Την επίσημη διαδικασία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα εκκινήσει η πρωθυπουργός της χώρας Τερέζα Μέι, ενεργοποιώντας το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, με επιστολή που θα στείλει στην ΕΕ στις 29 Μαρτίου.

Λίγες μόνο μέρες μας χωρίζουν μέχρι την επίσημη έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό έγινε γνωστό σήμερα, καθώς, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα αποστείλει επιστολή στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις 29 Μαρτίου, με την οποία θα ανακοινώνει επίσημα την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Την ίδια πληροφορία μετέφερε και ο εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού, λέγοντας ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ενημερώθηκε για την ημερομηνία κατά την οποία η Βρετανία θα αιτείται την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αναφέρει το Reuters, δήλωσε ότι είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις μέσα σε 48 ώρες μετά τη λήψη του εν λόγω αιτήματος. Αυτό σημαίνει ότι ο Ντόναλντ Τουσκ θα στείλει στα υπόλοιπα 27 κράτη – μέλη το σχέδιό του (draft), αναφορικά με την προτεινόμενη συμφωνία αποχώρησης μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας, η οποία θα χρειαστεί πρώτα να εγκριθεί από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, προτού ξεκινήσει επίσημα η ευρω - βρετανική διαπραγμάτευση. Στην κατάρτιση αυτού του σχεδίου συμμετείχε, όπως φαίνεται, και η Κομισιόν. Έτσι, οι συνομιλίες ανάμεσα σε ΕΕ και Βρετανία μπορούν να ξεκινήσουν το Μάιο. Βέβαια, η όλη διαδικασία της αποχώρησης αναμένεται να κρατήσει δύο χρόνια.

Από την πλευρά της, «έτοιμη να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις» για το Brexit δηλώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός της, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο ίδιος εξήγησε πως το πρώτο βήμα μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 50 θα είναι η υιοθέτηση των κατευθυντήριων γραμμών για τη διαπραγμάτευση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε μία συνάντηση που θα συγκαλέσει ο Τουσκ, μετά την οποία οι «27» αναμένεται να προβούν σε μία κοινή δήλωση.

Στη συνέχεια, η Επιτροπή αναμένεται να λάβει επίσημα εντολή για την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών.

Σημειώνεται ότι για το θέμα του «Brexit» συνεδριάζουν σήμερα Δευτέρα στις Βρυξέλλες οι λεγόμενοι «SHERPAs», δηλαδή οι εκπρόσωποι των 27 κυβερνήσεων της ΕΕ. Στη συνεδρίαση δε μετέχει η Βρετανία.

 

Η Σκωτία και άλλες …δυσκολίες

Μπορεί ο εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης να διασαφήνισε ότι δεν υπάρχει σχέδιο για πρόωρες εκλογές στη χώρα, ωστόσο φαίνεται ότι η Τερέζα Μέι έχει μπροστά της ένα δύσκολο πολιτικό εγχείρημα: να κρατήσει ενωμένη μία χώρα που αυτή τη στιγμή εμφανίζει έντονες αντιθέσεις και αντίρροπες τάσεις. Γιατί μπορεί το Brexit τελικά να επικράτησε, ωστόσο τα μεγάλα ποσοστά υπέρ της αποχώρησης σημειώθηκαν στην Αγγλία και την Ουαλία. Αντίθετα, στη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία, η ψήφος υπέρ της παραμονής στην ΕΕ επικράτησε.

Τώρα, οι δυνάμεις υπέρ της παραμονής στη Σκωτία αντιδρούν. Η πρώτη υπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζιον, διεκδικεί επίσημα τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας, υποστηρίζοντας έμμεσα ότι τα δεδομένα λόγω Brexit έχουν αλλάξει, ώστε να μην καθιστούν έγκυρο το αποτέλεσμα του προηγούμενου δημοψηφίσματος. Η Τερέζα Μέι, πάντως, απέρριψε την πρόταση για νέο δημοψήφισμα, λέγοντας ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή.

Αλλά και στη Βόρεια Ιρλανδία, η οποία επίσης «ψήφισε» υπέρ της παραμονής, το κόμμα Sinn Fein δηλώνει ότι χρειάζεται δημοψήφισμα για την απεμπλοκή από το Ηνωμένο Βασίλειο και την ένωση με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας «το συντομότερο δυνατόν».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η Τερέζα Μέι επισκέπτεται σήμερα την Ουαλία. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός και ο υπουργός για θέματα Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις, θα συναντηθούν με τον πρώτο υπουργό της Ουαλίας Κάρουϊν Τζόουνς και εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου για να συζητήσουν πώς μπορεί η Ουαλία να μεγιστοποιήσει τις ευκαιρίες που θα της προσφέρει το Brexit, όπως δήλωσε το γραφείο της πρωθυπουργού.

«Από την πρώτη μου μέρα (...) έχω δηλώσει ξεκάθαρα την αποφασιστικότητά μου να ενισχύσω και να διατηρήσω την πολύτιμη ενότητα (της χώρας). Έχω επίσης ξεκαθαρίσει ότι καθώς αποχωρούμε από την ΕΕ, θα εργασθώ για να παραδώσω μια συμφωνία η οποία συμφέρει όλο το Ηνωμένο Βασίλειο», είπε η Μέι σε δήλωσή της πριν την επίσκεψη. «Θέλω κάθε μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει στο έπακρο τις ευκαιρίες του μέλλοντος, και τις ουαλικές επιχειρήσεις να ωφεληθούν από το πιο ελεύθερο εμπόριο δυνατόν, ως μέλη ενός παγκόσμια συναλλασσόμενου έθνους», κατέληξε.

 

Πηγές: Reuters, ΕΡΤ

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.