Σε επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη σχετικά με τα κριτήρια επιλογής για την ίδρυση νέων κέντρων υποδοχής προσφύγων τύπου «hotspot» στην ελληνική επικράτεια – και ιδίως στη νήσο Κω – απάντησε σήμερα ο Πρωθυπουργός.
Αφού εξέφρασε την απαρέσκεια του στον όρο “hotspot”, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η επιλογή του τόπου εγκατάστασης των κέντρων ταυτοποίησης δεν επιβλήθηκε από την ελληνική Κυβέρνηση ή την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά από την ίδια την πραγματικότητα και τη γεωγραφία, αφού τα νησιά μας είναι το πρώτο ευρωπαϊκό έδαφος που συναντούν οι πρόσφυγες.
Υποχρέωση επομένως της ελληνικής πολιτείας, τόνισε, είναι η περισυλλογή, η διάσωση και εν συνεχεία η ταυτοποίησή τους «για να δούμε πόσοι από αυτούς έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο, πόσοι από αυτούς μπορούν να προχωρήσουν και να πάνε στις χώρες όπου θέλουν να πάνε και τι γίνεται με κάποιους οι οποίοι δεν έχουν το δικαίωμα» και όχι η παράνομη, με βάση το διεθνές δίκαιο, επαναπροώθηση. Επιπλέον υποχρέωση της αποτελεί η οικοδόμηση Κέντρων Προσωρινής Υποδοχής (Relocation Centers) στην ενδοχώρα, από όπου θα προωθείται η διαδικασία της μετεγκατάστασης προς τις χώρες της Ευρώπης που είναι ο προορισμός τους.
Αναφορικά με τις υποτιθέμενες αντιδράσεις των κατοίκων σημείωσε με δηκτικό τρόπο ότι δεν είναι ιδιαίτερα αυθόρμητες, αλλά μάλλον υποκινούμενες, τονίζοντας ότι η πλειοψηφία των κατοίκων αντιδρά αλληλέγγυα και με ανθρωπιά.
Ειδικότερα για τον χώρο που έχει παραχωρηθεί στο Λινοπότι στην Κω είπε πως είναι απολύτως κατάλληλος, νομίμως παραχωρημένος, με έγκριση της αρμόδιας υπηρεσίας αρχαιολογίας και τη σύμφωνη γνώμη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Αναρωτήθηκε ακόμα αν υπάρχει κάποια εναλλακτική πρόταση να κατατεθεί από όσους αντιδρούν στη συγκεκριμένη.
«Κάνουν λάθος αν νομίζουν ότι μπορούν να λαϊκίζουν με αυτό το θέμα. Έχει αλλάξει το κλίμα», σημείωσε, επισημαίνοντας την ανάγκη οι συμφωνίες επανεισδοχής να τηρηθούν από όλα τα μέρη (Ευρωπαϊκή Ένωση - Τουρκία - τρίτες χώρες) ώστε να μην μετατραπεί η χώρα μας σε αποθήκη.
Από την πλευρά του, ο Β. Λεβέντης χαρακτήρισε τον Πρωθυπουργό εκτός τόπου και χρόνου, αφού δεν είναι σε θέση να δει τις υπαρκτές αντιδράσεις των κατοίκων των νησιών, ενώ επισήμανε ότι το αίτημα βοήθειας από τη frontex καθυστέρησε, καθώς μέχρι πρότινος θεωρείτο ότι θίγει την εθνική μας ανεξαρτησία.
Στη δευτερολογία του, ο Α. Τσίπρας τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και κατά των κοινών περιπολιών με την Τουρκία στα ελληνικά χωρικά ύδατα, θέμα που – όπως τουλάχιστον είπε – έχει ήδη κλείσει.
(Πρώτη δημοσίευση: inagreece.gr)