Συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη προς τον Πρωθυπουργό, με θέμα: «Ερώτημα αναφορικά με το Eurogroup».

Ο Βασίλης Λεβέντης εξέφρασε τη διαφωνία του με τη φιλοσοφία του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που λειτουργεί σαν δεύτερο φορολογικό, διότι βάζει «τους πιο επιτυχημένους των πολιτών, δηλαδή αυτούς που έχουν μεγαλύτερους τζίρους, να πληρώσουν τα ασφάλιστρα αυτών που είναι στα κατώτερα όρια», τόνισε ότι το ΔΝΤ ζητάει να είναι 1.200 ευρώ μεικτά η μέγιστη σύνταξη, ενώ για την μείωση του αφορολόγητου είπε ότι είναι ένα χαστούκι στα πάρα πολύ χαμηλά εισοδήματα.

«Εγώ, επιπλέον, κύριε Πρωθυπουργέ, δεν αντιλαμβάνομαι αυτό που λένε οι κύκλοι - γιατί περί ψιθύρων κύκλων πρόκειται, η Κυβέρνηση επισήμως δεν έχει πει τίποτε - πως για ό,τι σκληρά μέτρα ληφθούν, θα έρθουν άλλα, ευεργετικά μέτρα να τα αντισταθμίσουν. Τι είναι αυτό; Δηλαδή, παίρνουμε 10 δραχμές και μετά γυρίζουμε άλλες 10 και άρα μηδέν; Τότε γιατί τις παίρνουμε τις 10; Δεν το καταλαβαίνω» σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι χάρη στις προσπάθειες της Κυβέρνησης οι δημοσιονομικοί στόχοι υπερκαλύπτονται και η οικονομία ανακάμπτει σταθερά, γεγονός που επέτρεψε την μη ενεργοποίηση του κόφτη και την παροχή, τον Δεκέμβρη του 2016, εφάπαξ δέκατης τρίτης σύνταξης (sic!) στους χαμηλοσυνταξιούχους, παρά τις διαφωνίες ορισμένων από τους εταίρους. Επιπλέον, υπήρξε μια σημαντική μεταστροφή όλων των πλευρών στην κατεύθυνση της υπέρβασης της λιτότητας, ενώ αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα επιστρέφουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών.

«Σήμερα έχω την απόλυτη πεποίθηση ότι πετύχαμε έναν έντιμο συμβιβασμό. Συμφωνήθηκε για πρώτη φορά μετά από εφτά χρόνια – και αυτό είναι κρίσιμο - να αφήσουμε πίσω την αρχή της διαρκούς λιτότητας και να επανακαθορίσουμε προτεραιότητες στη βάση πλέον της προώθησης πολιτικών που θα ενισχύουν τη διαπιστωμένη αναπτυξιακή τάση της ελληνικής οικονομίας. Πρόκειται για πολιτικές που πρέπει να ενισχύουν – και αυτή είναι η μεγάλη προσπάθεια που θα κάνουμε σε διαπραγματευτικό επίπεδο το επόμενο διάστημα - την παραγωγή νέου πλούτου, τις επενδύσεις, την εργασία» είπε. 

Τέλος, αναφορικά με τον τρόπο που θα ισοσκελίζεται η όποια απώλεια από νέα μέτρα, δήλωσε ανοιχτός σε συζητήσεις και προτάσεις. «Αντί να συζητάτε σαχλαμάρες, κουτσομπολιά για τα πρωινάδικα, για το αν ο Τσακαλώτος είναι εδώ ή δεν είναι εδώ και πού ήταν και πού είναι - ξέρετε, οι άνθρωποι πρέπει να έχουν τηλεθέαση, οπότε αφήστε τα αυτά για τα πρωινάδικα, μην ασχολείστε εσείς με αυτά - να κουβεντιάσουμε επί της ουσίας, με ποιον τρόπο σε αυτό το πλαίσιο συμφωνίας, που έχουμε, θα μπορέσουμε πράγματι να έχουμε μια όσο το δυνατόν δικαιότερη κατανομή των βαρών αλλά και των ελαφρύνσεων» τόνισε.

Κυριακή Παπαναστασίου
Συντάκτης: Κυριακή Παπαναστασίου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.