Αμερικανός βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, φέρεται να κατέθεσε νομοσχέδιο με το οποίο ζητά από την κυβέρνηση Τραμπ να αντιταχθεί σε κάθε περαιτέρω συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, ο βουλευτής Μπιλ Χουιζένγκα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, κατέθεσε χθες νομοσχέδιο, με το οποίο ζητά από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ να μη συναινέσει σε κάθε περαιτέρω συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο Μπιλ Χουιζένκα είναι συντηρητικός βουλευτής από το Μίσιγκαν, ο οποίος εκλέχθηκε για πρώτη φορά στο Κογκρέσο το 2011 με τη στήριξη του γνωστού υπερσυντηρητικού «Κόμματος του Τσαγιού» (Tea Party).

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο Ταμείο οφείλει να καταψηφίσει πρόταση για νέα δάνεια, εάν η αποδέκτρια χώρα λαμβάνει ακόμα μεγαλύτερη στήριξη από άλλον οργανισμό, στον οποίο η Ουάσιγκτον δεν είναι μέλος. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση της Ελλάδας, το μεγαλύτερο μέρος των δανείων στήριξης στο τρέχον πρόγραμμα προέρχεται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Εάν, σε τέτοια περίπτωση, ο αμερικανικός παράγοντας στο Ταμείο δεν κατορθώσει να εμποδίσει την παροχή βοήθειας προς την αποδέκτρια χώρα, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα αρνηθεί να αυξηθεί η χρηματοδότηση που προσφέρει στο ΔΝΤ, έως ότου η δανειοδοτούμενη χώρα εξοφλήσει κάθε δόση στήριξης που εγκρίθηκε ή αποταμιεύτηκε κατά τους προηγούμενους 24 μήνες.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης καταψήφιση κάθε νέου προγράμματος στήριξης, εφόσον το Ταμείο κρίνει ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο μεσοπρόθεσμα, όπως ακριβώς συμβαίνει σήμερα.

Η εν λόγω προϋπόθεση μπορεί να παρακαμφθεί με προσωπική, έγγραφη παρέμβαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με την οποία θα εξηγεί στο Κογκρέσο ότι ο νέος δανεισμός πρέπει να εγκριθεί επειδή συντρέχουν λόγοι εθνικού συμφέροντος.

Σημειώνεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ελέγχουν το 16,53% των ψήφων στο Διοικητικό Συμβούλιο. Οι Ευρωπαίοι, αθροιστικά, ελέγχουν περίπου το 35%.

Ο Χουιζένγκα, που ασκεί επί χρόνια δυναμική κριτική στην ανάμειξη του ΔΝΤ στην Ελλάδα, δήλωσε ότι το Ταμείο χρησιμοποιείται ως πολιτικό εργαλείο από τις ευρωπαϊκές χώρες - μέλη του, εις βάρος της ίδιας της αξιοπιστίας του.

«Το ΔΝΤ δεν είναι ένα Ταμείο για να διασώζει πολιτικά κόμματα σε πιστώτριες χώρες, ούτε θα έπρεπε να είναι ο μικρότερος εταίρος τρίτων Οργανισμών που δεν είναι αφοσιωμένοι στο έργο τους», σημείωσε, προσθέτοντας: «Εδώ και επτά χρόνια, το ΔΝΤ χρησιμοποιείται για να προστατεύει αξιωματούχους της Ευρωζώνης από τους ψηφοφόρους τους, κάτι που έχει αμαυρώσει τη φήμη του Ταμείου, παρατείνει τη δυσπραγία της Ελλάδας και αναβάλλει δύσκολες επιλογές για το μέλλον της Ευρώπης που πρέπει να γίνουν ούτως ή άλλως».

Φαίνεται όμως ότι το θέμα δεν αφορά μόνο ένα βουλευτή. Το δημοσίευμα των FT αναφέρει ότι συντηρητικοί στο Κογκρέσο πιέζουν τον Αμερικανό πρόεδρο να μπλοκάρει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα βοήθειας στην Ελλάδα, καθώς η κυβέρνησή του έχει διαμηνύσει ότι θα κρατήσει πιο αυστηρή στάση έναντι των παγκόσμιων oργανισμών.

Το νομοσχέδιο Χουιζένγκα έρχεται στον απόηχο των προτάσεων του νέου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τον προϋπολογισμό, που προβλέπουν περικοπή της αμερικανικής χρηματοδότησης για διεθνείς αναπτυξιακούς οργανισμούς κατά 650 δις δολάρια τα επόμενα τρία χρόνια. Τέτοιοι οργανισμοί είναι το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα, με την οποία η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να βρίσκεται σε συζητήσεις για να λάβει χρηματοδότηση για ένα πρόγραμμα δημιουργίας θέσεων εργασίας.

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.