Δεκτό επί της αρχής έγινε το μεσημέρι από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, εν μέσω εντάσεων για διαδικαστικά ζητήματα. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛ., ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΧΑ, ενώ «παρών» ψήφισαν ΚΚΕ και ΠΟΤΑΜΙ. Η συζήτηση επί των άρθρων του νομοσχεδίου βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την ώρα και αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το βράδυ.
Η ένταση προκλήθηκε όταν μετά την αδυναμία να εξευρεθεί ο απαιτούμενος αριθμός των 15 βουλευτών που ορίζει το άρθρο 72 του Κανονισμού της Βουλής για τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας – κατόπιν αιτήματος από μέρους της ΚΟ της ΧΑ – η Ζωή Κωνσταντοπούλου επικαλέστηκε τη δυνατότητα που της δίνει το εδάφιο γ της πρώτης παραγράφου του ίδιου άρθρου να πάρει εκείνη την πρωτοβουλία διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας.
Την αντίθεσή του, δια του βουλευτή του Ν. Καραθανασόπουλου, εξέφρασε το ΚΚΕ, το οποίο πρόεβη στην ακόλουθη δήλωση: «Η ΧΑ αξιοποιώντας τη στάση της Προέδρου της Βουλής κατέθεσε αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας για το νομοσχέδιο που συζητείται στην Ολομέλεια. Η ΚΟ του ΚΚΕ που έχει ήδη δηλώσει ότι ψηφίζει «παρών» επί της αρχής του συζητούμενου νομοσχεδίου δεν θα συμμετάσχει στην ονομαστική ψηφοφορία που μεθοδεύτηκε για να δώσει άλλοθι στην παρουσία των προφυλακισμένων βουλευτών της ΧΑ. Η Κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της απέναντι σε αυτές τις μεθοδεύσεις που σχεδιασμένα καλλιεργούν κλίμα ανοχής για την εγκληματική ναζιστική οργάνωση της ΧΑ».
Έντονες ήταν οι αντιδράσεις και από τα υπόλοιπα κόμματα, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να κατηγορεί τη Ζωή Κωνσταντοπούλου για υπονόμευση και υποβάθμιση των κοινοβουλευτικών θεσμών, καθώς και για σκοπιμότητα σύμπλευσης με τη ΧΑ. «Προσωπικά μπορείτε να αμφισβητήσετε τον κ. Τσίπρα και να ηγηθείτε της ενδοκομματικής αντιπολίτευσης στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ως Πρόεδρος της Βουλής και ως φορέας ενός πολιτειακού αξιώματος πρέπει να σέβεστε το Κοινοβούλιο, τις δημοκρατικές αξίες και ευαισθησίες και να φροντίζετε με τη συμπεριφορά σας να υπάρχει κλίμα ηρεμίας, ηπιότητας και συναίνεσης», δήλωσε.
Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Βουλής μίλησε για κανιβαλική και ακραία διαστρέβλωση όσων πραγματικά έγιναν και για ασκήσεις επαναστατικής γυμναστικής, αφού το Κοινοβούλιο δεν κινδυνεύει από το φασισμό, ενώ εξέφρασε την πεποίθησή της ότι η ψηφοφορία πρέπει να είναι ονομαστική, προκειμένου ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη της τοποθέτησής του. Εν τέλει πάντως υποχώρησε και η ψηφοφορία έγινε δια βοής.
Ένταση είχε προηγηθεί και νωρίς το πρωί, όταν ο Πάνος Σκουρλέτης είχε μιλήσει για άδεια έδρανα από την ΚΟ της ΝΔ για να πάρει την απάντηση από τον Γιάννη Βρούτση ότι η απουσία ήταν δικαιολογημένη λόγω συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ.«Παρακαλώ να εκφράσετε εκ μέρους του σώματος εσείς, ως προεδρείο, τη δυσαρέσκεια. Δεν είναι δυνατόν η Βουλή να λειτουργεί με απουσία όλων των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης», τόνισε από την πλευρά του απευθυνόμενος στο Προεδρείο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης.
(Πρώτη δημοσίευση: inagreece.gr)