Με αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου θα συναντηθεί, αύριο στις 14.30 το μεσημέρι, ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής.

Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι η αμοιβαία ενημέρωση και ο συντονισμός των ενεργειών σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να αποτραπούν οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις για την ίδρυση φαρμακείων από μη φαρμακοποιούς, καθώς και άλλα θέματα σχετικά με την πολιτική του φαρμάκου στην Ελλάδα.

Η συνάντηση θα γίνει στο πολιτικό γραφείο του Νίκου Χουντή, στο Πεδίον του Άρεως.

Ο ευρωβουλευτής της ΛΑ.Ε. είχε καταθέσει και ερώτηση στην Κομισιόν για την άρση της απαγόρευσης εκμετάλλευσης ιδιωτικού φαρμακείου από μη φαρμακοποιούς, επικαλούμενος απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που αναγνώριζε τη δυνατότητα των κρατών - μελών να θεωρούν ότι κάτι τέτοιο ενδέχεται να αντιπροσωπεύει έναν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, καθώς «οι μη φαρμακοποιοί δεν έχουν, εξ ορισμού, κατάρτιση, εμπειρία και ευθύνη αντίστοιχη με εκείνη των φαρμακοποιών».

Ειδικότερα ρωτούσε την Κομισιόν γιατί στερεί από το ελληνικό κράτος το δικαίωμα - και υποχρέωση σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο - να προστατεύει τη δημόσια υγεία και αν προτίθεται να κάνει το ίδιο με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου ισχύει ακόμα αυτό το καθεστώς.

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση προς την Κομισιόν:

«Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, στην υπόθεση 531/06 (Επιτροπή κατά Ιταλίας), επικαλούμενο, μεταξύ άλλων, την ανάγκη για «ασφαλή και με ποιοτικά εχέγγυα εφοδιασμό του πληθυσμού με φάρμακα» και ότι «οι μη φαρμακοποιοί δεν έχουν, εξ ορισμού, κατάρτιση, εμπειρία και ευθύνη αντίστοιχη με εκείνη των φαρμακοποιών», απεφάνθη (19.05.2009) ότι, «θεωρείται δικαιολογημένη η απαγόρευση που επιβάλλεται στους μη φαρμακοποιούς να εκμεταλλεύονται ιδιωτικό φαρμακείο».

Δεδομένου ότι οι «θεσμοί» ζητάνε ως προαπαιτούμενο από την Ελλάδα, το δικαίωμα μη φαρμακοποιών να «ανοίγουν» φαρμακεία, και ότι, η Επιτροπή θα όφειλε να σεβαστεί την ανωτέρω δικαστική απόφαση που κρίνει ότι, «ένα κράτος μέλος μπορεί… να θεωρήσει ότι η εκμετάλλευση φαρμακείου από μη φαρμακοποιό ενδέχεται να αντιπροσωπεύει έναν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία …» και ότι «τα κράτη μέλη μπορούν να απαιτούν η διανομή φαρμάκων να γίνεται από φαρμακοποιούς»

Ερωτάται η Επιτροπή:

Γιατί στερεί το δικαίωμα (και υποχρέωση) του ελληνικού κράτους (όπως ορίζει το ΕΔ) να προστατεύει τη δημόσια υγεία; Έθεσε η ελληνική κυβέρνηση, κατά τη διαβούλευση, τα ζητήματα αυτά; Επικαλέστηκε την ανωτέρω δικαστική απόφαση;

Σε ποιες χώρες της Ε.Ε. απαγορεύεται η ιδιοκτησία φαρμακείων από μη φαρμακοποιούς; Προτίθεται να ζητήσει από τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών την άρση των ρυθμίσεων αυτών, όπως ζητείται τώρα από την Ελλάδα; Εάν όχι, γιατί;»

(Πρώτη δημοσίευση: inagreece.gr)

Κυριακή Παπαναστασίου
Συντάκτης: Κυριακή Παπαναστασίου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.