Ερώτηση για το ατύχημα στα ΕΛΠΕ με τους 4 νεκρούς και τους 2 τραυματίες έκανε σήμερα, κατά τη διάρκεια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, στον Υπουργό Εργασίας, Πάνο Σκουρλέτη, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης.
Αφού επισήμανε τη μείωση του απασχολούμενου μόνιμου προσωπικού στην επιχείρηση – από 2700 μόνιμοι εργαζόμενοι το 2003, σήμερα είναι μόλις 1600 - και την αντικατάσταση του έμπειρου και καταρτισμένου εργατικού δυναμικούαπό φτηνότερους εργαζόμενους εργολαβικών συνεργείων, σημείωσε ότι η χρονική συγκυρία της πυρκαγιάς δεν είναι τυχαία, αφού από τις 12/4 γίνονται εργασίες συντήρησης στο διυλιστήριο. «Πάνω από 3.000 εργαζόμενοι δουλεύουν ο ένας πάνω στον άλλο, υπό την πίεση της εργοδοσίας να τελειώσει η δουλειά γρήγορα και να μπει ξανά σε λειτουργία το διυλιστήριο. Η πλειοψηφία αυτών των εργαζομένων δουλεύει μέσω εργολαβικών συνεργείων. Πρόκειται για εργάτες Έλληνες και μετανάστες που με ευθύνη της εταιρείας δουλεύουν όσο διαρκούν οι εργασίες συντήρησης, χωρίς να έχουν την απαιτούμενη γνώση του χώρου, εμπειρία και ειδίκευση. Αμείβονται ακόμα και με 3,8 ευρώ την ώρα και δουλεύουν εξαντλητικά ωράρια σε δωδεκάωρες, δεκατετράωρες έως και δεκαεξάωρες βάρδιες» ανέφερε, περιγράφοντας τις συνθήκες εργασίας ο βουλευτής του ΚΚΕ, ενώ μετέφερε και τις καταγγελίες των εργαζομένων ότι κατά τη διάρκεια του ατυχήματος δεν ακούστηκε η σειρήνα του συναγερμού και δεν υπήρξε σχέδιο εκκένωσης της επιχείρησης.
Στη συνέχεια, απηύθυνε ερώτηση για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η Κυβέρνηση «ώστε να σταματήσει η εργοδοτική ασυδοσία και αυθαιρεσία και να τηρούνται ανθρώπινες συνθήκες εργασίας σε όλους τους τόπους δουλειάς», αλλά και για να στελεχωθούν η Επιθεώρηση Εργασίας (ΣΕΠΕ) και το Κέντρο Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου (ΚΕΠΕΚ), που «υπό τις παρούσες συνθήκες ζήτημα είναι αν μπορεί να ελέγχξει μια επιχείρηση το χρόνο».
«Όσα επισημάνατε έχουν μία ορθότητα διότι πηγή τέτοιων ατυχημάτων, δυστυχώς είναι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες δουλεύουν οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες, οι οποίες είναι συνθήκες που ξεπερνούν κατά πολύ τις ανθρώπινες αντοχές», παραδέχτηκε ο Π. Σκουρλέτης, λέγοντας ότι η Κυβέρνηση θα λάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα καταστήσουν ασύμφορη τη χρήση εργοδοτικών εταιριών. Αναφερόμενος στις κινήσεις που ήδη έγιναν, είπε ότι η Επιθεώρηση Εργασίας επέβαλλε πρόστιμο ύψους 22.500 ευρώ στα ΕΛΠΕ, ενώ οι συμβάσεις εργασίας με τις εργολαβικές επιχειρήσεις, όπως και οι ίδιες οι εργοδοτικές εταιρίες, είναι υπό έλεγχο. «Εμείς θα είμαστε άτεγκτοι στο να αποδοθούν οι ευθύνες. Ήδη, έχουν βγει κάποια από τα πορίσματα. Δεν θα υπάρξει κανενός είδους συγκάλυψη», κατέληξε.
Στη συνέχεια, ο βουλευτής του ΚΚΕ επικαλέστηκε σημερινό δημοσίευμα του Ριζοσπάστη, σύμφωνα με το οποίο στις 7 Μαΐου, μία μέρα πριν το μοιραίο ατύχημα, είχε συμβεί διαρροή αερίου, χωρίς όμως η εργοδοσία να λάβει κάποιο μέτρο προστασίας. «Τα ΕΛΠΕ γνώριζαν γι’ αυτό το ατύχημα στις 7 του μήνα; Τι μέτρα πήραν στις 7 του μήνα, προκειμένου στις 8 να μην έχουμε αυτό το έγκλημα; Ποια είναι η ευθύνη τους; Κύριε Υπουργέ, επειδή θα πείτε πολλά πράγματα για το ΚΕΠΕΚ κλπ, σημασία έχει η πρόληψη. Το να πάει το ΚΕΠΕΚ να κάνει τον έλεγχο μετά, για να διαπιστώσει ποια ήταν η αιτία του εγκλήματος, έχει μικρή σημασία. Οι εργάτες έχασαν τη ζωή τους», τόνισε, σημειώνοντας ότι ο προληπτικός έλεγχος είναι αδύνατος λόγω υποστελέχωσης του ΚΕΠΕΚ.
Ο κ. Σκουρλέτης ανταπάντησε ότι μετά το ατύχημα συστάθηκε μόνιμο γραφείο της Επιθεώρησης Εργασίας στο χώρο, παραδέχτηκε ωστόσο ότι θα έπρεπε να υπήρχε από πριν, καθώς «το κόστος της πρόληψης είναι τελικά πολύ μικρό μπροστά στο τι μπορεί να συμβεί».
(Πρώτη δημοσίευση: inagreece.gr)