Δέκα μέρες πριν, ήταν ο – απερχόμενος – πρόεδρος των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα. Τώρα, το συνέδριο του Ελληνοαμερικάνικου Εμπορικού Επιμελητηρίου. Όσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ συνεχίζει να εμβαθύνει στη λογική (;) της «ρεαλιστικής διακυβέρνησης», οι δεσμοί Αθήνας (ή, αν προτιμάτε, Μεγάρου Μαξίμου) και ΗΠΑ γίνονται όλο και πιο στενοί, κι είναι σε επίσημες επισκέψεις ή σε «διεθνή συνέδρια» που επιλέγουν τα μέλη της κυβέρνησης (και οι ευρωπαίοι «φίλοι») να βγάζουν «ειδήσεις» που αφορούν το μέλλον του ελληνικού χρέους.

Την ίδια στιγμή στη Βουλή μπορεί να ξεκινά η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τα «προαπαιτούμενα»: αδιάφορο! Λίγες εκατοντάδες μέτρα πιο πέρα, μπορεί να συναντάται η (νέα) υπουργός Εργασίας κ. Ε. Αχτσιόγλου με τα «τεχνικά κλιμάκια» των «θεσμών»: ακόμη πιο αδιάφορο! Το «σημαντικό» είναι που ο «φίλος της Ελλάδας» (απ' την παραχάραξη του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015 και μετά) κ. Π. Μοσκοβισί είπε στο προαναφερθέν συνέδριο πως «θέλουμε να ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα και να είναι το τελευταίο. Δεν θέλουμε να υπάρξει τέταρτο πρόγραμμα». Αν δεν σας φαίνεται αυτό «σημαντικό», έχει και υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλ. Τσακαλώτο το πρόγραμμα (του ίδιου συνεδρίου πάντα!). «Η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται ακριβώς εντός του μνημονίου που υπογράψαμε το 2015, ότι η Ελλάδα θα νομοθετήσει με βάση τις βέλτιστες πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε χαρακτηριστικά. Είναι γνωστό πως τα «διεθνή συνέδρια», ταιριάζουν με τα πυροτεχνήματα. Και είναι επίσης γνωστό πως τα πυροτεχνήματα, κρότο κάνουν και σχέδια στον ουρανό: όχι πραγματικές εκρήξεις.

Στο μεταξύ, το παραμύθι της διαπραγμάτευσης, συνεχίζεται. Αν κάποτε περιμέναμε με αγωνία την 30ή Ιουνίου (2015), τώρα η ημερομηνία - σταθμός είναι η 5η Δεκεμβρίου (2016). Εκεί θα δοθεί η επόμενη «μάχη». Να είναι άραγε τόσο «επική» όσο κι εκείνη που σηματοδοτήθηκε απ' τη «17ωρη διαπραγμάτευση»; Εξαρτάται απ' το μέγεθος της σφαγής που προετοιμάζεται. Σφαγή που αφορά (τη φορά αυτή) το εργασιακό, το οποίο (βάσει και της πρόσφατης εμπειρίας που αποκομίσαμε απ' τη διαπραγματευτική... δεινότητα της κυβέρνησης) να ετοιμαζόμαστε να το αποχαιρετίσουμε. Ίσως προς τιμήν του, να βγάλει και πάλι έρπη στο άνω χείλος ο Πρωθυπουργός. Μια απ' τα ίδια με το ένδοξο παρελθόν, και βεβαίως... να 'μαστε πάλι εδώ, Alexis!

Μα – θα πείτε – πάει η κ. Αχτσιόγλου Βρυξέλλες να «διαπραγματευτεί». Ναι ε; Το πρόγραμμα των συναντήσεών της στις Βρυξέλλες μήπως το πήρε πουθενά το μάτι σας; Για μελετήστε το με προσοχή!

Ι. Δ. Σαμπανίκος
Συντάκτης: Ι. Δ. Σαμπανίκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.