Δεκτό με ευρεία πλειοψηφία έγινε το πρωί της Τετάρτης, από την Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης σχετικά με τη συνεργασία και τις δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης στην Ελληνική Δημοκρατία». Το υπερψήφισαν όλα τα κόμματα πλην ΚΚΕ και ΧΑ.
Αιτιολογώντας τη θέση του ΚΚΕ, ο Ν. Καραθανασόπουλος εξήγησε ότι η Τράπεζα αποτελεί ένα κράτος εν κράτει με πλήρη φορολογική απαλλαγή και ένα πλαίσιο μυστικότητας και ασυλίας, αφού δεν ελέγχεται από κανέναν ούτε η ίδια, ούτε οι υπάλληλοί της, τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους και το οικιακό προσωπικό. Επιπλέον ο λόγος που ιδρύθηκε το 1990 ήταν για να διευκολυνθεί η μετάβαση των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης προς την οικονομία της ελεύθερης αγοράς, «αποτελούσε, δηλαδή, ένα εργαλείο στα χέρια του δυτικοευρωπαϊκού κεφαλαίου και ιδιαίτερα των πολυεθνικών της Δυτικής Ευρώπης, για να μπορέσουν να εκμεταλλευθούν την ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων και να λεηλατήσουν στην κυριολεξία τις οικονομίες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης».
Από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης μίλησε για ένα χρηματοδοτικό εργαλείο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και για έργα υποδομής που επιπλέον μπορεί, λειτουργώντας ως μηχανισμός ισχυρών εγγυήσεων, να διευκολύνει τις εξαγωγικές επιδόσεις της χώρας. Αναφορικά με τις ασυλίες, παραδέχτηκε ότι το καθεστώς της Τράπεζας έχει αρκετά αυστηρούς κανόνες όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας στην ασυλία και μια σειρά από άλλες δραστηριότητες που εκπορεύονται κυρίως από διπλωματικού τύπου δικαιώματα, τόνισε ωστόσο ότι έγιναν οι μέγιστες παρεμβάσεις και αλλαγές υπό τις δεδομένες συνθήκες των καταστατικών δεσμεύσεων της Τράπεζας.
(Πρώτη δημοσίευση: inagreece.gr)