Την ψυχιατρικοποίηση της πολιτικής ζωής τη βιώνουμε έντονα τα τελευταία χρόνια. Είναι ωστόσο η πρώτη φορά που σε επίσημες δηλώσεις του ένας πρωθυπουργός εγκαταλείπει τη γλώσσα της πολιτικής και ομιλεί ως... κράμα θρησκευόμενου εθνο-πατριώτη και εμπειρικού ψυχοθεραπευτή. Στο πνεύμα των ημερών, ο κ. Αλ. Τσίπρας έστειλε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε η Βουλή για τα προσφυγόπουλα τις... χριστιανικές του ευχές προς τους άπονους εταίρους ξένους – άλλως πως Β. Σόιμπλε – που επιβουλεύονται το μεγαλείο της «ελληνικής ψυχής» συν μια διάγνωση περί της υγείας της ψυχής τους. Η τελευταία, δωρεάν!

«Εμείς βέβαια μέρες που είναι και έχοντας και το πνεύμα των Χριστουγέννων θα τους ανταποδώσουμε λέγοντάς τους χρονιά πολλά, καλά Χριστούγεννα και καλή καρδιά! Να έχουν την ευλογία να αισθάνονται καλά και να είναι ευτυχισμένοι στην ψυχή τους. Όσοι δεν είναι καλά στην ψυχή τους δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της χώρας τους, ούτε της Ευρώπης ούτε του κόσμου» είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος σε όσους «ιδίως ετούτες τις ημέρες μάς κουνάνε και το δάχτυλο, στο όνομα των συμφωνιών, και απευθύνονται με ιταμό τρόπο στον ελληνικό λαό» εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή στη διπλωματία και την εξωτερική μας πολιτική. Μια εποχή που η Ιατρική θα έχει τον πρώτο λόγο (σ.σ.: τομέας της Ιατρικής είναι η Ψυχιατρική, αν το λησμονήσατε!) και που θα απαντάμε στα όσα μας καταλογίζουν με... διαγνώσεις: ψυχιατρικές κατά προτίμηση!

Γιατί το περιορίζουμε μόνο στον τομέα της ψυχικής υγείας; Μα... αν είναι «καλά στην ψυχή του» ο ασθενής (συγνώμη, ο αλλοδαπός πολιτικός είναι το σωστό!), τίποτε δεν μπορεί να ταράξει την αρμονία των διμερών μας σχέσεων. Μόνο όντα με σκοτεινή ψυχή μπορούν να επιβουλεύονται την Ελλάδα-χώρα-του-φωτος και το «μεγάλο πλεόνασμα ψυχής που έχει κατακτήσει ο ελληνικός λαός». Μ' αυτό το πνεύμα θα κινηθούμε πλέον εκτός συνόρων!

Αν όχι τίποτε άλλο, η «μικρά Ελλάς» θα διδάξει για μια ακόμη φορά τους απολίτιστους βάρβαρους: «εγκαταλείψτε την πολιτική και εντρυφήστε στην ψυχολογία» θα είναι το νέο μας μήνυμα - δώρο στον πλανήτη. Φανταστείτε π.χ. διαλόγους στον ΟΗΕ:

- Νομίζω πως δεν στέκεστε καλά στα μυαλά σας, αγαπητέ.

- Σε μένα το λέτε αυτό; Εσείς που εμφανώς πάσχετε από εντονότατο σύμπλεγμα κατωτερότητας;

- Ρε, άντε πάγαινε από δω, αγύρτη, που τα βράδια ντύνεσαι Μέγας Ναπολέοντας!

- Α! Και παραισθήσεις ταυτόχρονα με το complex! Σας συμβαίνει συχνά αυτό; Ποιες οι σχέσεις σας με τη μητέρα σας;

Ξεχάστε την πολιτική. Το μέλλον βρίσκεται στην ψυχολογία. Ή μάλλον... στην παρα-ψυχο-λογία!

Ι. Δ. Σαμπανίκος
Συντάκτης: Ι. Δ. Σαμπανίκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.