Παραμένουν οι διαφορές μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών στα ζητήματα της αγοράς ενέργειας, όπως έγινε γνωστό μετά την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Στις 14.30 άρχισε σήμερα η τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των θεσμών, με την ελληνική πλευρά να παρακολουθεί τη διαδικασία από το Υπουργείο Οικονομικών. Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιείται προκειμένου να μειωθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι αποστάσεις μεταξύ Αθήνας και θεσμών σε τεχνικό επίπεδο, εν όψει του Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας 20 Μαρτίου.
Η σημερινή τηλεδιάσκεψη, που γίνεται σε υπουργικό επίπεδο, έρχεται ως «επιστέγασμα» των τηλεδιασκέψεων που έγιναν τις προηγούμενες μέρες ανάμεσα στα τεχνικά κλιμάκια των δύο πλευρών και είχαν ως αντικείμενο τα δημοσιονομικά και τα εργασιακά.
Αργά το απόγευμα της Παρασκευής, στο δεύτερο μέρος της σημερινής διαδικασίας, συζητιούνται τα εργασιακά, με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου να έχει μεταβεί στο Υπουργείο Οικονομικών. Ίσως το θέμα αυτό είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο «αγκάθι» της διαπραγμάτευσης, καθώς καμία πλευρά δε φαίνεται διατεθειμένη να κάνει πίσω.
Αξιωματούχος της ευρωζώνης απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει μετάθεση των εργασιακών για την επόμενη αξιολόγηση ώστε να διευκολυνθεί η ολοκλήρωση της τωρινής.
Από την πλευρά της, η Έφη Αχτσιόγλου, από τη Φρανκφούρτη, όπου βρέθηκε για την ημερίδα της IG Metall, δήλωσε:
«Σήμερα, δεν συζητάμε απλώς για την ελληνική αγορά εργασίας. Σήμερα, συζητάμε για το μέλλον της Ευρώπης. Για το αν δεχόμαστε μία χώρα να αποτελεί εξαίρεση από το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Συζητάμε για το αν οι εργαζόμενοι θα έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν στην αναδιανομή του πλούτου που παράγουν ή αντιθέτως η σημερινή Ευρώπη θα συνεχίσει να είναι μία Ευρώπη για τους λίγους».
Κατά το πρώτο μέρος της τηλεδιάσκεψης, τέθηκαν επί τάπητος τα ζητήματα της αγοράς ενέργειας. Σύμφωνα με αξιωματούχο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι εκπρόσωποι των θεσμών ζητούν πώληση μονάδων της ΔΕΗ, ενώ η κυβέρνηση φέρεται να επιδιώκει περισσότερο χρόνο, με χαρακτηριστική την αποστροφή του ιδίου ότι «εφαρμόζεται μια πολιτική με στόχο να τα δούμε όλα έως το τέλος του έτους». Χαριτολογώντας δε, ανέφερε ότι «τσακωθήκαμε δύο ώρες, αλλά ελπίζω ότι θα βρούμε λύση έως τη Δευτέρα», προσθέτοντας πως «επιχειρούμε να βρούμε ένα πλαίσιο συμφωνίας στο MOU (μνημόνιο κατανόησης), δυο τρεις παραγράφους, έως τη Δευτέρα».
Ερωτηθείς σχετικά, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε πως συζήτηση για πώληση του 17% της ΔΕΗ (ποσοστό που βρίσκεται στο ΤΑΙΠΕΔ) «ούτε υπάρχει, ούτε υπήρξε».
Στόχος το Eurogroup της 7ης Απριλίου
Κι ενώ οι δύο πλευρές συζητούν, προσπαθώντας να αμβλύνουν τις διαφωνίες τους, είναι πλέον κοινός τόπος ότι η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) δεν πρόκειται να επικυρωθεί από το Eurogroup της 20ης Μαρτίου. Το ελληνικό ζήτημα βρίσκεται στην «ουρά» της ατζέντας της συνεδρίασης της Δευτέρας και το μόνο που αναμένεται εκεί είναι να διαπιστωθεί πρόοδος στις συζητήσεις.
Η ελληνική πλευρά θεωρεί πιο πιθανό σενάριο να υπάρξει μια οριστική συμφωνία για όλα τα θέματα στο άτυπο Eurogroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος μίλησε χθες στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.
Μέσα στη συνολική συμφωνία θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται τα μέτρα και τα αντίμετρα, τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Βέβαια, σημειώνεται ότι εάν οι θεσμοί επιλέξουν να ωθήσουν την όλη διαδικασία μετά την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στις 21- 23 Απριλίου, προκειμένου να συζητηθούν πρώτα σε αυτήν τα μέτρα για το χρέος, τότε στις 7 Απριλίου θα μπορέσει να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) και η συνολική συμφωνία εντός του Μαΐου.
Μέχρι στιγμής, οι τηλεδιασκέψεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων έχουν καταλήξει σε συμφωνία για το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού το 2018, σύμφωνα με ελληνική πηγή. Επιπλέον, υπάρχει σημαντική προσέγγιση στο θέμα της μείωσης του αφορολόγητου μετά το 2018, όμως παραμένουν ανοικτά άλλα ζητήματα όπως τα εργασιακά, ο τρόπος της μείωσης της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, τα αντίμετρα και άλλα. Πάντως, η Αθήνα θα επιδιώξει να υπάρξει μια ή περισσότερες συναντήσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου με το Γερούν Ντάισελμπλουμ και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους και συναδέλφους του, πριν την έναρξη του Eurogroup της Δευτέρας.
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωσε χθες στις Βρυξέλλες ότι οι δυο πλευρές συζητούν τα εκκρεμή θέματα μέσω τηλεδιασκέψεων αλλά υπάρχει διάσταση απόψεων σε διάφορα ζητήματα της διαπραγμάτευσης, στα πλαίσια της δεύτερης αξιολόγησης, όπως για παράδειγμα στα ενεργειακά. Ο ίδιος τόνισε ότι είναι μεν εφικτό να υπάρξει τεχνική συμφωνία τον Απρίλιο αλλά θα είναι δύσκολο να υπάρξει συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και τη συμμετοχή του ΔΝΤ.