Με την κατάθεση του Λ. Τρωίζου, πρώην υπαλλήλου του ΟΤΕ που πλέον διατηρεί σχέση εξωτερικής συνεργασίας με τον Οργανισμό, συνεχίστηκε χθες και σήμερα η δίκη της Siemens, ολοκληρώνοντας μάλιστα τον κύκλο της για το τρέχον δικαστικό έτος.

Ο κ. Τρωίζος υπήρξε γραμματέας της επιτροπής αξιολόγησης, με αρμοδιότητα τήρησης των πρακτικών και μέλος της επιτροπής προμηθειών. Συνήγορος των κατηγορουμένων, αναφερόμενος στο πρόσωπό του, είπε ότι είναι από τους παλιούς εργαζόμενους, με διάρκεια στον ΟΤΕ. Από την άλλη, ένταση δημιουργήθηκε με τον δικηγόρο του Πρόδρομου Μαυρίδη που κατηγορείται ότι δωροδόκησε συναδέλφους του μάρτυρα-υπαλλήλους του ΟΤΕ για να μην εφαρμοστούν οι ρήτρες που εμπεριέχονταν στις προγραμματικές συμφωνίες.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης ειδικότερα, η οποία κράτησε αρκετή ώρα, ο συνήγορος του Μαυρίδη τον κατηγόρησε ότι βλέπει τα πράγματα από μια συγκεκριμένη σκοπιά – ισχυρισμό που ακούσαμε να αναπαράγεται στους διαδρόμους του δικαστηρίου από συνηγόρους άλλων κατηγορουμένων με επικρότηση ταυτόχρονα της έντασης από πλευράς του συναδέλφου τους - τόνισε ότι είναι ανακριβής ο ισχυρισμός ότι δεν έχουν γίνει κοστολογικοί έλεγχοι, επικαλούμενος μάλιστα τον πρώην Πρόεδρο του ΟΤΕ Παναγιώτη Βουρλούμη και λέγοντας χαρακτηριστικά «Έχετε άλλη άποψη από τον πρώην Πρόεδρο του ΟΤΕ; Τον Προϊστάμενό σας;».

Οι τόνοι ανέβηκαν κι άλλο προς το τέλος της, όταν ο μάρτυρας ανέφερε ότι στα πρακτικά που ο ίδιος τηρούσε δεν υπάρχει καταγεγραμμένο ότι έχει γίνει κατάθεση ανταγωνιστικής προσφοράς και ότι άρα η συγκεκριμένη ρήτρα δεν εφαρμόστηκε. “Ποιος θα κάνει ανταγωνιστική προσφορά στα υλικά που υπήρχε μοναδικότητα;» αναρωτήθηκε ο συνήγορος του κατηγορουμένου από την Siemens Hellas, αναφερόμενος σε  δομικό ελάττωμα στη δυνατότητα εφαρμογής της ρήτρας, όπως πολύ εύστοχα το συνόψισε ο Πρόεδρος του δικαστηρίου. «Ρωτάω γιατί κατηγορείται ο εντολέας μου για αυτό το λόγο» σημείωσε εμφατικά.

Ο δικηγόρος του Μαυρίδη αναφέρθηκε στις τιμές, λέγοντας ότι η Intracom ήταν ακριβότερη της Siemens, καθώς και στην ποιότητα του υλικού που παρέδωσε η τελευταία, το οποίο ήταν βάσει έρευνας «το πιο σύγχρονο μετά από πολλαπλά benchmarking». Μίλησε ακόμα για καλύτερες εκπτώσεις από την Siemens για να λάβει την απάντηση από τον μάρτυρα ότι ήταν περίπου οι ίδιες και να ανταπαντήσει ότι ακόμα και οι μικρές διαφορές στα μεγάλα ποσά κάνουν τη διαφορά.

Ο μάρτυρας από την πλευρά του μίλησε για τα οφέλη από την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ, αφού τα έσοδα αυξήθηκαν πολύ σε σχέση με τα αναμενόμενα και ο ΟΤΕ μπήκε στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. «Δυνάμωσε, εξελίχθηκε, βγήκε πολύ μπροστά» είπε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας, ενώ στο ερώτημα αν υπήρξε ζημία, απάντησε ότι δεν έχει στοιχεία για να ισχυριστεί κάτι τέτοιο.

Να σημειωθεί ότι το δικαστήριο, κατά τη σημερινή δικάσιμο, διέκοψε τη συνεδρίαση με την ολοκλήρωση της κατάθεσης του μάρτυρα, στις 12 το μεσημέρι, ενώ η επόμενη δικάσιμος θα πραγματοποιηθεί στις 11 Σεπτεμβρίου. 

Κυριακή Παπαναστασίου
Συντάκτης: Κυριακή Παπαναστασίου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.