Στην Αθήνα επιστρέφουν σήμερα οι θεσμοί προκειμένου να αρχίσουν νέο γύρο διαπραγμάτευσης με την ελληνική πλευρά. Την ίδια στιγμή σήμερα, η Eurostat προσδιόρισε το πρωτογενές πλεόνασμα για την ελληνική οικονομία το 2016 στο 4,2%.

Στην Αθήνα επιστρέφουν σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, προκειμένου αύριο Τρίτη να αρχίσουν νέο γύρο συζητήσεων με την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα.

Αντικείμενο των διαβουλεύσεων θα είναι κατά την πρώτη συνάντηση το θέμα της αγοράς ενέργειας (στις 17.00) και στη συνέχεια η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (υπερταμείο) (στις 19.00).

Κοινοτικές πηγές εμφανίζονται αισιόδοξες ότι αυτός ο γύρος των διαπραγματεύσεων θα τελειώσει με την επίτευξη της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) και επισημαίνουν πως στόχος είναι να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις έως το τέλος της εβδομάδας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη σύνταξη του σχετικού πολυνομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί έως τις 14-15 Μαΐου στη Βουλή, προκειμένου στο Eurogroup στις 22ας Μαΐου να οριστικοποιηθεί η συμφωνία, τουλάχιστον με το ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών, καθώς αναμένεται να αποσαφηνιστεί η στάση του ΔΝΤ.

 

Μ. Σχοινάς: Η Ελλάδα μπορεί να πετύχει το 3,5% το 2018

Την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης του Τύπου στις Βρυξέλλες.

«Οι θεσμοί επιστρέφουν σήμερα, με στόχο να ολοκληρώσουν την τεχνική συμφωνία το συντομότερο δυνατό, στη βάση της συναντίληψης που επιτεύχθηκε στο Eurogroup στη Βαλέτα. Οι συνομιλίες αναμένεται να ξεκινήσουν αύριο και να διαρκέσουν αρκετές ημέρες» ανέφερε ο κ. Σχοινάς.

Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat, υπογράμμισε πως σε όρους προγράμματος, αυτά αντιστοιχούν σε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 4,2% του ΑΕΠ το 2016. «Αυτό το νούμερο ξεπερνάει σημαντικά τον στόχο του προγράμματος για 0,5% του ΑΕΠ για το 2016, αλλά και τον στόχο 3,5% του ΑΕΠ για το 2018. Αυτό, επίσης, επιβεβαιώνει την τάση που είχαμε ήδη διαπιστώσει, εμείς στην Επιτροπή εδώ και λίγο καιρό», κατέληξε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Ακόμα, ερωτηθείς σχετικά με τις διαφωνίες με το ΔΝΤ για το κατά πόσο η καλή απόδοση της ελληνικής οικονομίας είναι βιώσιμη, ο κ. Σχοινάς ανέφερε: «H Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει προσεκτικά τα νέα στοιχεία στο πλαίσιο των εαρινών οικονομικών προβλέψεων και θα αξιολογήσει τις επιπτώσεις στις προβλέψεις για τους μεσοπρόθεσμους στόχους. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί παραμένουν πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει του στόχους για 1,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα το 2017 και 3,5% το 2018».

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.