Ερώτηση για την επίθεση των ΜΑΤ σε συνταξιούχους διαδηλωτές έξω από το κτήριο της Βουλής και στην οδό Μαξίμου έκανε – κατά τη διάρκεια του σημερινού κοινοβουλευτικού ελέγχου – ο ανεξάρτητος βουλευτής, Ευστάθιος Παναγούλης στον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Ν. Τόσκα.
«Έχουν ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια τα ΜΑΤ για να αντιμετωπίσουν ποιους; Αυτούς που αγωνίζονται για καλύτερη ζωή, αυτούς που αγωνίζονται για να μην μειωθούν οι συντάξεις τους, αυτούς που αγωνίζονται για να βρουν ένα μεροκάματο. Είναι τραγικό, κύριε Υπουργέ, αντί να ενισχύσετε πλέον τα τμήματα τα οποία έχουν εξαθλιωθεί σε όλες τις περιφέρειες, σε όλους τους δήμους, κλείνετε αστυνομικά τμήματα και ενισχύετε τις δυνάμεις των ΜΑΤ» ανέφερε ο βουλευτής, ενώ απηύθυνε το ερώτημα αν ο Υπουργός συμμερίζεται την άποψη – που είχε εκφράσει παλαιότερα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός – ότι οι δυνάμεις των ΜΑΤ λειτουργούν σαν παρακρατικές συμμορίες και αν είναι στις προθέσεις του η κατάργηση της χρήσης χημικών.
Από την πλευρά του, ο κ. Τόσκας ανέφερε ως απορίας άξιο το γεγονός ότι βάλλεται – και όχι μόνο από τη δεξιά – για μια κοινωνική αριστερή εκδήλωση διαμαρτυρίας, ενώ εξέθεσε τη δική του οπτική ματιά των γεγονότων για τα οποία, όπως είπε, έχει ήδη διαταχθεί προκαταρκτική διοικητική εξέταση.
«Η συγκέντρωση άρχισε στις 12.00’ έξω από το Υπουργείο Εργασίας, συνεχίστηκε και έφτασε εδώ, απ’ έξω από τη Βουλή και την ώρα που γίνονταν διαπραγματεύσεις του επικεφαλής της πορείας με την αστυνομική δύναμη ξαφνικά από το πλήθος περίπου τριακόσια άτομα έπεσαν πάνω στους αστυνομικούς απωθώντας τους. Κάποιοι τσαλαπατήθηκαν, κάποιοι τραυματίστηκαν ελαφριά και από τους αστυνομικούς και ένας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Επενέβησαν κάποιοι από τις δυνάμεις αποκατάστασης της τάξης. Η εντολή που είχαν ήταν να χρησιμοποιήσουν μόνο τις ασπίδες. Επειδή κάποιοι τσαλαπατήθηκαν, έγινε περιορισμένη χρήση από τις λεγόμενες «φυσούνες» και εκτόξευσαν πολύ περιορισμένη ποσότητα δακρυγόνων. Γι’ αυτό θα παρακαλούσα να μην συγχέουμε γεγονότα του παρελθόντος όπου έγινε μαζική χρήση με μια περιορισμένη χρήση όπως αυτή, που και αυτή, αν θέλετε, κακώς έγινε, αλλά ήταν πολύ περιορισμένη, γιατί αλλιώς καταφεύγουμε σε εντυπώσεις που δεν αντιστοιχούν με την πραγματικότητα και τα συμπεράσματα που απαιτούνται αυτή τη στιγμή, για να βελτωθεί η κατάσταση» είπε.
Αναφορικά με τα δακρυγόνα, τα χαρακτήρισε ως το ηπιότερο μέσο για την αποτροπή κάποιων καταστάσεων, προσθέτοντας ότι παρακολουθούνται οι τεχνολογικές εξελίξεις για χρήση ακόμη ηπιότερων μέσων. Διέψευσε, τέλος, την αύξηση των δυνάμεων των ΜΑΤ, λέγοντας μάλιστα ότι αντιθέτως μονάδες τους διαλύθηκαν προκειμένου να ενισχυθούν αστυνομικά τμήματα σε κρίσιμες περιοχές της Αττικής, όπως είναι η Δυτική Αττική και το Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας.
«Εάν ήμουν εγώ Υπουργός, ποτέ δεν θα έβαζα Αστυνομία όταν θα έκανε συγκέντρωση το ΠΑΜΕ. Είναι οι πιο διασφαλισμένες συγκεντρώσεις που γίνονται από το 1974 μέχρι σήμερα. Δεν έχουν δημιουργήσει ποτέ κανένα επεισόδιο. Προστατεύουν τη συγκέντρωσή τους, αντίθετα με τις δικές σας δυνάμεις» ανταπάντησε ο κ. Παναγούλης, ο οποίος επανέλαβε το αίτημα για αποδυνάμωση των ΜΑΤ, ώστε οι δυνάμεις αυτές να χρησιμοποιηθούν για «πεζές περιπολίες» στις γειτονιές.
Αναφορικά με την ΕΔΕ είπε ότι «δεν θα βρει απολύτως τίποτα, όπως και η ΕΔΕ για τον Μανώλη Κυπραίο, ο οποίος τραυματίστηκε από χημικά, από δακρυγόνα και η ΕΔΕ είπε ότι δεν ευρέθη απολύτως κανένας».
«Είναι γνωστό ότι και στο θέμα της αναδιοργάνωσης έχουμε προχωρήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό, προκειμένου να ενισχυθεί η αστυνόμευση σε βάρος κατασταλτικών μηχανισμών» ανέφερε με τη σειρά του ο Υπουργός, συμπληρώνοντας πως ο όποιος έλεγχος των διαδηλώσεων του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ γίνεται με την ελάχιστη παρουσία αστυνομικών δυνάμεων. «Η συγκεκριμένη στιγμή μπορεί να ήταν ένας συνδυασμός ατυχών συγκυριών ή αν θέλετε και ατυχών χειρισμών, αλλά δεν μπορεί αυτή η Κυβέρνηση και αυτό το Υπουργείο να κατηγορείται αυτή τη στιγμή για υπερβολές σε ό,τι αφορά τα θέματα της καταστολής και τα θέματα της υπερβολικής χρήσης αστυνομικής βίας».
Παρέμβαση για το θέμα έκανε και η βουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου. «Θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός και όταν υπάρχουν εμπόδια, όπως υπήρξαν οι κλούβες των ΜΑΤ έξω από τα λουλουδάδικα, τότε θα υπάρχει και σύγκρουση. Αυτός είναι ο ρόλος του ταξικού κινήματος. Αυτό έκαναν και οι συνεπείς ταξικές δυνάμεις» ήταν το σύντομο σχόλιό της.
(Πρώτη δημοσίευση: inagreece.gr)