Φτάσαμε στην απονομή του Νόμπελ Ειρήνης. Δόθηκε στον πρόεδρο της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος, για την προσπάθειά του να σταματήσει τον εμφύλιο πόλεμο στη χώρα του. Αυτό το βραβείο συζητήθηκε στην Ελλάδα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο πριν όσο και μετά την απονομή του γιατί φέτος είχαμε δύο υποψηφιότητες: Μετά τη διαδικτυακή συλλογή υπογραφών διακόσιοι τριάντα ακαδημαϊκοί από 111 πανεπιστήμια κατέθεσαν πρόταση για απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στο «Κίνημα Αλληλεγγύης Αιγαίου» που περιλαμβάνει ομάδες αλληλεγγύης της περιοχής αλλά και μεμονωμένα άτομα. Η Ακαδημία Αθηνών, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και η Σύνοδος των Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων κατέθεσε άλλη πρόταση για απονομή του βραβείου στους Στρατή Βαλαμιό, ψαρά από τη Σκάλα Συκαμνιάς, την Αιμιλία Καμβύση, μία από τις γνωστές γιαγιάδες και τη Σούζαν Σάραντον. Τελικά, όμως, το βραβείο πήγε στην άλλη άκρη του πλανήτη.

Θα μπορούσε να χε γίνει αλλιώς; Αν η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ έδινε το βραβείο στον κόσμο που εξέφρασε την αλληλεγγύη του σε αυτούς που βγήκαν αβοήθητοι μέσα από τη θάλασσα, δε θα έπρεπε μόνο να καταδικάσει τον πόλεμο που τους έστειλε στην Ελλάδα και όσους συμμετέχουν σε αυτόν, αλλά και την πολιτική της Ελλάδας και της ΕΕ που τους άφησε να κινδυνέψουν και έκανε την παρέμβαση αυτών των ανθρώπων απαραίτητη. Πολλοί από τους ανθρώπους που συμπεριλαμβάνονταν σε αυτές τις προτάσεις είχαν εκφραστεί δημόσια ενάντια σε αυτή την πολιτική. Άλλωστε την είχαν καταδικάσει και προσπεράσει στην πράξη. Μα η ΕΕ έχει ήδη πάρει Νόμπελ Ειρήνης…

Από την άλλη ο Χουάν Μανουέλ Σάντος έφτασε σε ειρηνευτική συμφωνία με τις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) που θα συνεπαγόταν τον αφοπλισμό τους και τη μετατροπή τους σε ένα νόμιμο πολιτικό κόμμα της χώρας. Η συμφωνία αυτή καταψηφίστηκε στο δημοψήφισμα που την ακολούθησε, αλλά και οι δύο μεριές εμφανίζονται διατεθειμένες να συνεχίσουν τις προσπάθειες ειρήνευσης και η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ ελπίζει να βοηθήσει τις προσπάθειες του Χουάν Μανουέλ Σάντος με αυτό το βραβείο.

Ποια είναι η πραγματική συμβολή αυτού του θεσμού τελικά; Ο Στρατής Βαλαμιός λίγες ώρες πριν την απονομή του βραβείου, έτοιμος για ψάρεμα, μίλησε στην ΕΡΑ Αιγαίου αμφισβητώντας την αξία της ενδεχόμενης βράβευσης του δεδομένης της συνέχισης του πολέμου. Οι σκέψεις αυτές ενισχύονται από την ιστορία του θεσμού συνολικά, αφού στη λίστα των βραβευμένων βρίσκουμε κι αυτούς που είναι με τη μεριά του πολέμου.

Συντάκτης: Αρχοντούλα Βαρβάκη Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.