νέες υποδομές του πολιτιστικού πάρκου με την επωνυμία «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος».

Γ’). ΡΥΘΜΙΣΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Με τις διατάξεις του κεφαλαίου Γ’ ρυθμίζονται επείγοντα ζητήματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα οποία αφορούν τους μαθητές/τριες και την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων. Επιπρόσθετα, με τις παρούσες διατάξεις ρυθμίζονται θέματα που αφορούν το σύνολο των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως η αναγνώριση προϋπηρεσίας μετά το διορισμό από ελευθέριο επάγγελμα ή εξαρτημένη εργασία και εν γένει θέματα υπηρεσιακής τους κατάστασης.

Δ’). ΡΥΘΜΙΣΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ (π.χ. δυνατότητα των επί πτυχίω φοιτητών των ΑΕΙ να εξετάζονται στα μαθήματα και των δύο εξαμήνων σπουδών, έπειτα από απόφαση της  Συνέλευσης του τμήματος ή της σχολής/επανακαθορισμός του εργασιακού καθεστώτος των επίκουρων καθηγητών και των δυνατοτήτων της ακαδημαϊκής τους εξέλιξης/ίδρυση Τμήματος Τουριστικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και Τμήματος Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, αλλά και Πολυτεχνικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κλπ.).

Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Μαζί με το νομοσχέδιο ψηφίστηκε τροπολογία που ρυθμίζει ζητήματα ενδοσχολικών εξετάσεων Γενικού Λυκείου, μεταθέτοντας τις επαναληπτικές προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις των ΓΕΛ από τον Σεπτέμβριο στον Ιούνιο, ώστε οι διαδικασίες αξιολόγησης και επομένως η προαγωγή ή η απόλυση μαθητών να ολοκληρώνονται στο πλαίσιο του διδακτικού έτους. 

Κυριακή Παπαναστασίου
Συντάκτης: Κυριακή Παπαναστασίου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.