Τη συγκρότηση της Επιτροπής λογιστικού ελέγχου του χρέους, σύμφωνα με το άρθρο 49 του Κανονισμού της Βουλής, ανακοίνωσε σήμερα το μεσημέρι η Ζωή Κωνσταντοπούλου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, παρουσία της ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Σοφίας Σακοράφα και του Eric Toussaint, ειδικού επιστήμονα για θέματα επονείδιστου και παράνομου χρέους. Η πρώτη συνεδρίαση της νεοσυσταθείσας Επιτροπής θα λάβει χώρα στις αρχές Απριλίου, οπότε θα ανακοινωθεί η ακριβής της σύνθεση, αλλά και οι υπόλοιπες λεπτομέρειες για τη λειτουργία και τους ‘συμμάχους’ της.
«Άλλοθι για υπαναχώρηση από θεμελιώδεις αρχές του κοινωνικού κράτους και εργαλείο καταδυνάστευσης και εξανδραποδισμού του λαού» χαρακτήρισε το χρέος η Πρόεδρος της Βουλής, ανοίγοντας τη σημερινή συζήτηση. Μίλησε ακόμα για έναν νέο τύπο ενδοευρωπαϊκού ρατσισμού που στοχοποιεί τους λαούς του νότου και έθεσε ως στόχο την ανάλυση των παραμέτρων που συγκροτούν το χρέος, ώστε να διαπιστωθεί ποιο τμήμα του είναι νόμιμο και δαπανήθηκε σε κοινωνικούς σκοπούς και ποιο διασπαθιζόμενο σε συμβάσεις διαφθοράς, μίζας και διαπλοκής είναι απεχθές και επονείδιστο. Η Ζ. Κωνσταντοπούλου υπενθύμισε τη γενναία διαγραφή του γερμανικού χρέους στη διάσκεψη του Λονδίνου το 1953, ενώ χαρακτήρισε τον λογιστικό έλεγχο του χρέους κοινωνικό αίτημα, αλλά και θεμελιώδη υποχρέωση της κοινοβουλευτικής λειτουργίας προς τις νέες και τις επόμενες γενιές.
Τη σκυτάλη πήρε η Σοφία Σακοράφα, υπεύθυνη για την απεύθυνση του έργου της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του χρέους στους ευρωπαϊκούς λαούς μέσω των ευρωπαϊκών κοινοβουλίων και του ευρωκοινοβουλίου, η οποία χαρακτήρισε την ΕΛΕ «μέσο για τη συλλογική χειραφέτηση απέναντι σε άδικες και τιμωρητικές πολιτικές» και «χρήσιμο εργαλείο στον μεγάλο αγώνα για την επιβίωση του λαού».
Για το καθήκον εντοπισμού των παρατυπιών έκανε στη συνέχεια λόγο ο Eric Toussaint, συντονιστής της επιστημονικής ομάδας της Επιτροπής, ο οποίος εξήγησε ότι αθέμιτο είναι το χρέος που δημιουργήθηκε χωρίς τον απαιτούμενο σεβασμό προς το δημόσιο συμφέρον, το συνταγματικό δίκαιο και την ισχύουσα έννομη τάξη.
Το παρών έδωσε και ο Γιώργος Κατρούγκαλος, αναπληρωτής Υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης, ο οποίος παραστάθηκε εκεί όχι με την κυβερνητική του ιδιότητα, αλλά ως συνταγματολόγος και ενεργός πολίτης. «Η πολιτική διάσταση του χρέους και η ανάγκη να γίνει μία διεθνής ρύθμιση είναι γνωστή. Δεν μπορεί να επιβιώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση αν εξακολουθήσει να είναι χωρισμένη σε χώρες οφειλέτες και σε χώρες δανειστές» , δήλωσε, τονίζοντας την αναγκαιότητα να δοθεί προτεραιότητα στα δικαιώματα των λαών έναντι των απαιτήσεων των δανειστών.
Σημειώνεται ότι η συγκρότηση της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του χρέους ήταν πρώτη είδηση στη βελγική δημόσια τηλεόραση, στην οποία παραχώρησε συνέντευξη ο Eric Toussaint, αποχωρώντας για λίγο από το κτήριο της Βουλής κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.
(Πρώτη δημοσίευση: inagreece.gr)