…κατά προτίμηση με ακροδεξιό κόμμα ευρισκόμενο σε άνοδο, θα μπορούσε να λέει η «αγγελία» που θα έβαζε ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο νέος –όπως όλα δείχνουν- καγκελάριος της Αυστρίας...

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς προγραμματίζεται να λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο Βαν Ντερ Μπέλεν την ερχόμενη Παρασκευή, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση όλων των επιστολικών ψηφοδελτίων και θα είναι διαθέσιμο το επίσημο αποτέλεσμα των αυστριακών εκλογών.

Έτσι, ο 31χρονος καγκελάριος, ο νεότερος πολιτικός ηγέτης της Ευρώπης (και πιθανότητα ολόκληρου του κόσμου) θα ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης.

«Αναζητούμε εταίρους για να προωθήσουμε αλλαγές στην Αυστρία», αρκέστηκε να πει χθες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων χωρίς να αποκλείσει κανένα σχήμα, ακόμη και κυβέρνηση μειοψηφίας.

Το πλέον πιθανό σενάριο είναι να «χτυπήσει πρώτα την πόρτα» του δεύτερου κόμματος, του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος της Ελευθερίας, το οποίο ιδρύθηκε το 1955 από ναζιστές και σε αυτές τις εκλογές σημείωσε σημαντική άνοδο.

Και η αλήθεια είναι πως η ατμόσφαιρα στο νέο πολιτικό τοπίο της Αυστρίας «μυρίζει» ακροδεξιά...

Ο νέος (και νεαρός) καγκελάριος διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών στην απερχόμενη συγκυβέρνηση, θητεία κατά την οποία διακρίθηκε για την αντιμεταναστευτική γραμμή του και τα ανάλογα επικριτικά μηνύματα κατά της Ελλάδας για τη διαχείριση του προσφυγικού. Στην προεκλογική περίοδο, ο Κουρτς έθεσε πολύ ψηλά στην ατζέντα του την αντιμετώπιση της «παράτυπης» μετανάστευσης, ενώ όταν βρέθηκε στην τηλεόραση απέναντι στον αντίπαλό του ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος, οι δυο τους «τσακώνονταν» για το αν ο Κουρτς αντέγραψε ή όχι τις θέσεις της ακροδεξιάς παράταξης αλλά και για το αν είναι ο Κουρτς –ως πρώην υπουργός Εξωτερικών- ή ο Όρμπαν από την Ουγγαρία, αυτός που πιστώνεται το κλείσιμο του «Βαλκανικού Διαδρόμου» για τους πρόσφυγες.

Ακόμα, δεν φαίνεται να είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, ήταν από τους πρώτους ο οποίος έσπευσε να συγχαρεί τον Κουρτς, όταν ο τελευταίος εξελέγη αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος τον περασμένο Μάιο. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός εξέφρασε τη χαρά του «για τη συνεργασία με το ανανεωμένο Λαϊκό Κόμμα», μετά την ανάδειξη του Κουρτς στην ηγεσία του.

Τα κοινά σημεία του Λαϊκού Κόμματος, υπό τον Σεμπάστιαν Κουρτς, με το ακροδεξιό κόμμα της Ελευθερίας είναι κάτι παραπάνω από πολλά, τόσο ως προς την ανάγκη περιορισμού της εισροής μεταναστών στην Αυστρία, όσο και ως προς την ανάγκη περιορισμού του ρόλου των Βρυξελλών, ώστε να δοθεί περισσότερος χώρος στην εθνική κυριαρχία των κρατών-μελών της ΕΕ. Έτσι, ο δίαυλος επικοινωνίας των δύο κομμάτων με ορίζοντα το σχηματισμό κυβέρνησης είναι σίγουρα έτοιμος και ανοιχτός, με πολλούς αναλυτές να πιστεύουν ότι θα ευοδώσει…

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.