Μια τόση δα μικρούλα λεπτομέρεια λησμόνησαν να τονίσουν τα δελτία ειδήσεων στα εκτενή τους ρεπορτάζ για τη «συμφωνία» που επετεύχθη στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup: ότι αυτό στο οποίο συμφώνησαν κυβέρνηση και «ευρωπαίοι εταίροι» αφορά την εγκατάλειψη – για ακόμη μια φορά – των ελληνικών «κόκκινων γραμμών». Όπως και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Δ. Τζανακόπουλος έκανε σαφές μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, η κυβέρνηση δέχθηκε να προ-νομοθετήσει μέτρα που θα αφορούν συντάξεις, αφορολόγητο και εργασιακό, ασχέτως αν μετά επισήμανε ότι το κάθε μέτρο που θα ζητηθεί, «θα αντισταθμιστεί από μέτρο αντίστοιχου ποσού».
Η σχετική «πληροφόρηση» που διοχετεύθηκε παράλληλα με τις επίσημες δηλώσεις, καθιστά ακόμη πιο σαφές το εύρος της σημερινής «νίκης». Από τους τηλεοπτικούς μας δέκτες πληροφορηθήκαμε, π.χ., ότι, «αν ζητηθεί» μείωση του αφορολόγητου, θα υπάρξουν αντίστοιχα μέτρα που θα αφορούν στη μείωση της φορολογίας πολιτών και επιχειρήσεων.
Σημειώστε στο σημείο αυτό ότι, λίγο πριν γίνει γνωστή η «συμφωνία» στο Eurogoup και πριν ο κ. Ντάισελμπλουμ κάνει λόγο για ελάφρυνση της λιτότητας, γινόταν παράλληλα γνωστή (μέσω του ΣΕΒ) κοινοτική Οδηγία που αφορά στην «Κοινή Ενοποιημένη Βάση Φορολογίας Επιχειρήσεων». Μια Οδηγία που έχει ως στόχο τη «σταδιακή εναρμόνιση του ευρωπαϊκού φορολογικού περιβάλλοντος» (προς προσέλκυση επενδύσεων πάντα!) και που θα ορίσει «κοινούς κανόνες» για να «ρυθμίζει» ζητήματα όπως η μη φορολόγηση ενδο-ομιλικών πληρωμών μερισμάτων, οι αποσβέσεις, η μεταφορά ζημιών προς συμψηφισμό με μελλοντικά κέρδη χωρίς χρονικό περιορισμό και λοιπές «τεχνικές» λεπτομέρειες. Συνδυάστε την κοινοτική Οδηγία με τις σημερινές εξαγγελίες Ντάισελμπλουμ περί «λιγότερης λιτότητας» και κυβέρνησης περί «αντισταθμιστικών» και θα γίνει – πιστεύουμε – κατανοητό ποιον ακριβώς αφορούν οι επιβαρύνσεις και ποιον οι ελαφρύνσεις και σε ποιο επίπεδο καταλήγουμε στο «ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα».
Πολύ απλά δηλαδή, μπορεί οι «θεσμοί» να απαιτήσουν μείωση του αφορολόγητου (μέτρο που επιβαρύνει τον πολίτη), αλλά θα αντισταθμιστεί με μείωση φορολογίας (μέτρο που ευνοεί κυρίως τις επιχειρήσεις! Κι όταν μιλάμε για επιχειρήσεις, μιλάμε για μεγάλες: όχι για τις μικρές και μεσαίες με τους λιγοστούς υπαλλήλους). Μπορεί να μειωθούν κι άλλο συντάξεις και μισθοί (μέτρο που επιβαρύνει τον πολίτη), αλλά θα αντισταθμιστεί με μείωση κατά μία μονάδα του ΦΠΑ στον χαμηλό συντελεστή (13% δηλαδή από 14% που είναι σήμερα). Κυρίως ωφελούμενες και πάλι οι επιχειρήσεις, που πολύ απλά, πέραν των φορολογικών μειώσεων, θα αποδίδουν και 1% λιγότερο ΦΠΑ στο κράτος, ενώ ζητούμενο μένει πόσο ακριβώς θα ωφεληθεί απ' το μείον 1% αυτό ο πολίτης: κατά 0,10% ίσως στην καλύτερη των περιπτώσεων;
Αν ακόμη δεν εντοπίσατε τη φάκα, προσέξτε το τυράκι: θα εξαιρεθεί «από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 3 δισ. ευρώ για τη δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας τα επόμενα δυόμισι χρόνια». Μη μείνετε στις 100.000 «νέες θέσεις εργασίας»: στους «επενδυτές» που θα τις δημιουργήσουν στρέψτε την προσοχή σας. Αν πάρει μάλιστα το αυτί σας και τίποτε για «Ελεύθερες Οικονομικές Ζώνες», μη βιαστείτε να κλείσετε θέσεις στο «ξέφωτο» που υποσχέθηκε λίγους μήνες νωρίτερα ο πρωθυπουργός: για άλλους το ανοίγουν!