Ώρα αποφάσεων για το χρέος είναι η παρούσα στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, καθώς από τις 21 έως τις 23 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον η ετήσια σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Εκεί, θα βρεθεί και η ηγεσία του ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών, όμως το βασικό μπρα ντε φερ αναμένεται να λάβει χώρα μεταξύ του Ταμείου και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Από βδομάδα επιστρέφουν στην Αθήνα οι θεσμοί.

Το πρωί της Πέμπτης αναχωρούν για την Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης, προκειμένου να πραγματοποιήσουν επαφές στο πλαίσιο της ετήσιας (εαρινής) συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι εργασίες της οποίας θα κορυφωθούν στις 21 με 23 Απριλίου στην αμερικανική πρωτεύουσα. Στόχος είναι να επιτευχθεί ο απαραίτητος συμβιβασμός μεταξύ ευρωπαϊκής πλευράς και Ταμείου για το θέμα του χρέους, απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Στα «όπλα» της ελληνικής αποστολής θα περιλαμβάνεται και το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που επετεύχθη το 2016. Αυτό θα ανακοινωθεί από την ΕΛΣΤΑΤ στις 21 Απριλίου και θα επικυρωθεί από τη Eurostat στις 24 του μηνός και αναμένεται, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, να έχει υπερβεί το 3,5% του ΑΕΠ, δημιουργώντας ένα θετικό δεδομένο (carry over) για τα επόμενα χρόνια.

Στη σύνοδο της Ουάσιγκτον τις επόμενες μέρες, αναμένεται να σημειωθεί και το μπρα ντε φερ μεταξύ ΔΝΤ και γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών (ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα είναι παρών στη σύνοδο). Το ΔΝΤ ξεκαθαρίζει ότι για να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα, θέλει την αποτύπωση ενός σχεδίου συγκεκριμένων μέτρων για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο, με τη γερμανική πλευρά –ως γνωστόν- να επιδιώκει η συζήτηση αυτή να μετατεθεί για αργότερα και να μην φτάνει στην εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έσπευσε να δηλώσει σε συνέντευξή της, που δημοσιεύθηκε σήμερα, ότι το Ταμείο «δεν αμφιβάλει ότι είναι απαραίτητη μια αναδιάρθρωση» του χρέους της Ελλάδας.

Το ποσοστό του ελληνικού χρέους που πρέπει να αναδιαρθρωθεί θα καθοριστεί από την ανάλυση της βιωσιμότητάς του, πρόσθεσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας, το Ταμείο εκτιμά ότι το 1,5% είναι ένα λογικό ποσοστό. «Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βασίζεται τόσο στην ανάλυση των οικονομικών δεικτών όσο και στην ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους. Μακροπρόθεσμα πιστεύουμε ότι πλεόνασμα 1,5% πριν την πληρωμή των δόσεων για το χρέος θα είναι λογικό με βάση τα όσα έχει υποστεί η ελληνική οικονομία και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν κάνει οι Έλληνες. Αν οι Ευρωπαίοι αποφασίσουν διαφορετικά, θα πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας. Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν μπορούμε να κάνουμε μη εφικτές προβλέψεις ή να οικοδομούμε σε ένα μη δικαιολογημένο μακροοικονομικό πλαίσιο», σημείωσε η Λαγκάρντ.

Όταν ρωτήθηκε για τη συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, η διευθύντρια του Ταμείου απάντησε: «Είναι πιθανό το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, όπως επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση, με την προϋπόθεση ότι θα οριστούν και θα εφαρμοσθούν μεταρρυθμίσεις και ότι το βάρος του χρέους θα έχει προσαρμοστεί στην ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους». «Αν το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο βάσει των κανόνων του ΔΝΤ και των λογικών παραμέτρων, δεν θα συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα», τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ.

 

Από βδομάδα οι θεσμοί στην Αθήνα

Στις επαφές στην Ουάσιγκτον αναμένεται να δοθεί και το τελικό λάκτισμα για την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, κάτι που ήδη έχει αποφασιστεί στο Eurogroup της Μάλτας στις 7 Απριλίου. Η επιστροφή των θεσμών αναμένεται κατά την προσεχή Δευτέρα – Τρίτη, 24 με 25 Απριλίου. Στη συνέχεια, χρειάζεται να κλείσουν οι τελευταίες λεπτομέρειες ώστε να ολοκληρωθεί η συγγραφή της τεχνικής συμφωνίας (staff level agreement). Τα μεγάλα θέματα (μέτρα - αντίμετρα, συντάξεις, αφορολόγητο, εργασιακά) ήδη συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της Μάλτας.

Σύμφωνα με τον «οδικό χάρτη» της κυβέρνησης, το προσεχές διάστημα θα υπάρξουν τα εξής:

1. Ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας (SLA) που περιλαμβάνει τις εντός προγράμματος μεταρρυθμίσεις, καθώς και τα θετικά και αρνητικά μέτρα για το 2019- 2020.

2. Συγκεκριμενοποίηση σε προσεχές Eurogroup των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, τα οποία θα εφαρμοστούν μετά τη λήξη του προγράμματος (Σεπτέμβριος 2018).

3. Μετά την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος θα εφαρμοστούν και τα μέτρα και τα αντίμετρα, που προβλέπει η συμφωνία της Μάλτας της 7ης Απριλίου.

Στη συνέχεια, αναμένεται να πραγματοποιηθεί έκτακτο Eurogroup στις αρχές Μαΐου, στο οποίο θα επικυρωθεί το staff level agreement αλλά και το πακέτο των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Μετά, αναμένεται το πακέτο της συμφωνίας (με τα μέτρα – αντίμετρα κλπ.) να περάσει από τη Βουλή. Στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι το επόμενο τακτικό Eurogroup στις 22 Μαΐου να έχουν τελειώσει όλα, ώστε αμέσως μετά να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους – κάτι που ακούστηκε και δια στόματος πρωθυπουργού- ότι τα πρόσθετα μέτρα για τη διετία 2019-2020 θα τεθούν σε εφαρμογή μονάχα εφόσον το φθινόπωρο του 2018 έχουν εφαρμοστεί τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.