Με ένα στίχο από το αγαπημένο του τραγούδι, επανήλθε στο θέμα της Ελλάδας ο Πολ Τόμσεν, γράφοντας αυτή τη φορά στο blog του, κάτι που συνηθίζει να κάνει όταν δε διαπραγματεύεται.

Λίγο μετά τη δήλωση του εκπροσώπου του ΔΝΤ, ότι θα χρειαστούν 21 χρόνια ώστε η Ελλάδα να καταφέρει να ρίξει την ανεργία στα προ κρίσης επίπεδα, o Δανός οικονομολόγος επανήθλε στο θέμα, παραλλάσσοντας ένα στίχο από το γνωστό τραγούδι του Βασίλη Τσιτσάνη.

Kante ligaki ypomoni” ήταν ο τίτλος του κειμένου του Πολ Τόμσεν στο προσωπικό του blog. Σε αυτό περιέγραφε τις δυσοίωνες προβλέψεις του Ταμείου για την ελληνική οικονομία, με βάση τις οποίες η ανεργία, αφού μειωθεί μετά από 21 χρόνια, ένα χρόνο μετά, θα αρχίσει να ξανανεβαίνει.

Μοναδικός τρόπος να αποφευχθεί αυτό είναι η Ελλάδα να πάρει μέτρα, από τώρα για το 2038. Έτσι, υποστηρίζει ο Πολ Τόμσεν, εάν το 2037 η Ελλάδα έχει πρωτογενές πλεόνασμα μικρότερο από το άθροισμα των πλεονασμάτων όλων των τελευταίων χρόνων του μνημονίου, διαιρεμένο με τη διαφορά του πηλίκου του πολλαπλασιαστή, τότε είναι βέβαιο ότι -για να μην «εκτροχιαστεί» η ελληνική οικονομία- θα πρέπει να ενεργοποιηθεί αυτόματος δημοσιονομικός διορθωτής.

Αυτός θα προβλέπει μείωση συντάξεων, ακύρωση όλων των συλλογικών συμβάσεων που θα ισχύουν εκείνη τη στιγμή και ορισμό νέου κατώτατου μισθού …από τη Μιράντα Ξαφά.

Για να αποφευχθεί όμως μια τέτοια εξέλιξη, τονίζει στο κείμενό του ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, η Ελλάδα θα χρειαστεί τέταρτο, πέμπτο ίσως και έκτο μνημόνιο, το ένα μετά το άλλο, τα αμέσως επόμενα χρόνια. Μόνο τότε η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει σε έξοδο στις αγορές και αυτή με «ρέγουλα» για να μην «ξανακυλήσει»…

Λίγη δουλειά ακόμα χρειάζεται, καταλήγει ο Πολ Τόμσεν, ώστε οι θυσίες των Ελλήνων να πιάσουν τόπο, επισημαίνοντας ότι ο χρόνος στην οικονομική επιστήμη είναι μέγεθος σχετικό, πάντως όχι αντίστοιχο με τη μέση διάρκεια της ανθρώπινης ζωής…

 

Γ. Δ.