Το Βέλγιο αδυνατεί να εγκρίνει τη συμφωνία «ελεύθερου εμπορίου» μεταξύ ΕΕ και Καναδά, καθώς η βελγική περιοχή της Βαλλονίας επιμένει στην άρνησή της στη CETA. Αυτό μπλοκάρει τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Καναδά της ερχόμενης Πέμπτης, η οποία επρόκειτο να επικυρώσει τη συμφωνία. Από την άλλη, ΕΕ και Καναδάς εκφράζουν τις «ελπίδες» τους για κανονική διεξαγωγή της συνόδου.
Με τους δύο εμπορικούς εταίρους (ΕΕ και Καναδά) να «ελπίζουν» ακόμη για την υπογραφή της συμφωνίας και το Βέλγιο να διατηρεί την αρνητική του στάση, προετοιμάζεται το έδαφος για την προγραμματισμένη για την Πέμπτη σύνοδο κορυφής μεταξύ ΕΕ και Καναδά, που στόχο έχει να επικυρώσει τη συμφωνία CETA ή αλλιώς συμφωνία «ελεύθερου εμπορίου» μεταξύ των δύο πλευρών.
Συγκεκριμένα, ήδη από τη Δευτέρα το απόγευμα, ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε ότι το Βέλγιο δε μπορεί να υπογράψει τη συμφωνία, καθώς έχουν εκφράσει την αντίρρησή τους μια σειρά ομόσπονδων περιοχών του Βελγίου.
Με βάση το ομοσπονδιακό διοικητικό σύστημα του Βελγίου, η βελγική κυβέρνηση χρειάζεται την εξουσιοδότηση των ομόσπονδων περιοχών για να υπογράψει τη συμφωνία. Έτσι, εάν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η γερμανόφωνη κοινότητα και η Φλάνδρα είπαν «ναι», η Βαλλονία, η κυβέρνηση των Βρυξελλών και η γαλλόφωνη κοινότητα αρνήθηκαν να εξουσιοδοτήσουν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για την επικύρωση της συμφωνίας, σε μία διαμάχη που φέρνει αντιμέτωπους τους περισσότερο εύπορους ολλανδόφωνους με τους γαλλόφωνους που έχουν πληγεί από την κρίση.
Με την άρνηση των τοπικών κοινοβουλίων που εκπροσωπούν 4,5 εκατομμύρια κατοίκους, το Βέλγιο είναι η μόνη χώρα των 28 της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αδυνατεί να υπογράψει τη συμφωνία αυτή, η οποία έγινε αντικείμενο επταετών διαπραγματεύσεων και αφορά περισσότερα από 500 εκατομμύρια Ευρωπαίους.
«Αυτό που ζητάμε είναι να μην υπάρχουν ιδιωτικά δικαστήρια που επιτρέπουν σε πολυεθνικές να επιτίθενται στα κράτη και να αποδυναμώνουν τους κοινωνικούς ή περιβαλλοντικούς νόμους και το δημόσιο τομέα. Αυτό είναι ένα αίτημα ευρέως αποδεκτό στην Ευρώπη», δήλωσε ο επικεφαλής της βαλλονικής κυβέρνησης Πωλ Μανιέτ, έξω από την έδρα της βελγικής κυβέρνησης στις Βρυξέλλες.
Ακόμα, ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Βαλλονίας Αντρε Αντουάν, αφήνει να εννοηθεί ότι η CETA λειτουργεί ως «δούρειος ίππος» για να περάσουν οι ρυθμίσεις της συμφωνίας TTIP μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, μετά την αποτυχία της τελευταίας. «Δεν θέλουμε και δεν το θέλουν και οι Καναδοί, τα αμερικανικά προϊόντα που μεταφέρονται μέσω καναδικών θυγατρικών να έρχονται εδώ στην Ευρώπη τόσο απλά, γιατί ξέρουν ότι η αντίστοιχη εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ είναι εξίσου νεκρή σήμερα. Βλέπουμε τις δυσκολίες της CETA ενώ φανταζόμαστε ότι η TTIP έχει πολύ λίγες πιθανότητες να πετύχει. Και έτσι, αυτό που αποκαλούν Δούρειο Ίππο εμάς δε μας αρέσει», τονίζει ο Πρόεδρος του βαλλονικού Κοινοβουλίου.
Σύμφωνα με το euronews, οι κάτοικοι της Ναμούρ, έδρας του βαλλονικού Κοινοβουλίου στο Νότιο Βέλγιο, δηλώνουν περήφανοι για το χειρισμό της εμπορικής συμφωνίας από την τοπική κυβέρνηση. «Για μένα είναι απολύτως ξεκάθαρο, είναι θέμα τιμής, η Βαλλονία δείχνει ότι υπάρχει ένας άλλος τρόπος από τον συνηθισμένο και κυρίως από αυτόν που επιλέγει η Κομισιόν. Η Βαλλονία είπε ότι πρέπει να υπάρχει μία ισορροπία δυνάμεων. Όλη η εξουσία δεν μπορεί να πάει στις εταιρείες. Για μένα είναι πηγή περηφάνειας», δήλωσε ένας κάτοικος στο ίδιο μέσο.
ΕΕ και Καναδάς ακόμα «ελπίζουν»
«Μαζί με τον πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό, θεωρούμε ότι η συνάντηση κορυφής της Πέμπτης παραμένει πιθανή», δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, αφού μίλησε στο τηλέφωνο με τον Καναδό πρωθυπουργό κ. Τριντό.
«Καλούμε όλες τις πλευρές να βρουν μια λύση. Υπάρχει ακόμα χρόνος», υπογράμμισε ο Ντόναλντ Τουσκ.
«Οι ηγέτες συμφώνησαν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι χώρες-μέλη της, θα πρέπει να συνεχίσουν να προετοιμάζουν τη συνάντηση κορυφής της Πέμπτης, όπου θα υπογραφεί η οικονομική και εμπορική συμφωνία», επιβεβαίωσε το γραφείο του Τζάστιν Τριντό.
«Ελπίζω. Τώρα το μπαλάκι βρίσκεται στην πλευρά της Ευρώπης», δήλωσε, ακόμα, η Καναδή Υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Κρίστια Φρίλαντ.
«Ας σταματήσουμε να θεωρούμε τη Βαλονία προπύργιο της αντίστασης απέναντι στις ελεύθερες συναλλαγές», δήλωσε ο Γάλλος ευρωβουλευτής Φρανκ Προυστ, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο οποίος θεωρεί ότι ο επικεφαλής της βαλλονικής κυβέρνησης Πολ Μανιέτ «βρίσκεται σε δυσχερή θέση εξαιτίας της μεταφοράς της έδρας της Caterpillar στη Γαλλία» και πέρασε στην αντεπίθεση. «Δυστυχώς αυτό έπεσε επάνω σε μία κρίσιμη συμφωνία για την Ευρωπαϊκή Ένωση», λέει ο Φρανκ Προυστ.
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση της Βαλλονίας που ανήκει στο σοσιαλιστικό κόμμα, έχει στηρίξει πολλές φορές τη θέση των κινημάτων που λέει ότι αυτές οι συμφωνίες δίνουν μεγάλη δύναμη στις πολυεθνικές ακόμα και για να παρακάμπτουν ολόκληρες κυβερνήσεις.