Οργή. Μόνο οργή μπορεί να εκφράσει το κείμενο αυτό. Μια νεκρή. Ένας πολύ σοβαρά τραυματίας, που νοσηλεύεται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση. Μέσα σ' ένα 48ωρο. Εργάτες στην καθαριότητα και τα δυο θύματα. Από κείνους που εγκαλούσαν τα κανάλια επειδή τολμούσαν να απεργούν.

Μια νεκρή. Ένας πολύ σοβαρά τραυματίας, που νοσηλεύεται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση. Μέσα σ' ένα 48ωρο. Εργάτες και οι δυο. «Σκουπιδιαρέοι», όπως τους αποκαλούσε κάποια «ευαίσθητη ψυχή» την ώρα που αγωνιούσε μην τυχόν και ρίξουν την κυβέρνηση. Είναι ένα σκαλοπάτι χαμηλότερα απ' τους εργάτες οι «σκουπιδιαρέοι»; Ρωτήστε σχετικά κάποιες «ευαίσθητες ψυχές». Εκείνες, που πανηγυρίζουν για την «υγειονομική βόμβα» που απομακρύνθηκε απ' τους δρόμους μας, κι ας έσκασε στα χέρια των «σκουπιδιαρέων».

Μια νεκρή. Ένας πολύ σοβαρά τραυματίας, που νοσηλεύεται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση. Μέσα σ' ένα 48ωρο. Εργάτες και οι δυο. Και στο μεταξύ, αναζητούνται δικαιολογίες. Η γυναίκα στου Ζωγράφου είχε μεν προσέλθει να αναλάβει υπηρεσία μα δεν είχε ανέβει στο απορριμματοφόρο, ζαλίστηκε νωρίτερα. Ασήμαντη λεπτομέρεια πως κλήθηκε να αναλάβει υπηρεσία για δεύτερη φορά μέσα σ' ένα 24ωρο. Η κακιά στιγμή έφταιγε. Ο άνδρας στη Μαυροράχη (ΧΥΤΑ Θεσσαλονίκης για τους μη γνωρίζοντες) τραυματίστηκε έξω απ' τον ΧΥΤΑ. Υπό «αδιεκυκρίνιστες συνθήκες». Ασήμαντη λεπτομέρεια πως ήταν εκεί σε συνθήκες καύσωνα, προσπαθώντας να διαχειριστεί – μαζί με τους συναδέλφους του – έναν τεράστιο όγκο απορριμμάτων. Να βρεθούν επειγόντως δικαιολογίες. Και στο μεταξύ... μη, μη μιλάτε για «εργατικό ατύχημα», μην προφέρετε καν τις λέξεις μεγαλόφωνα! Ψιθυρίστε τις αν χρειαστεί.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Ι. Μπουτάρης μίλησε για «δυσάρεστη είδηση». Η δήμαρχος Ζωγράφου κ. Τ. Καφατσάκη για «μικροπολιτικές σκοπιμότητες» που «οδηγούν στην εκμετάλλευση του θανάτου μιας εργαζόμενης». Ο πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας δεν αναφέρθηκε καν στο θέμα, το ίδιο και το υπουργείο Εργασίας. Πού καιρός να ασχοληθούν με «σκουπιδιαρέους»! Ιδίως τώρα, που σταμάτησε η απεργία τους!

Μια νεκρή. Ένας πολύ σοβαρά τραυματίας, που νοσηλεύεται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση. Μέσα σ' ένα 48ωρο. Εργάτες και οι δυο. Σ' ένα επάγγελμα που στο τέλος του χρόνου θα πάψει να συγκαταλέγεται στα βαρέα και ανθυγιεινά. Σ' ένα επάγγελμα που καλύπτουν τις κενές θέσεις εργασίας με συμβασιούχους, κι ετοιμάζονται να το κάνουν πάσα σε «ιδιώτες». Σ' ένα επάγγελμα που κανείς δεν ονειρεύεται να κάνει, κι όσοι το κάνουν αντιμετωπίζονται με περιφρόνηση. Ή με σκωπτική διάθεση. «Σκουπιδιαρέοι», που έλεγε και κείνη η «ευαίσθητη ψυχή», χλευάζοντας τις κινητοποιήσεις τους και αναζητώντας «υποκινητές» πίσω απ' τους απεργούς.

Στο μεταξύ τα media δίνουν τον υπέρ πάντων αγώνα. Να περάσει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα η διπλή τραγωδία. Λίγα κροκοδείλια δάκρυα, χαμήλωμα της φωνής στην αναφορά του αντικειμένου εργασίας. «Πέθανε δίπλα στα σκουπίδια», τους είδατε σίγουρα τους σχετικούς τίτλους. Επίκληση στον οίκτο των «νοικοκυραίων», να νιώσουν λύπη για τους καημένους, τους ταπεινούς «σκουπιδιαρέους». Αν νιώσουν οίκτο οι νοικοκυραίοι, μπορεί και να κρυφτεί το θέμα κάτω απ' το χαλί. Το παν είναι να μη νιώσουν οργή. Το παν είναι να νιώσουν «τυχεροί» (οι «νοικοκυραίοι»!) που δεν κάνουν μια τόσο «ταπεινή» δουλειά.

Μια νεκρή. Ένας πολύ σοβαρά τραυματίας, που νοσηλεύεται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση. Μέσα σ' ένα 48ωρο. Εργάτες και οι δυο. Η κακιά στιγμή; Σατανική – και διπλή – σύμπτωση; Φταίει κανείς;

Σκεφτείτε το την επόμενη φορά που θα κατεβάσετε στον κάδο τα σκουπίδια σας. Εκεί, που θα σουφρώνετε τη μύτη σας, μη αντέχοντας τη μυρωδιά και αισθανόμενοι ταυτόχρονα οίκτο για «τους καημένους τους σκουπιδιαρέους» και το ταπεινό εργασιακό τους αντικείμενο...

Ι. Δ. Σαμπανίκος
Συντάκτης: Ι. Δ. Σαμπανίκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.