Κατατέθηκε χθες στη Βουλή το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Σύμφωνο συμβίωσης, άσκησης δικαιωμάτων, ποινικές και άλλες διατάξεις» με το οποίο αφενός επεκτείνεται η ισχύς του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, αφετέρου αναγνωρίζονται οικογενειακοί δεσμοί μεταξύ των μερών που το συνάπτουν.

Ως προς τον τρόπο ρύθμισης των περιουσιακών τους σχέσεων ισχύει η αρχή της ιδιωτικής αυτονομίας, πράγμα που σημαίνει ότι τα μέρη αφήνονται να τις ρυθμίσουν όπως επιθυμούν, επιλέγοντας είτε να έχουν πλήρη δικαιώματα, περιουσιακά και κληρονομικά, είτε να διατηρήσουν την περιουσιακή τους αυτοτέλεια, ακόμη και σε κληρονομικά θέματα. Ωστόσο εκεί που επιβάλλεται (π.χ. στο τεκμήριο πατρότητας των τέκνων, το επώνυμο των μερών και των τέκνων τους ή στα ζητήματα γονικής μέριμνας), οι διατάξεις είναι αναγκαστικού χαρακτήρα.

Παράλληλα τροποποιούνται τέσσερις διατάξεις του Αστικού Κώδικα, ώστε να εναρμονιστούν με τις προτεινόμενες στο σχέδιο νόμου διατάξεις (άρθρα 1354: Κώλυμα από γάμο που υπάρχει ή από σύμφωνο συμβίωσης με τρίτο, 1462: Αγχιστεία, 1463 και 1576: Αυτοδίκαιη λύση).

Το ν/σ περιέχει ακόμα:

– Τη σύσταση  Εθνικού Συμβουλίου κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας ως συμβουλευτικό - γνωμοδοτικό όργανο που υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

– Τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα. Μεταξύ των αλλαγών είναι η δυνατότητα κατ’ οίκον έκτισης της ποινής (ή μέρους της) στην κρατούμενη μητέρα ανήλικου τέκνου μέχρι πέντε ετών. Η ίδια δυνατότητα παρέχεται και στην μητέρα κρατούμενη με ποινή κάθειρξης έως δέκα έτη, εφόσον το παιδί της αδυνατεί να αυτοεξυπηρετηθεί λόγω υποκείμενης νόσου ή αναπηρίας. Επίσης, η αναδιατύπωση της διάταξης που αφορά το έγκλημα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά ώστε να μην υπάγονται σε αυτή αποκλειστικά δράστες που ενεργούν με κίνητρο το μίσος – έννοια που παρέπεμπε σε εσωτερική - ψυχική κατάσταση του θύματος και ως εκ τούτου δεν ήταν εμπειρικά αισθητή – αλλά που επιλέγουν / στοχοποιούν το θύμα τους εξαιτίας των ειδικότερων χαρακτηριστικών του (φυλή, χρώμα, θρησκεία κλπ.).

- Τροποποιήσεις στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

- Τροποποίηση διατάξεων περί αστικής ευθύνης του Τύπου: Ειδικότερα προβλέπεται διαδικασία διόρθωσης ή απλής αποζημίωσης σε περίπτωση δυσφημιστικών δημοσιευμάτων, διαδικασία που έχει χαρακτηριστικά συμβιβασμού και συνεννόησης μεταξύ των πολιτών με σκοπό, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, να ανακουφιστεί η δικαιοσύνη από ένα περιττό βάρος υποθέσεων.

- Ρυθμίσεις σχετικά με το σωφρονιστικό σύστημα και τα καταστήματα κράτησης, όπως η διάθεση των κατασχεμένων προϊόντων λαθρεμπορίας σε καταστήματα κράτησης για τις ανάγκες άπορων κρατουμένων, η επέκταση της δυνατότητας εφαρμογής του θεσμού της ηλεκτρονικής επιτήρησης σε πρόσθετες κατηγορίες κρατουμένων, η ενίσχυση των αγροτικών φυλακών στα οποία θα δύνανται να μετάγονται για εργασία περισσότεροι κρατούμενοι κ.ά.

- Διατάξεις σχετικά με τη λειτουργία της Δικαιοσύνης (π.χ. αύξηση των οργανικών θέσεων των εφετών κατά 10 και των αντεισαγγελέων εφετών κατά 5).

(Πρώτη δημοσίευση: inagreece.gr)

Κυριακή Παπαναστασίου
Συντάκτης: Κυριακή Παπαναστασίου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.