Και ενώ το έθνος ανέμενε με αγωνία (λέμε τώρα!) τον ανασχηματισμό, πέρασε μάλλον απαρατήρητη η νέα Ειδική Γραμματεία του Υπουργείου Οικονομικών που παρουσιάστηκε σήμερα. Ο λόγος, για την Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους και – όπως το όνομά της μαρτυρεί – οι αρμοδιότητές της αφορούν το σύνολο των θεμάτων που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους.

Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στα εγκαίνια της νεοϊδρυθείσας υπηρεσίας, πρόκειται για έναν «θεσμό» (σ.σ.: ναι, ακόμη έναν!) στον οποίο και θα μπορούν να προσφεύγουν οι έχοντες το θλιβερό προνόμιο να έχουν στο όνομά τους «κόκκινα» δάνεια. Συνολικά, σε επίπεδο χώρας θα οργανωθούν 30 κέντρα (σ.σ.: μέχρι τον Ιανουάριο του 2017, όπως ανέφερε ο νέος ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κ. Φ. Κουρμούσης), μέσω τον οποίων «δωρεάν ο δανειολήπτης θα λαμβάνει συμβουλές για όσα φοβάται για την υπερχρέωση. Επίσης, θα μπορεί να ενημερώνεται και από το σπίτι του ο καθένας μέσω ενός site που ετοιμάζει η Γραμματεία, διότι υπάρχει έλλειμμα στην ενημέρωση».

Όπερ σημαίνει; Μπορεί να έχει ανάψει «πράσινο φως» στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, αλλά τουλάχιστον ο χρεωμένος πολίτης θα μπορεί να ενημερώνεται. Λίγο είναι να πληροφορείται επισήμως το θύμα (συγνώμη: «δανειολήπτης» είναι η ορθή ορολογία) με ποια διαδικασία θα βγει το σπίτι του στο σφυρί; Βάσει ποιας νομοθεσίας θα κατασχεθεί ο μισθός του; Ποια νομικά όπλα διαθέτουν τα funds που αγοράζουν κοψοχρονιά τα «κόκκινα» δάνεια για να εξαθλιώσουν – κι άλλο! – την ύπαρξή του; Το είπε άλλωστε καθαρά ο νέος ειδικός γραμματέας ότι «υπάρχει έλλειμμα στην ενημέρωση». Όχι, για το οικονομικό έλλειμμα του μέσου δανειολήπτη δεν είπε λέξη, δεν άπτεται μια τέτοια λεπτομέρεια των αρμοδιοτήτων του.

Είναι πραγματικά μια θαρραλέα πολιτική ενέργεια η ίδρυση της νέας Ειδικής Γραμματείας (σ.σ.: τι μισθό είπαμε πως θα παίρνει ο επικεφαλής της; Οι συνεργάτες του;) και, στο πνεύμα τού – τέως πλέον – υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Σταθάκη, θα προτείνουμε τη σύσταση ανάλογων «θεσμών». Ενδεικτικά αναφέρουμε: Ειδική Γραμματεία Ασιτίας και Πληροφόρησης Παροχής Συσσιτίου, Διεύθυνση Διαχείρισης Παγκακίων Δημοσίων Πάρκων και Πλατειών, Υποδιεύθυνση Διανομής Κατοικήσιμων Χαρτοκιβωτίων, Ειδική Υπηρεσία Πληροφόρησης Παρασκευής Γεμιστών... Να ξέρει ο πολίτης τα δικαιώματά του και πώς να κάνει χρήση τους δηλαδή!

Ι. Δ. Σαμπανίκος
Συντάκτης: Ι. Δ. Σαμπανίκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.