Την παρέμβαση του Υπουργείου Παιδείας προκάλεσε η υπόθεση της καταδίκης τριών μαθητών γυμνασίου στο Ρέθυμνο σε κοινωνική εργασία για συμμετοχή σε κατάληψη του σχολείου τους. Σε σημερινή ανακοίνωσή του, το Υπουργείο κρίνει ως απαράδεκτη την ενέργεια του διευθυντή του σχολείου να προκαλέσει εισαγγελική παρέμβαση για τους μαθητές.

Ολοένα περισσότερες και πιο «θεσμικές» αντιδράσεις προκαλεί η υπόθεση της καταδίκης τριών μαθητών στο Ρέθυμνο σε καταναγκαστική εργασία επειδή συμμετείχαν σε κατάληψη του σχολείου τους, διαμαρτυρόμενοι για ζητήματα στο χώρο της Παιδείας.

Σε σημερινή του ανακοίνωση, το Υπουργείο Παιδείας παίρνει θέση στο θέμα, τονίζοντας ότι «θεωρεί απαράδεκτη  την αντιμετώπιση των μαθητών από την πλευρά του Διευθυντή του Σχολείου που προκάλεσε την εισαγγελική παρέμβαση χωρίς να έχουν διαπιστωθεί φθορές εντός του σχολείου».

Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται, ακόμα, ότι το Υπουργείο «νομοθέτησε πέρσι την κατάργηση του «μαθητικού ιδιώνυμου» που είχε θεσπιστεί με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου από τον Δεκέμβριο του 1999 και είχε αποκτήσει ισχύ νόμου με τον νόμο 2811 του 2000. Με τη διάταξη αυτή είχε καταργηθεί η προβλεπόμενη ποινή φυλάκισης των μαθητών που συμμετείχαν σε καταλήψεις».

«Τέτοια θέματα πρέπει να επιλύονται με ευθύνη των Διευθυντών Σχολείων, των Συλλόγων Διδασκόντων και των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, εντός της σχολικής μονάδας και όχι με προσφυγή στις δικαστικές αρχές», καταλήγει η ανακοίνωση του Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

 

Το χρονικό της υπόθεσης

Σε 80 ώρες καταναγκαστική κοινωνική εργασία καταδικάστηκαν τρεις μαθητές του 1ου Γυμνασίου Ρεθύμνου, την περασμένη Δευτέρα 22 Μαΐου από το Δικαστήριο Ανηλίκων στο Ρέθυμνο.

Οι μαθητές καταγγέλθηκαν από το διευθυντή του σχολείου τους ως πρωτεργάτες της κατάληψης που έγινε στο σχολείο το Σεπτέμβριο του 2016. Οι τρεις μαθητές ήταν μέλη της συντονιστικής επιτροπής της κατάληψης και ο διευθυντής του σχολείου ενημέρωσε τις αρμόδιες αρχές, οι οποίες κίνησαν τις σχετικές διαδικασίες περί παρακώλυσης μαθήματος.

Πέρα από τους μαθητές, στο εδώλιο του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρεθύμνου κάθισαν και οι γονείς τους, με την κατηγορία της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκων. Οι γονείς, ωστόσο, αθωώθηκαν από την έδρα.

Αντιδρώντας στην ενέργεια του διευθυντή του 1ου Γυμνασίου να καταγγείλει τους μαθητές, το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου προτείνει τη διαγραφή του εν λόγω εκπαιδευτικού από το σωματείο.

Σε σχετική ανακοίνωση, η τοπική ΕΛΜΕ αναφέρει:

«Όποιος φτάνει στο σημείο να οδηγεί τους μαθητές του σε δικαστήρια, αποδεικνύει πως έχει χάσει τον παιδαγωγικό του χαρακτήρα και πως λειτουργεί είτε σαν γραφειοκράτης δημόσιος υπάλληλος είτε σαν μέρος της πιο συντηρητικής ιδεολογίας. Σε κάθε περίπτωση τα μαθητοδικεία είναι μια απαράδεκτη πρακτική και πρέπει να καταδικαστεί ανοιχτά από όλους.

Ο συγκεκριμένος «συνάδελφος» -και όσοι στηρίζουν τέτοιες ενέργειες- χρειάζεται να απομονωθεί από τον Σύλλογό του, το Σωματείο αλλά και την τοπική κοινωνία.

Το ΔΣ προτείνει στην επόμενη ΓΣ της ΕΛΜΕ την διαγραφή του εν λόγω διευθυντή δια παντός από το Σωματείο μας».

Πάντως, όπως έχει γίνει γνωστό, οι μαθητές θα ασκήσουν έφεση στην απόφαση του δικαστηρίου. Μέχρι να εκδικαστεί η έφεση, η εκτέλεση της ποινής θα ανασταλεί.

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.