Σε δύο χρόνια, εννέα μήνες και εικοσιδύο ημέρες στη φυλακή, καταδικάστηκε η νεαρή Κούρδη ζωγράφος Ζεχρά Ντογκάν, επειδή ζωγράφισε πίνακα που απεικόνιζε την καταστροφή που προκλήθηκε από τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας στην περιοχή Νουσάιμπιν της επαρχίας Μαρντίν, μια Κουρδική περιοχή της Τουρκίας.

Έκανε το «λάθος» να βάλει τουρκικές σημαίες στον πίνακά της και τέλος πάντως το όλο θέαμα δεν άρεσε στις τουρκικές αρχές…

Η Ζεχρά Ντογκάν είναι γνωστή ως συντάκτρια στο περιοδικό Jinha, ένα φεμινιστικό πρακτορείο ειδήσεων στην κουρδική γλώσσα, στο οποίο το προσωπικό αποτελείται εξ ολοκλήρου από γυναίκες. Από το Φεβρουάριο του 2016 ζούσε και δούλευε ως ανταποκρίτρια στη Νουσάιμπιν, μια τουρκική πόλη που βρίσκεται στα σύνορα με τη Συρία.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet, το Δεύτερο Ποινικό Δικαστήριο της Μαρντίν στην Τουρκία, επέβαλε την ποινή επειδή ζωγράφησε τουρκικές σημαίες σε κτίρια που καταστράφηκαν από τις τουρκικές δυνάμεις.

Ωστόσο, σύμφωνα με το περιοδικό Artforum, το δικαστήριο δήλωσε ότι το γεγονός ότι η Ντογκάν μοιράστηκε την εικόνα της δουλειάς της στα κοινωνικά δίκτυα, που απεικονίζει τις τρέχουσες στρατιωτικές επιχειρήσεις, ήταν η αιτία για την ποινή φυλάκισής της.

«Δύο χρόνια και 10 μήνες φυλάκισης μόνο επειδή ζωγράφισα τουρκικές σημαίες σε κατεστραμμένα κτίρια. Ωστόσο, [η τουρκική κυβέρνηση] το προκάλεσε αυτό. Το μόνο που έκανα ήταν να το ζωγραφήσω» είπε η καλλιτέχνης σε ένα tweet που τώρα διαγράφηκε, όπως αναφέρθηκε, από την τουρκική διαδικτυακή πλατφόρμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα «Τουρκία /Εκκαθάριση» .

Σύμφωνα με την εφημερίδα Art Newspaper, οι αρχές συνέλαβαν την Ντογκάν σε μια καφετέρια στα τέλη Ιουλίου, υποστηρίζοντας ότι τα έργα τέχνης της είναι απόδειξη ότι ήταν συνδεδεμένη με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την τουρκική κυβέρνηση.

«Η τέχνη και τα έργα ζωγραφικής δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν με τέτοιο τρόπο», δήλωσε ο δικηγόρος της Ντογκάν, Ασλί Πασινλί, σύμφωνα με το Voice Project, ένα διεθνή οργανισμό αφιερωμένο στην ελευθερία της έκφρασης και του δημιουργικού ακτιβισμού. «Αυτή είναι μια επίθεση κατά της τέχνης και της καλλιτεχνικής έκφρασης», είπε.

Όταν μετά από δύο χρόνια έληξε η κατάπαυση του πυρός μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και των μαχητών του ΡΚΚ, οι πρώτοι προσπάθησαν να καθαρίσουν τις πόλεις από τους μαχητές, από τον Ιούλιο του 2015.

Σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για το Δεκέμβριο του 2016, μετά την βίαιη καταστολή από τις τουρκικές αρχές, περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους κατά το παρελθόν έτος, το οποίο μπορεί να θεωρηθεί συλλογική τιμωρία.

Σε δήλωσή της η Ντογκάν είπε: «[Ο δικαστής] τιμώρησε το λάθος πρόσωπο: Όχι αυτόν που κατέστρεψε την πόλη, […] ούτε αυτόν που πήρε τη φωτογραφία, αλλά αυτόν που ζωγράφισε τη φωτογραφία. Αυτοί έκαναν αυτόν τον πίνακα, όχι εγώ»…

 

Πηγή: news.artnet.com

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.