Βομβιστική επίθεση σημειώθηκε στη ρωσική πρεσβεία στη Δαμασκό, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν θύματα. Την ίδια στιγμή, σε συμφωνία φαίνεται να κατέληξαν Μόσχα και Άγκυρα για γενική κατάπαυση του πυρός στη Συρία, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Δύο βόμβες έπληξαν τη ρωσική πρεσβεία στην πρωτεύουσα της Συρίας Δαμασκό, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας. Από την επίθεση δεν υπάρχουν θύματα ή σοβαρές ζημιές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση μία βόμβα έπληξε την εσωτερική αυλή του συγκροτήματος της πρεσβείας, ενώ λίγο αργότερα μία άλλη βόμβα έπεσε κοντά στην διπλωματική αποστολή. Ειδικοί πυροτεχνουργοί εξετάζουν τα σημεία της επίθεσης.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ χαρακτήρισε την επίθεση προβοκάτσια, που είχε ως στόχο τον εκτροχιασμό των προσπαθειών για την ειρηνική επίλυση της συριακής κρίσης.

Το συμβάν αυτό έρχεται λίγες ώρες μετά την πληροφορία που μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο Anadolu, ότι Ρωσία και Τουρκία συμφώνησαν σε σχέδιο εκεχειρίας για τη Συρία.

Το σχέδιο αυτό φέρεται να αφορά την προσπάθεια για γενική κατάπαυση του πυρός όχι μόνο στο Χαλέπι αλλά σε ολόκληρη τη Συρία.

Μόσχα και Άγκυρα θα επιδιώξουν μάλιστα να θέσουν σε εφαρμογή το σχέδιο μέχρι τα μεσάνυχτα της Τετάρτης. Από την εκεχειρία θα εξαιρεθούν οι τρομοκρατικές οργανώσεις, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται ποιες θεωρούνται τρομοκρατικές.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας, της Ρωσίας και του Ιράν είχαν συναντηθεί την περασμένη εβδομάδα στη Μόσχα. Δήλωσαν έτοιμες ως εγγυήτριες δυνάμεις για την επίτευξη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Αν η συμφωνία αυτή για κατάπαυση του πυρός ισχύσει, θα είναι η βάση των πολιτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ του καθεστώτος και της συριακής αντιπολίτευσης, που Μόσχα, Άγκυρα και Τεχεράνη θέλουν να διοργανώσουν στην Αστάνα, πρωτεύουσα του Καζακστάν.

Ηχηρή απουσία από αυτές τις συνομιλίες έχει η Ουάσιγκτον και φαίνεται ότι Ρωσία και Τουρκία δεν είναι πρόθυμες να την εντάξουν.

 

Πηγές: euronews, Anadolu

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.