Συνεχίστηκε σήμερα, για δεύτερη μέρα, η εξέταση του πρώην Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου του ΟΤΕ, Παναγιώτη Βουρλούμη. Ο μάρτυρας κατηγορίας απέφυγε να δώσει απαντήσεις σε σειρά ερωτημάτων που του τέθηκαν, επικαλούμενος άγνοια. Με αφορμή αυτό, συνήγορος των κατηγορουμένων (!) ανέλαβε να τον υπερασπιστεί, σημειώνοντας ότι παρά την επανάληψη της φράσης «δεν ξέρω», ο Π. Βουρλούμης είναι ένας αξιόλογος άνθρωπος που πραγματοποίησε έργο στον ΟΤΕ, καλώντας τον μάλιστα να αναφερθεί σ’ αυτό.

«Ταξίδευα πολύ και με όλες τις χώρες ήμασταν στα δικαστήρια» είπε, θέλοντας να δώσει έμφαση στη δράση του για την υπεράσπιση των συμφερόντων του ΟΤΕ, τόσο στις χώρες όπου ο Οργανισμός είχε θυγατρικές εταιρίες, όσο και στο εσωτερικό της χώρας. Στον απολογισμό της θητείας του στο τιμόνι του ΟΤΕ ενέταξε και το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου παλαιότερων υπαλλήλων, δια της οποίας αποχώρησε περίπου το 1/3 αυτών. Σε ερώτημα συνηγόρου του Δημοσίου για το αν μεταξύ όσων μπήκαν στην εθελουσία ήταν και κατηγορούμενοι, ο μάρτυρας απάντησε ότι δεν γνωρίζει.

Μίλησε ακόμα για τους εντατικούς ρυθμούς της δουλειάς του που ξεκινούσε το πρωί, τελείωνε το βράδυ και συμπεριλάμβανε επίσης τα σαββατοκύριακα. Ανέφερε δε ότι με αφορμή την εμπλοκή του σε δικαστικές περιπέτειες, ο Τύπος τον διέσυρε, κάνοντας λόγο για συκοφαντία (σ.σ. είχε κατηγορηθεί για το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος λόγω υπερτιμολογημένων συμβάσεων που σύναψε ο ΟΤΕ με τρεις εταιρίες, μεταξύ των οποίων και η …Siemens).

Σε ερωτήσεις από την πολιτική αγωγή του ΟΤΕ αναφορικά με τη γνωριμία του με συγκεκριμένα πρόσωπα που κατηγορούνται, είπε ότι γνώριζε τον Χριστοφοράκο και τον Μαυρίδη, με τους οποίους είχε μάλιστα συναντηθεί στο γραφείο του (με τον πρώτο για θέματα ανανέωσης σύμβασης του τεχνικού εξοπλισμού του ΟΤΕ και με τον δεύτερο για θέματα δορυφόρου του ΟΤΕ). Γνώριζε ακόμα το στέλεχος του ΟΤΕ, Γ. Σκαρπέλη, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ των κατηγορουμένων και στην αγωγή που ασκήθηκε από τον ΟΤΕ στη Γερμανία, αλλά και τον Γιώργο Αργυρόπουλο που ήταν τεχνικός και για τον οποίο ανέφερε ότι «είχε παρέλθει η χρησιμότητά του», επειδή εκπροσωπούσε την παλιά σχολή τεχνικών. Ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος υπήρξε αρκετές φορές μάρτυρας σε αντιδικίες του ΟΤΕ, όπως σημείωσε, στο πλαίσιο της υπερασπιστικής του γραμμής, ο δικηγόρος του.

Αναφορικά με την επίμαχη σύμβαση απευθείας ανάθεσης έργου, ο Π. Βουρλούμης είπε ότι επιλέχθηκε έναντι του διαγωνισμού, στον οποίο θα έπρεπε να καταφύγουν σύντομα αναγκαστικά βάσει νόμου, προκειμένου να μην καθυστερήσει πολύ η εισαγωγή νέων τεχνολογιών. Σε ερώτηση για το αν έχει ζημιωθεί ο ΟΤΕ από την συγκεκριμένη υπόθεση, απάντησε καταφατικά, με το σκεπτικό ότι ένας μεγάλος προμηθευτής χρημάτισε στελέχη, επηρεάζοντας τους όρους της σύμβασης. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι το εικάζει και δεν το γνωρίζει από πρώτο χέρι. Τέλος, ο μάρτυρας ανέφερε ότι κανένας δεν προσπάθησε να τον επηρεάσει σε θέματα προμηθειών, αν και με το Υπουργείο Μεταφορών είχε επαφή σε διάφορα επίπεδα και μάλιστα - όπως είπε - του είχε ζητηθεί να παραιτηθεί.

Στο τέλος της συνεδρίασης ανακοινώθηκαν από τον Πρόεδρο του Δικαστηρίου (σ.σ. με σχετική επιφύλαξη, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο τροποποίησης), οι δικάσιμοι του επόμενου μήνα: 09/15/16/19/20/23/27 Ιουνίου.

Κυριακή Παπαναστασίου
Συντάκτης: Κυριακή Παπαναστασίου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.