Τι θα πρέπει να θεωρούμε δεδομένο για τη συνεδρίαση του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου; Όσο η ημερομηνία πλησιάζει, δεχόμαστε πραγματικό καταιγισμό πληροφοριών και «πληροφοριών». Στο τραπέζι έχει πέσει το Κυπριακό. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Τα σύνορα. Η «ελάφρυνση του χρέους». Τα «βραχυπρόθεσμα» ή «μεσοπρόθεσμα» μέτρα για την ελάφρυνσή του. Και στο μεταξύ, με φόντο πάντα την 5η Δεκεμβρίου, έρχεται στη Βουλή ακόμη ένα πακέτο «προαπαιτούμενων», το οποίο πιθανότατα θα πρέπει να έχει ψηφιστεί ΠΡΙΝ από τη συνεδρίαση του Eurogroup. Αυτό είναι ίσως το μοναδικό μέχρι τώρα δεδομένο.

Τι θα περιλαμβάνει το – νέο – πολυνομοσχέδιο; Οι πληροφορίες που φτάνουν ώς τα δημοσιογραφικά γραφεία, μιλούν για μέτρα που θα προωθούν τη χρήση πλαστικού χρήματος. Και για διατάξεις που θα αφορούν την αποκάλυψη αδήλωτου χρήματος. Αν αυτές οι πληροφορίες είναι ακριβείς, τότε... τι θα περιλαμβάνουν οι υπόλοιπες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου; Διότι, κάθε πολυνομοσχέδιο που σέβεται την ονομασία του και αφορά μάλιστα προαπαιτούμενα για να κλείσει η β' αξιολόγηση, δεν είναι δυνατόν να έχει μόνο δυο βασικά αντικείμενα. Ιδίως τη στιγμή που ακόμη συνεχίζονται οι «συζητήσεις» με τους «θεσμούς»: συζητήσεις που αφορούν μεταξύ άλλων συνταξιοδοτικό και εργασιακό.

Προσθέστε στο σημείο αυτό και τη – νέα – συζήτηση περί συμμετοχής (ή όχι) του ΔΝΤ στο «ελληνικό πρόγραμμα» συν τα όσα αφήνουν να διαρρεύσουν περί απαιτήσεων του «Ταμείου» για μείωση συντάξεων και αφορολογήτου και ίσως θα γίνει περισσότερο αντιληπτό γιατί το πολυνομοσχέδιο (σ.σ.: και η υπερψήφισή του βεβαίως! Μην περιμένετε «εκπλήξεις»!) είναι το μόνο που θα πρέπει να θεωρούμε ως δεδομένο.

Αυτό, αν οι συζητήσεις περί συνόρων, Κυπριακού και λοιπών «εθνικών θεμάτων» αποτελούν προπέτασμα καπνού για να περάσουν όσο το δυνατόν πιο «αναίμακτα» οι νέες «θυσίες» που θα κληθούμε να κάνουμε. Αν όχι... θα πρέπει ίσως να προετοιμαζόμαστε για «θυσίες» που δεν θα αφορούν μόνο την τσέπη μας. Κάπως δεν θα χρειαστεί π.χ. να «ξεπληρωθεί» η πρόσφατη επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα και οι δηλώσεις συμπαράστασης από πλευράς του απερχόμενου αμερικανού Προέδρου; Και σε τελική ανάλυση... τι τις θέλουμε τόσες βραχονησίδες; Σε έξοδα μας βάζουν! Αφήστε που θα συμφέρει (οικονομικά!) να δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες στο ΝΑΤΟ για την «ασφάλεια» της περιοχής! Όλα «για το καλό μας» γίνονται πάντα, μην το ξεχνάμε!

Ι. Δ. Σαμπανίκος
Συντάκτης: Ι. Δ. Σαμπανίκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.