Δεν συγκροτήθηκε – όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο – ούτε σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), καθώς η πρόταση Βούτση δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη αυξημένη πλειοψηφία των 4/5 των μελών της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής (άρθρο 101Α του Συντάγματος). Ειδικότερα, υπέρ αυτής ψήφισαν μόνο οι 12 βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, κατά 4 βουλευτές (3 από τη ΝΔ, 1 από τη ΧΑ) και «παρών» 7 (από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι, το ΚΚΕ και την Ένωση Κεντρώων), ενώ από τη διαδικασία απουσίαζε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
Πάντως οι περισσότεροι από όσους καταψήφισαν ή δήλωσαν «παρών» (ΝΔ/Δημοκρατική Συμπαράταξη/ΠΟΤΑΜΙ) διευκρίνισαν ότι δεν τίθεται ζήτημα αδυναμίας σύστασης του ΕΣΡ, αλλά ολιγοήμερης αναβολής λήψης απόφασης μέχρι το ΣτΕ να αποφανθεί επί της ουσίας για τη συνταγματικότητα του νόμου Παππά.
Η πρόταση Βούτση για τα πρόσωπα
- Για τη θέση του πρόεδρου: Ροδόλφος Μορώνης, δημοσιογράφος, πρώην αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΝΕΡΙΤ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων.
- Για τη θέση του αντιπροέδρου: Γιώργος Πλειός, καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ελευθερία στον Τύπο και τα ΜΜΕ.
- Για τις θέσεις των μελών: Δήμητρα Παπαδοπούλου, καθηγήτρια Αστικού Δικαίου στη Νομική Αθηνών, Βασίλης Καραποστόλης, καθηγητής Πολιτισμού και Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Λίλιαν Μήτρου, δικηγόρος, καθηγήτρια στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Φανή Πετραλιά, δημοσιογράφος, Γραμματέας Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ, Αγγελική Σγώρα, Διδάκτορας Δικτύων Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Ιωάννη Τζανετάκος, δημοσιογράφος, πτυχιούχος Νομικής Σχολής Αθηνών και Κωνσταντίνος Τσακίρης, απόφοιτος Σχολής Μηχανικών ΒΒC Αγγλίας με εξειδίκευση στις Ραδιοτηλεοπτικές Τεχνολογίες.