Από 229 βουλευτές σε σύνολο 299 παρόντων υπερψηφίστηκε τελικά, λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα της Πέμπτης, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο εμπεριέχει την πρώτη δέσμη νομοθετικών μέτρων που απαιτούν οι δανειστές. Είχε προηγηθεί το μεσημέρι της Τετάρτης η ψήφισή τους, κατ’ αρχήν και κατ’ άρθρο, από τις τέσσερις συναρμόδιες Διαρκείς Επιτροπές με τις θετικές ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, της ΝΔ, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ, των ίδιων δηλαδή πολιτικών δυνάμεων που τα στήριξαν και ενώπιον της Ολομέλειας στην αποψινή ψηφοφορία.

 

Το σχέδιο νόμου καταψήφισαν - σε ονομαστική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε ύστερα από αίτημα βουλευτών του ΚΚΕ και της ΧΑ - εκτός από τους βουλευτές των ΚΟ που υπέβαλλαν το αίτημα διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας (σ.σ. ΚΚΕ και ΧΑ), 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (οι Αγλαΐα Κυρίτση, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Γιάνης Βαρουφάκης, Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Ήσυχος, Δημήτρης Κοδέλας, Ζαχαριάς Κων/νος, Σωτηρίου Ελένη, Χατζηλάμπρου Βασίλειος, Σταθάς Γιάννης, Σκούμας Θανάσης, Κώτσιος Θωμάς, Λαπαβίτσας Κων/νος, Κριτσωτάκης Μιχαήλ, Χαραλαμπίδου Δέσποινα, Γαϊτάνη Ιωάννα, Αμμανατίδου - Πασχαλίδου Ευαγγελία, Ιωαννίδης Ηλίας, Διαμαντόπουλος Ευάγγελος, Σαμοϊλης Στέφανος, Μακρή Ραχήλ, Ουζουνίδου Ευγενία, Δερμιτζάκης Κων/νος, Ζερδελής Ιωάννης, Δελημήτρος Κων/νος, Πετράκος Θανάσης, Ψαρρέα Ελένη, Λεουτσάκος Ευστάθιος, Λαφαζάνης Παναγιώτης, Ζάννας Ζήσης, Κυριακάκης Βασίλης), ενώ «παρών» δήλωσαν 6 κυβερνητικοί βουλευτές (οι Κατριβάνου Βασιλική, Καραγιαννίδης Χρήστος, Μπαξεβανάκης Δημήτριος, Μιχαλάκης Νικόλαος, Διώτη Ηρώ, Λέβα Βασιλική ).

 

Μοναδική απούσα από την ψηφοφορία η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλεξάνδρα Τσανάκα.

«Καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις με κριτήριο την ευθύνη που μας βαραίνει» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, η απουσία του οποίου κατά τη διάρκεια της κρίσιμης χθεσινής συνεδρίασης σχολιάστηκε επανειλημμένα από την αντιπολίτευση. Ο Πρωθυπουργός δήλωσε περήφανος για τη μάχη που δόθηκε στην Ευρώπη αυτούς τους μήνες για το δίκιο του λαού, χαρακτηρίζοντάς τη άνιση και δύσκολη και εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι έχει αφήσει μία παρακαταθήκη αξιοπρέπειας και δημοκρατίας σε όλο τον κόσμο. «Εμείς τουλάχιστον αποτελούμε μία εγγύηση στον ελληνικό λαό ότι δεν θα προχωρήσουμε σε πράξεις και παραλείψεις, όπως αυτές που 'γίναν στο παρελθόν» τόνισε, διαβεβαιώνοντας ότι οι προσπάθειες της Κυβέρνησης θα στραφούν στην προστασία της κοινωνικής πλειοψηφίας

«Μιλήσατε όλοι για τον εκβιασμό. Πιστεύετε πως ήταν αληθινός ή πλαστός αυτός ο εκβιασμός; Αν πραγματικά πιστεύετε πως  ήταν πραγματικός, τότε ακούω εναλλακτικές που έχετε να μου προτείνετε. Αν όχι τότε θα πρέπει να αναλάβουμε το βάρος αυτής της ευθύνης. Είμαι ο τελευταίος που θα δραπετεύσει, αλλά και ο τελευταίος που θα προσχωρήσει στα σχέδια των αντιπάλων για να μετατραπεί αυτή η κυβέρνηση σε μια παρένθεση» σημείωσε.

Είχε προηγηθεί ομιλία της Ζωής Κωνσταντοπούλου, κατά την οποία μάλιστα η ΠτΒ αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού με πολύ θερμά λόγια, παρά το γεγονός ότι διαφοροποίησε τη στάση της από αυτή της ηγετικής ομάδας.

«Απόψε είναι μία μαύρη μέρα για τη δημοκρατία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, είναι μια μαύρη μέρα και για το ελληνικό κοινοβούλιο, γιατί με έναν ωμό εκβιασμό προερχόμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και απευθυνόμενο στην Κυβέρνηση και τώρα στους βουλευτές, καλείται η Βουλή μέσα σε 2 ½ ώρες, χωρίς ουσιαστική συζήτηση να επικυρώσει τον ενταφιασμό της κοινοβουλευτικής λειτουργίας, την παράδοση της εθνικής κυριαρχίας, την υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας» είπε, ενώ ζήτησε την αποτροπή του σχεδίου της αριστερής παρένθεσης . «Θέλουν να μας βάλουν να κάνουμε τα αντίθετα από εκείνα για τα οποία έχουμε αγωνιστεί, θέλουν να μας εξευτελίσουν στο βαθμό του να μην αναγνωρίζουμε τους εαυτούς μας και να μην μας αναγνωρίζει ο φυσικός μας σύμμαχος, η κοινωνία» σημείωσε.

«Δεν έχουμε δικαίωμα το ‘όχι’ του λαού να το κάνουμε ‘ναι’ με την ψήφο μας. Δεν έχουμε δικαίωμα ούτε να το ερμηνεύουμε ως ‘όχι’ υπό προϋποθέσεις. Εμείς δεν διεκδικήσαμε την εξουσία για να την ξεκοκκαλίσουμε, όπως έκαναν οι δυνάμεις του μνημονίου και του παλαιοπολιτικού και φαύλου κλεπτοκρατικού συστήματος του δικομματισμού, αλλά τη διεκδικήσαμε για να την επιστρέψουμε στο λαό. Όποιος πιστεύει ότι το ‘όχι’ του δημοψηφίσματος διατυπώθηκε υπό την προϋπόθεση της παραμονής της χώρας στο ευρώ οφείλει να διατυπώσει ξανά το ερώτημα στο λαό. Όμως το ερώτημα δεν μπορεί ποτέ να είναι ευρώ ή δημοκρατία, ευρώ ή ανθρώπινα δικαιώματα, ευρώ ή Ευρώπη. Γιατί αυτά είναι ερωτήματα αντιδραστικά, αντιδημοκρατικά, αντιευρωπαϊκά και αντιανθρωπιστικά και είναι ερωτήματα που ο λαός έχει και τη γνώση και το σθένος και την ιστορική εμπειρία να τα απαντήσει» κατέληξε.

(Πρώτη δημοσίευση: inagreece.gr)

Κυριακή Παπαναστασίου
Συντάκτης: Κυριακή Παπαναστασίου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.