Με τις απολυμένες καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών συναντήθηκε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, αλλά και η Γ’ Αντιπρόεδρός της Βουλής, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, προκειμένου όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε «να τιμηθούν, αλλά και να τιμήσουν τη Βουλή» στα πλαίσια και της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Εντευκτήριο και μεταδόθηκε ζωντανά από το κανάλι της Βουλής, ενώ τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε συντόνισε η δημοσιογράφος Άντζελα Τσιφτσή.
«Πρέπει να δουν αυτή τη συζήτηση ο κ. Γιουνκέρ, ο κ. Νταίσελμπλουμ, ο κ. Σόιμπλε, όλοι εκείνοι οι οποίοι ισχυρίζονται ότι υπάρχει περιθώριο στην Ελλάδα και για άλλη δυστυχία και για άλλες περικοπές, εκείνοι όλοι που δεν έχουν ίσως καταλάβει ποια ήταν τα θύματα των πολιτικών που οι ίδιοι επέλεξαν και οι ίδιοι χάραξαν», σημείωσε η Z. Κωνσταντοπούλου, η οποία τόνισε ακόμα ότι ο αγώνας των καθαριστριών φτάνει στο τέλος του νικηφόρος σιγά σιγά.
“Τώρα που φτάσαμε στο τέλος του αγώνα έχει περισσότερο από ποτέ σημασία να τις τιμήσουμε και αυτό γιατί κάπως έτσι ξεκίνησαν οι αγώνες των γυναικών διαχρονικά. Να μην ξεχνάμε ότι η 8η Μαρτίου ήταν η ημέρα που ξεσηκώθηκαν με μια πολύ μεγάλη διαδήλωση οι εργάτριες της κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, το 1857. Μια διαδήλωση που καταπνίγηκε από την βίαιη καταστολή της αστυνομίας. Την 8η Μαρτίου, η ανθρωπότητα αποφάσισε να την γιορτάσει πάνω 50 χρόνια μετά. Είναι σημαντικό και δεν πρέπει να ξεχνάμε, γιατί το βιώνουμε και το βιώσαμε ιδίως την τελευταία περίοδο, ότι τα δικαιώματα, ακόμα και τα κεκτημένα και πιο εμπεδωμένα, αν τα αφήσεις, κάποιοι θα θελήσουν να τα συρρικνώσουν», δήλωσε.
«Αυτό το μήνυμα ότι για τη ζωή σου πρέπει να παλέψεις και ότι παλεύοντας για τη ζωή σου δίνεις και στις επόμενες γενιές ελπίδα και προοπτική είναι το σημαντικό που βγήκε από αυτό τον αγώνα. Ακούμε μεγαλοσχήμονες να λένε ‘το τάδε είναι μάταιο’, ‘το δείνα δεν μπορεί να γίνει’, ‘τίποτα δεν αλλάζει’ κι όμως οι άνθρωποι όταν το αποφασίζουν, όταν παίρνουν τη ζωή στα χέρια τους, όταν διεκδικούν μπορούν να αλλάξουν τα πάντα. Και τα κορίτσια το απέδειξαν και το αποδεικνύουν με τον πιο καθάριο τρόπο» πρόσθεσε η Πρόεδρος της Βουλής, διευκρινίζοντας ότι πάντα θα τις λέει ‘κορίτσια’ και εκείνες ‘Ζωή’.
Όταν ξεκίνησε ο αγώνας των καθαριστριών, το Εργατικό Κίνημα βρισκόταν σε μία μεγάλη κάμψη και ουσιαστικά ο αγώνας που ανέδειξε την αντίσταση των εργαζομένων απέναντι στις μνημονιακές πολιτικές και τις άδικες πολιτικές των απολύσεων ήταν ο αγώνας των καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών. Δεν είχαμε άλλον αγώνα, αυτό το διάστημα, με τόση ένταση, με παλμό και με αποφασιστικότητα. Υπήρξε απουσία αγώνων και ευτυχώς ο αγώνας των καθαριστριών έβγαλε ασπροπρόσωπο το Εργατικό Κίνημα. Αυτό πρέπει να το κρατήσουμε και πιστεύω πως θα το αποτιμήσει και η Ιστορία» τόνισε με τη σειρά της η Δ. Χαραλαμπίδου.
Από την πλευρά τους οι απολυμένες καθαρίστριες μίλησαν για τις όμορφες, αλλά και τις σκληρές στιγμές του αγώνα τους, όπως τα δακρυγόνα και το ξύλο από τα ΜΑΤ, τα φοβισμένα μάτια των παιδιών τους όταν τις ξυλοκοπούσαν, αλλά και τους δεσμούς αλληλεγγύης που αναπτύχθηκαν τόσο μεταξύ τους, όσο και με τον κόσμο που συμπαραστάθηκε στον αγώνα τους.
«Οι πληγές από τα σώματά μας -που είναι γεμάτα από μελανιές- πολύ γρήγορα γίνονται καλά, όμως για τις πληγές που έχουν ανοίξει μέσα στις ψυχές μας δεν ξέρω ποιος θα δώσει λόγο», είπε η Δήμητρα Μανώλη. «Για μένα μέχρι και πριν βγω στο δρόμο αλληλεγγύη ήταν να παίρνω τα ρουχαλάκια των παιδιών που δεν τους κάνουν πια και να τα δίνω στην εκκλησία. Αυτούς τους 20 μήνες έμαθα ότι αλληλεγγύη είναι και κάτι άλλο, ακόμα μεγαλύτερο, ακόμα πιο σπουδαίο», πρόσθεσε η Δέσποινα Κωστοπούλου, λέγοντας ότι για εκείνη πλούτος είναι αυτή η αλλαγή του τρόπου σκέψης που συνέβη κατά τη διάρκεια του αγώνα τους.
«Ζήσαμε μοναδικές, αλλά και πολύ δύσκολες στιγμές. Νομίζω ότι έχουμε γίνει καλύτεροι άνθρωποι και αντιμετωπίζουμε το μέλλον με πολύ μεγάλη αισιοδοξία» ήταν τα λόγια της Γεωργίας Οικονόμου.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας , εκδήλωση έχει προγραμματιστεί και για το απόγευμα της Δευτέρας, με τη Βουλή να τιμά αυτή τη φορά γυναίκες που έχουν διακριθεί στον αγώνα για Ελευθερία, Δημοκρατία, Δικαιοσύνη, Δικαιώματα, Αξιοπρέπεια.
(Πρώτη δημοσίευση: inagreece.gr)