Ψηφίστηκε σήμερα, από την Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης “Νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις”. «Ναι» επί του συνόλου είπαν, εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων, ενώ «όχι» δήλωσαν Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ.

Το νομοσχέδιο απλοποιεί τη διαδικασία αδειοδότησης των επιχειρήσεων, αντικαθιστώντας την (σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση) παρωχημένη διαδικασία αδειοδότησης των παλαιών νομοθετημάτων που είχε μεγάλο διοικητικό κόστος για τις επιχειρήσεις και τις δημόσιες υπηρεσίες. Σκοπός του είναι η δημιουργία ενός ευνοϊκού επενδυτικού περιβάλλοντος ικανού να προσελκύσει επενδύσεις εξωτερικού και να συμβάλλει στην επαναβιομηχανοποίηση της χώρας, στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και στην ενίσχυση τομέων που παραδοσιακά είναι πολύ δραστήριοι στην Ελλάδα, αλλά και νέων τομέων επιχειρηματικής δραστηριότητας.

«Το μέχρι σήμερα αδειοδοτικό καθεστώς εξακολουθούσε να βασίζεται πρωτίστως στην εκ των προτέρων αδειοδότηση με αρνητικές συνέπειες για την οικονομική ανάπτυξη, τον ανταγωνισμό και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά και εν γένει για την αποτελεσματικότητα του ίδιου του συστήματος αδειοδότησης. Παράλληλα το αδειοδοτικό σύστημα δε στόχευε σε κριτήρια κινδύνου ούτε αξιοποιούσε εργαλεία αναλογικά της επέλευσης του κινδύνου, αλλά απαιτούσε μόνο επιβαρυμένες γραφειοκρατικές διαδικασίες, πολλές φορές δε επαναλαμβανόμενες για κάθε οικονομική δραστηριότητα, ανεξαρτήτως του είδους και μεγέθους της. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, οι αρχές έδιναν δυσανάλογη βαρύτητα στην (εκ των προτέρων) αδειοδοτική διαδικασία αυτή καθαυτή, χωρίς να διασφαλίζουν εάν πράγματι οι οικονομικές δραστηριότητες συμμορφώνονται με τις κύριες απαιτήσεις ασφαλείας σε διαχρονική βάση» αναφέρει η αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου.

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο, από την άλλη, αξιολογεί τον κίνδυνο που δύναται να επέλθει από την άσκηση δραστηριοτήτων σε πτυχές του δημοσίου συμφέροντος (όπως η δημόσια υγεία και το περιβάλλον) και αφού προσδιορίσει την έκταση του κινδύνου καθορίζει τα μέτρα και το είδος της παρέμβασης που θα άρουν αποτελεσματικά αυτό τον κίνδυνο. «Μέσω αυτής της πορείας και της τυποποιημένης προσέγγισης, καθίσταται πιο αποτελεσματική η στάθμιση ανάμεσα στην ελευθερία άσκησης της οικονομικής δραστηριότητας και στην προστασία του δημοσίου συμφέροντος» αναφέρεται.

Το νομοσχέδιο προκάλεσε την έντονη αντίδραση των αρχαιολόγων, οι οποίοι σήμερα πραγματοποιούν 24ωρη πανελλαδική απεργία με το σκεπτικό ότι η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία καθιστά την Ελλάδα  ανεξέλεγκτο πεδίο, από άποψη αρχαιολογικού ελέγχου και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. «Αν οι διατάξεις του εφαρμόζονταν ήδη, πολλά π.χ. από τα μνημεία που έφερε στο φως η εντατική αρχαιολογική έρευνα των τελευταίων δεκαετιών στη Μακεδονία δεν θα κοσμούσαν τα μουσεία μας, ούτε θα αποτελούσαν αντικείμενα διατριβών και επιστημονικών συγγραμμάτων. Θα είχαν καταστραφεί εν κρυπτώ και μέρος τους θα διακινείτο παράνομα σε ιδιωτικές συλλογές του εξωτερικού. Κι αυτό είναι απλώς ένα παράδειγμα» αναφέρει σε επιστολή του προς τη Βουλή ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Κυριακή Παπαναστασίου
Συντάκτης: Κυριακή Παπαναστασίου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.