Οικονομία ή εθνικά θέματα; Τι είναι σημαντικότερο, αν ως «σημαντικότερο» ορίσουμε εκείνο που επηρεάζει περισσότερο την καθημερινότητά μας; Μη βιαστείτε να απαντήσετε: και κυρίως, μη βιαστείτε να τα διαχωρίσετε. Τόσο η οικονομία όσο και τα εθνικά θέματα, δεν είναι τίποτε άλλο από υποκατηγορίες του ευρύτερου υπερσυνόλου, που ακούει στην ονομασία «πολιτική».

Τα πάντα είναι πολιτική. Ακόμη και ο πόλεμος. Θυμηθείτε μόνο την ρήση του Κλαούζεβιτς σύμφωνα με την οποία «πόλεμος είναι απλώς η συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα» και θα γίνει εύκολα αντιληπτό πως μεταξύ οικονομίας και εθνικών θεμάτων η διάζευξη δεν έχει θέση. Κάθε φορά που ένας λαός καλείται να επιλέξει ποιο εκ των δυο είναι σημαντικότερο, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως έχει ήδη συντελεστεί καταστροφή. Συνήθως στον έναν απ' τους δυο τομείς, μα καθώς η μεταξύ τους συνάφεια και αλληλεπίδραση είναι αμφίδρομη, είναι θέμα χρόνου η καταστροφή να γίνει γενική.

Γενικά στους διάφορους τομείς του ευρύτερου υπερσυνόλου που ονομάζουμε «πολιτική» η διάζευξη δεν έχει θέση. Κάθε φορά που ο πολιτικός καλεί «να ρίξουμε το βάρος» σε ένα συγκεκριμένο τομέα, επιχειρεί να δημιουργήσει μια πλαστή εικόνα της πραγματικότητας. Στον πραγματικό κόσμο, η Παιδεία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ξεχωριστά απ' την Υγεία. Ή απ' την Οικονομία. Ή απ' την Εξωτερική Πολιτική.

Για να ξαναγυρίσουμε στο αρχικό ερώτημα... οικονομία ή εθνικά θέματα; Πρέπει να χάσουμε τον ύπνο μας λόγω της (επερχόμενης ή μη) «αξιολόγησης» ή λόγω των «τουρκικών προκλήσεων»; Αν αναλογιστούμε πως ο ύπνος μας έχει ήδη εδώ και καιρό χαθεί, γίνεται άμεσα σαφές ότι το δίλημμα είναι πλαστό. Κι ότι το δεύτερο κομμάτι της διάζευξης, χρησιμοποιείται για να ελαφρύνει τις επιπτώσεις ήδη δρομολογημένων καταστάσεων στο πρώτο κομμάτι της. Είθισται πάντα το άδειο πορτοφόλι (ή ακόμη περισσότερο, το άδειο στομάχι) να επιχειρείται να αντισταθμιστεί με την τόνωση του «εθνικού φρονήματος». Να σας θυμίσουμε την ναζιστική Γερμανία; Και μια και ο λόγος για την ναζιστική Γερμανία... οι Γερμανοί του μεσοπολέμου τι απάντησαν στο ίδιο δίλημμα «οικονομία ή εθνικά θέματα»; Και πάλι, μη βιαστείτε να απαντήσετε!

Ι. Δ. Σαμπανίκος
Συντάκτης: Ι. Δ. Σαμπανίκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.