Ξεκίνησε το απόγευμα της Τρίτης, ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, η συζήτηση επί του κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2016, η οποία θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο.

Για κοινωνικό προϋπολογισμό που εμπεριέχει το στοιχείο της δημοσιονομικής ισορροπίας, θέτει το στόχο του τερματισμού της αναπαραγωγής της ύφεσης και επιδιώκει να δώσει έμφαση στο στοιχείο της κοινωνικής δικαιοσύνης έκανε λόγο, προλογίζοντας τη συζήτηση, ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Χ. Μπγιάλας.

Ο βουλευτής αναφέρθηκε αναλυτικά στους τρεις αυτούς στόχους: α). τη διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας, δηλαδή τη δημιουργία μη ελλειμματικών προϋπολογισμών με επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 0,5% για το 2016, 1,75% για το 2017 και 3,5% το 2018 και 2019 που η οικονομία θα έχει ανακάμψει από την ύφεση, β). τον τερματισμό της αναπαραγωγής της υφεσιακής ροπής της ελληνικής οικονομίας και τον απεγκλωβισμό από την επίτευξη εξωπραγματικών δημοσιονομικών στόχων, ώστε να αρθούν αδικίες των τελευταίων 5 ετών και να στηριχθούν οι περισσότερο ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, γ). την κοινωνική διάσταση του προϋπολογισμού με αναδιανομή των πόρων από μη παραγωγικές δαπάνες σε δαπάνες που λειτουργούν πολλαπλασιαστικά, δίνοντας επιπλέον ώθηση στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την αύξηση του κοινωνικού προϋπολογισμού κατά 823 εκατομμύρια.

Χαρακτήρισε ακόμα τον προϋπολογισμό συντηρητικό, καθώς δεν λαμβάνει υπόψη την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών «που ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία», την αξιολόγηση του νέου προγράμματος από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και τη συζήτηση για τη ρύθμιση του δημόσιου χρέους. Αναφερόμενος στις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις, επισήμανε ότι οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης χαρακτηρίζονται θετικές μετά την αναθεωρημένη έκθεση του ΔΝΤ, καθώς προβλέπονται ρυθμοί μεταβολής 3,1 για το 2015 και 3,6 για το 2016. Ωστόσο τόνισε ότι η ανάπτυξη σε ενωσιακό επίπεδο παραμένει ανισοβαρής, αντικατοπτρίζοντας τον χρηματοπιστωτικό κατακερματισμό της, τη διαφορετική δημοσιονομική κατάσταση των κρατών - μελών, την υψηλή ανεργία σε ορισμένες χώρες του νότου και την ανισορροπία στα ισοζύγια πληρωμών.

«Τα μεγέθη του προϋπολογισμού δείχνουν ότι η αριστερή πολιτική ρητορική και η δήθεν αριστερή κοινωνική ευαισθησία είναι απολύτως κενές περιεχομένου» σημείωσε με τη σειρά του ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Χρ. Σταϊκούρας, εξηγώντας ότι αυτό που αφήνει πίσω της είναι το οδυνηρό δημοσιονομικό αποτύπωμα της επιστροφής σε πρωτογενές έλλειμμα, ύστερα από δύο χρόνια επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων. Αναφέρθηκε μάλιστα ειδικότερα στο ύψος των πρόσθετων μέτρων που εκτιμάται αρχικά στα 5,7 εκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2015 - 16, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αφορά την επιπλέον φορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων (αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, κατάργηση απαλλαγών από ΕΝΦΙΑ, αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από νομικά πρόσωπα, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες κ.ά.).

Αναφορικά με το ζήτημα του χρέους τόνισε ότι το ύψος και το προφίλ του είχαν βελτιωθεί σημαντικά ήδη από το 2012, ενώ ραγδαία επιδείνωσή του υπήρξε το 2015 με αποτέλεσμα να καθίσταται αναγκαία πλέον η λήψη πρόσθετων παραμετρικών μέτρων. Τάχθηκε, τέλος, υπέρ της εθνικής συνεννόησης με όρους ειλικρίνειας και όχι καιροσκοπικές προσεγγίσεις 

Μείγμα σκληρών νεοφιλελεύθερων μέτρων, ιδεοληψιών και πολιτικής ανεπάρκειας χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ο γενικός εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, Γ. Κουτσούκος. «Αν θέλουμε να υπολογίσουμε το κόστος αυτό της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα πρέπει να αθροίσουμε τις πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις, να αφαιρέσουμε τις μειώσεις συντάξεων και κοινωνικών παροχών, να πολλαπλασιάσουμε τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και να διαιρέσουμε τις ελπίδες και τις προσδοκίες του ελληνικού λαού που εξανέμισε αυτή η Κυβέρνηση» είπε.

Αν έχει κάτι διαφορετικό ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός από αυτούς περασμένων ετών αναρωτήθηκε ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος, ο οποίος μίλησε για νέα βάρη στην πλάτη του λαού τα οποία συσσωρεύονται στα παλιά, την ίδια στιγμή που η επιβάρυνση του μεγάλου κεφαλαίου αντιστοιχεί μόλις στο 8% των νέων μέτρων. Σχετικά με την αναδιάρθρωση χρέους τόνισε ότι ως προϋπόθεση έχει ακριβώς αυτή την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης. «Επειδή έχετε να κάνετε τη βρώμικη δουλειά απαιτείτε και τη συναίνεση των υπόλοιπων κομμάτων για να γίνει ένα πλατύ μέτωπο των πολιτικών δυνάμεων που υπηρετούν την αστική τάξη και ως οδοστρωτήρας να πέσετε πάνω στο λαό» ανέφερε απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο χαρακτήρισε θυγατρική του ΠΑΣΟΚ.

Τους όρους του για μια πιθανή μελλοντική συνεργασία έθεσε ο γενικός εισηγητής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, Σπ. Δανέλλης, επισημαίνοντας ότι με υποκρισία, χρησιμοθηρία και κουτοπονηριές δεν χτίζεται κουλτούρα συνεννόησης.

Αναφορικά με τον προϋπολογισμό τόνισε ότι αντί να αποτελεί ένα δυναμικό εργαλείο ελέγχου και ανάπτυξης, η ανάγνωσή του μοιάζει με λογιστική άσκηση επί χάρτου, πρόβλεψε δε ότι θα είναι ο πιο γρήγορα αναθεωρημένος προϋπολογισμός, λόγω της υπεραισιοδοξίας του (π.χ. στην πρόβλεψη εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις). «Για το ανέγγιχτο της ιερής αγελάδας του δημοσίου εξακολουθείτε να θυσιάζετε τα εναπομείναντα ζωντανά κύτταρα της παραγωγικής Ελλάδας. Δεσμευμένοι στις ανάγκες του πελατολογίου σας αναβάλλετε τις μεγάλες τομές, τις πραγματικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα και η κοινωνία περισσότερο από ποτέ» κατέληξε.

Την άδεια αίθουσα της Ολομέλειας όπου βρίσκονταν περίπου 20 βουλευτές εκείνη τη στιγμή σχολίασε ο γενικός εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων, Μ. Γεωργιάδης στην έναρξη της ομιλίας του. Στη συνέχεια απέκλεισε το ενδεχόμενο η Ένωση Κεντρώων να γίνει ένα δεκανίκι της Κυβέρνησης – ζήτησε ωστόσο Κυβέρνηση τεχνοκρατών κοινής αποδοχής, αναφέροντας μάλιστα το όνομα του Θ. Τζήμερου – και επισήμανε ότι η ιστορία θα καταγράψει τον ΣΥΡΙΖΑ ως το κόμμα που ξεκίνησε από τη δημαγωγία, πέρασε στην ανευθυνότητα και κατέληξε στον εξευτελισμό.

Αναφορικά με τη φορολόγηση υπενθύμισε μία βασική αρχή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου, αλλά και του Ανωτάτου Δικαστηρίου του καντονίου της Γενεύης σύμφωνα με την οποία «φορολογία που δεν σου επιτρέπει να ζήσεις από το εισόδημά σου χωρίς να πουλήσεις την περιουσία σου ισοδυναμεί με δήμευση της περιουσίας σου καθότι πρόκειται για απαλλοτρίωση και όχι φορολόγηση».

Η συζήτηση θα συνεχιστεί στις 10 το πρωί της Τετάρτης.

(Πρώτη δημοσίευση: inagreece.gr)

Κυριακή Παπαναστασίου
Συντάκτης: Κυριακή Παπαναστασίου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.