Αν υποφέρατε από αϋπνίες διερωτώμενοι αν πρέπει ν' αλλάξει το πολίτευμα της χώρας, μπορείτε πλέον να κοιμηθείτε ήσυχοι: το... μείζον ερώτημα, που απασχόλησε εντονότατα σχεδόν κάθε πολίτη της («διασωθείσας»!) χώρας μας, έχει από χθες απαντηθεί, και «έξι στους δέκα» επιθυμούν διακαώς την αλλαγή του πολιτεύματος!

Τις... απαντήσεις στα αγωνιώδη ερωτήματα του λαού (του;), ανέλαβε να δώσει ο πρώην υπουργός (και νυν επικεφαλής της – γνωστής ανά τον πλανήτη! – πολιτικής πρωτοβουλίας «Επόμενη Ελλάδα»!) κ. Ι. Ραγκούσης. Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ανέλαβε να φέρει σε πέρας την έρευνα και... ω του θαύματος, μας προέκυψε λαϊκή απαίτηση για (άμεση; αδιευκρίνιστο) αλλαγή του πολιτεύματος. Να γίνει «προεδρική» η δημοκρατία μας επιθυμεί το πλήθος.

Το πλήθος, είναι οι 1.080 ερωτηθένες (τόσοι έλαβαν μέρος στην έρευνα), εκ των οποίων το 46,5% ξεκαθάρισε ότι «σίγουρα θα συμφωνούσα» ενώ ένα 13,5% δήλωσε ¬«μάλλον θα συμφωνούσα». Ποιο ήταν το ερώτημα; «Θα ήμουν υπέρ της Προεδρικής Δημοκρατίας, δηλαδή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να είναι και επικεφαλής της κυβέρνησης, δηλαδή όπως ο Πρωθυπουργός σήμερα, κάτι αντίστοιχο που συμβαίνει στις ΗΠΑ και στην Κύπρο, και να εκλέγεται άμεσα από τους πολίτες». Όπερ σημαίνει, «ναι, δεν έχετε ιδέα τι σας ρωτάμε τώρα, αλλά να, το κάνουν στις ΗΠΑ, δεν είναι καλή ιδέα, τι λέτε κι εσείς; Και στην Κύπρο το κάνουν!».

Το Πανεπιστήμιο βέβαια, φροντίζει να επισημάνει στα αποτελέσματα της έρευνας πως το ερώτημα, ως ιδιαίτερα ξένο προς το ελληνικό πολιτικό σύστημα, αν δείχνει κάτι είναι πιθανή «τάση προς αλλαγή» (γενικά) και όχι ακριβή αποτύπωση απόψεων αναφορικά με το ερώτημα, αλλά... σιγά που θα ασχοληθεί με τέτοιες μικρολεπτομέρειες το μιντιακό κατεστημένο! «Έξι στους δέκα έλληνες θέλουν αλλαγή πολιτεύματος!» ο τίτλος (με μικρές παραλλαγές, ταυτόσημος σχεδόν) στο σύνολο των ειδησεογραφικών μέσων που πρόβαλαν το θέμα και... να καινούργιο «δίλημμα» να απασχολούμαστε!

Θέμα που είναι βεβαίως ο «λαγός»: έχει κι άλλο «ψωμί» αυτή η έρευνα. Το... πλήθος (σ.σ.: οι 1.080 που ήδη αναφέραμε), απαντά πως θέλει (κατά 78,5%!) να... μειωθούν οι φόροι στις επιχειρήσεις και ν' ανοίξουν παράλληλα θέσεις εργασίας αντί της αύξησης των φόρων των επιχειρήσεων προκειμένου να αποφευχθούν (περαιτέρω) μειώσεις στις συντάξεις. Απαντά επίσης πως δεν επιθυμεί αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων (σ.σ.: «ενδεικτικά» αναφέρονται πρώτα-πρώτα οι δικαστικοί και, κάπου στο τέλος, οι νοσηλευτές! Ούτε ίδιους μισθούς να έπαιρναν!).

Αν είχατε απορίες για το ποιους στοχεύει να υπηρετήσει η παραγγελιοδόχος (της έρευνας! Μην πάει αλλού το μυαλό σας!) «πολιτική πρωτοβουλία» του κ. Ραγκούση, η όλη «φιλοσοφία» της έρευνας δίνει σαφείς απαντήσεις. Στο μεταξύ... πάμε στοίχημα πως από αύριο, θα γεμίσουν οι οθόνες με «ειδικούς» που θα επιμένουν πως «ο κόσμος απαιτεί αλλαγές!» και θα συμπληρώνουν: «και επίσης, θέλει να μην πληρώνουν φόρο οι επενδυτές! Δουλειά ψάχνει ο κοσμάκης»; Μη στοιχηματίσετε, θα χάσετε!

Ι. Δ. Σαμπανίκος
Συντάκτης: Ι. Δ. Σαμπανίκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.