Τι το 'θελαν το νέο non paper στο Μέγαρο Μαξίμου; Σχεδόν αμέσως ήρθε η υπερατλαντική διάψευση! Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Μπ. Ομπάμα δεν έρχεται στην Ελλάδα (παραμονές της επετείου του Πολυτεχνείου) για να συζητήσει ελάφρυνση του χρέους, τελεία και παύλα! Να μας επιβραβεύσει για τις «μεταρρυθμίσεις» έρχεται, όπως επιβραβεύουν τα πιστά κατοικίδια: μ' ένα χαδάκι στο κεφάλι, κι ίσως με μια ξυλιά στα πισινά. Μ' ένα αμερικανικότατο «good job, buddies» δηλαδή.

Η νέα «ιστορική επίσκεψη», δεν αναμένεται να διαφέρει απ' τις (ομοίως «ιστορικές») προηγούμενες. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, λίγο νωρίτερα, το είπε καθαρά: «Μπορώ να σας πω ότι ο πρόεδρος δεν επισκέπτεται την Ελλάδα για να διαπραγματευτεί κάποιον νέο διακανονισμό μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ. Αυτό που θα ανέμενα είναι πως ο πρόεδρος θα αφιερώσει κάποιο χρόνο για να επαινέσει την ελληνική κυβέρνηση για την υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων που είχε δεσμευτεί να κάνει». Ούτε χρέος στην ατζέντα, ούτε Κυπριακό, ούτε προσφυγικό. Χαμόγελα, χειραψίες, «ιστορικές φωτογραφίες» και ευχολόγια. Και βέβαια, μερικές ακόμη παραχωρήσεις στους πέραν του Ατλαντικού «φίλους και συμμάχους μας». Έχουμε κι αυτές τις επιχειρήσεις στο Αιγαίο σε εξέλιξη, συν το μέτωπο της Συρίας, μην ξεχνιόμαστε!

Τότε... γιατί έσπευσαν απ' το Μέγαρο Μαξίμου να «διαρρεύσουν» πληροφορίες; Ευελπιστώντας πως ουδείς στις ΗΠΑ θα ασχοληθεί με τα non paper των συνεργατών του Πρωθυπουργού; Πως δεν θα υπάρξει διάψευση στα όσα λέει (ανεπισήμως, υπό μορφή non paper) το Μαξίμου προκειμένου να αιτιολογηθεί ο χρόνος της επίσκεψης; Ό,τι κι αν περιμένανε, τρομάζει ο τόσο κραυγαλέος ερασιτεχνισμός.

Κι όχι τίποτε άλλο, αλλά βάλανε και «σάλτσες» οι πληροφοριοδότες. Μάθαμε πως ο κ. Ομπάμα είναι ένας «εμβληματικός δημοκρατικός ηγέτης» και πως η επίσκεψή του αποτελεί... αναγνώριση της συμβολής της σημερινής Ελλάδας στην ενίσχυση της Δημοκρατίας! Να το θυμόμαστε αυτό όταν τα ΜΑΤ θα σακατεύουν κόσμο τις παραμονές του Πολυτεχνείου, φροντίζοντας την ασφάλεια του «εμβληματικού δημοκρατικού ηγέτη»! Μπορεί κι εμείς τις ροπαλιές να τις δεχθούμε ως χάδια: όπως δέχονται στο Μέγαρο Μαξίμου τα χαστούκια.

Ι. Δ. Σαμπανίκος
Συντάκτης: Ι. Δ. Σαμπανίκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.