Τροποποιήθηκε εν τέλει, ύστερα από τη θύελλα αντιδράσεων που προκλήθηκε, η απόφαση καταδίκης τριών μαθητών στο Ρέθυμνο σε 80 ώρες κοινωνική εργασία. Οι μαθητές είχαν καταγγελθεί από το διευθυντή του σχολείου τους με την κατηγορία ότι πρωτοστάτησαν σε κατάληψη του σχολείου.

Το δικαστήριο ανηλίκων αντικατέστησε τελικά την πρωτόδικη ποινή των 80 ωρών κοινωνικής εργασίας, με την ποινή της αγοράς ενός βιβλίου από τον κάθε έναν απ’ αυτούς, για τη δανειστική βιβλιοθήκη του σχολείου.

Υπενθυμίζεται ότι η δίωξη κατά των ανήλικων μαθητών είχε ασκηθεί μετά από καταγγελία του διευθυντή του σχολείου τους στον εισαγγελέα, ο οποίος είχε υποδείξει τους τρεις μαθητές. Τελικά, τα τρία παιδιά κατηγορήθηκαν για ένα λουκέτο που βρέθηκε σπασμένο. Στο κατειλημμένο σχολείο δεν σημειώθηκε κάποια άλλη ζημιά.

Ωστόσο, παρά την τροποποίηση της απόφασης, γονείς και εκπαιδευτικοί, αλλά και η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, κάνουν λόγο για απόφαση που δημιουργεί δεδικασμένο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για μελλοντικές διώξεις.

Ακόμα, η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου και η Ένωση Γονέων Μαθητών Δήμου Ρεθύμνου, μετά την έκταση που έλαβε η είδηση της καταδίκης των μαθητών πρωτόδικα, είχαν εκφραστεί ενάντια στη στάση που κράτησε ο διευθυντής της συγκεκριμένης σχολικής μονάδας. Αρχικά μάλιστα οι συνάδελφοί του, μέσω της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, είχαν ζητήσει να διαγραφεί από την Ένωση - γεγονός που αντιμετωπίστηκε κατόπιν αρνητικά, τόσο από γονείς, όσο και από άλλους εκπαιδευτικούς.

Σε νέα της ανακοίνωση, η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου επισημαίνει ότι απέσυρε την πρότασή της για διαγραφή του διευθυντή του συγκεκριμένου γυμνασίου – εξακολουθεί ωστόσο να υποστηρίζει πως «τα προβλήματα της μαθητικής κοινότητας πρέπει να λύνονται εντός αυτής και αιτήματα εισαγγελικής παρέμβασης από την εκπαιδευτική κοινότητα είναι σε κάθε περίπτωση απαράδεκτα, εκτός αν διαπράττονται ποινικά αδικήματα. Το επόμενο διάστημα η εκπαιδευτική κοινότητα πρέπει να ανοίξει τη συζήτηση για τις μαθητικές καταλήψεις και τον ρόλο των εκπαιδευτικών».

 

Με πληροφορίες από cretapost.gr

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.