Πλειοψηφία θετικής γνωμοδότησης έλαβε κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής ΔΕΚΟ η Μαρία Καραμεσίνη, προτεινόμενη από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πάνο Σκουρλέτη για διοικήτρια του ΟΑΕΔ. Είχε προηγηθεί η από δεκαημέρου προφορική παραίτηση του πρώην διοικητή του Οργανισμού από τον Απρίλιο του 2013, κ. Θεόδωρου Αμπατζόγλου, η οποία γνωστοποιήθηκε χθες με επιστολή παραίτησης. Η Επιτροπή εντός τεσσάρων ημερών θα συντάξει τη σχετική έκθεση προκειμένου να ολοκληρωθεί και τυπικά η διαδικασία.

Υπερ της νέας διοικήτριας τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝ.ΕΛ. και το ΠΟΤΑΜΙ, «παρών» ψήφισαν ΝΔ και ΚΚΕ και «λευκό» το ΠΑΣΟΚ, καθώς όπως είπε ο εισηγητής του, Λεωνίδας Γρηγοράκος: «Κάθε ένας από εμάς δικαιούται τον χρόνο του, δικαιούται δηλαδή μία περίοδο χάριτος, μία περίοδο που θα του δώσει την ευκαιρία να μάθει και να δει το αντικείμενο με το οποίο θα ασχοληθεί. Εμείς λοιπόν αυτή την ευκαιρία θα σας τη δώσουμε,όμως δεν μπορώ να σας δώσω τη θετική μου ψήφο. Θα κρατήσω το λευκό για την ψηφοφορία για να σας δώσω την ευκαιρία να μου αποδείξετε ότι μετά από έξι μήνες μπορώ να σας ψηφίσω».

Η νέα διοικήτρια του ΟΑΕΔ είναι καθηγήτρια οικονομικών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με ειδίκευση σε θέματα οικονομικών της εργασίας και κοινωνικής πολιτικής, ενώ παλιότερα ήταν ερευνήτρια στο ΚΕΠΕ για ανάλυση θεμάτων αγοράς εργασίας και πολιτικών απασχόλησης. Όπως είπε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η μακρόχρονη ενασχόληση της με το συγκεκριμένο επιστημονικό αντικείμενο έχουν συμβάλλει στη διαμόρφωση από μέρους της αρκετά σαφών απόψεων  για το πώς λειτουργεί ο ΟΑΕΔ, αλλά κυρίως για τις πολιτικές απασχόλησης που εφαρμόζονται στη χώρα μας από τις αρχές τουλάχιστον της δεκαετίας του ’80.

«Το πρόβλημα της ανεργίας δεν λύνεται με ενεργητικά προγράμματα απασχόλησης, αλλά μέσα από τη γενικότερη οικονομική πολιτική, είτε μακροοικονομική, είτε αναπτυξιακή, άρα τα προγράμματα αυτά οφείλουν να συναρθρώνονται με την οικονομική πολιτική. Παρόλα αυτά είναι πάρα πολύ σημαντικά, διότι μέσα από τα προγράμματα της απασχόλησης δημιουργείται η δυνατότητα να καταπολεμήσουμε πολύ συγκεκριμένα προβλήματα, ένα εκ των οποίων είναι η μακροχρόνια ανεργία, η οποία αυτή τη στιγμή υπό τις συγκεκριμένες σημερινές συνθήκες έχει διογκωθεί», τόνισε. Ταυτόχρονα μίλησε για την ανάγκη αναδιάρθρωσης του φορέα, ώστε αυτός να καταστεί αποτελεσματικός, να σταθεί κοντά στον άνεργο και να βελτιώσει την επιχειρησιακή του επάρκεια.

«Την πλέον κατάλληλη επιλογή» χαρακτήρισε η αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου τη νέα διοικήτρια, αφού διαθέτει βαθιά γνώση του αντικειμένου και της ελληνικής και ευρωπαϊκής πραγματικότητας, τρομερή αίσθηση ευθύνης, ακεραιότητα, ενώ απάντησε και με ευφυία στις ερωτήσεις που της τέθηκαν.

Να σημειωθεί ότι η Επιτροπή δημοσίων επιχειρήσεων, τραπεζών, οργανισμών κοινής ωφελείας και φορέων κοινωνικής ασφάλισης, ευρύτερα γνωστή ως Επιτροπή ΔΕΚΟ,  συγκροτήθηκε για την τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο στις 03 Μαρτίου με απόφαση της Προέδρου της Βουλής και αποτελείται από 17 μέλη, στα οποία συμπεριλαμβάνεται ο Πρόεδρος και οι Αντιπρόεδροι της, αλλά και βουλευτές ανάλογα με την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων. Υπενθυμίζεται ότι έργο της είναι η διατύπωση απόψεων αφενός για την καταλληλότητα των προσώπων που η Κυβέρνηση προτίθεται να τοποθετήσει επικεφαλής δημοσίων επιχειρήσεων, τραπεζών, οργανισμών κοινής ωφελείας και φορέων κοινωνικής ασφάλισης, αφετέρου για την διαχείριση και την πορεία των επιχειρήσεων των οποίων προΐσταται, αλλά και η υπόδειξη επωφελών για το δημόσιο συμφέρον μέτρων στους εποπτεύοντες υπουργούς.

(Πρώτη δημοσίευση: inagreece.gr)

Κυριακή Παπαναστασίου
Συντάκτης: Κυριακή Παπαναστασίου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.