Στο ίδιο έργο θεατές; Και πάλι από την αρχή; Μία από τα ίδια; Διαλέξτε μόνοι το (δημοσιογραφικό) κλισέ με το οποίο θα μπορούσε να ξεκινά ετούτο το κείμενο. Ό,τι κι αν διαλέξετε, η κατάληξη θα 'ναι η ίδια: σε τέσσερις μέρες από σήμερα, η συνεδρίαση του Eurogroup θα λήξει και πάλι χωρίς αποφάσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Το σκηνικό ήδη στημένο. Ίδιο με την προηγούμενη συνεδρίαση. Και με την προ-προηγούμενη. Οι θεατρικές παραστάσεις άλλωστε που ανεβαίνουν για δεύτερη και τρίτη σεζόν δεν συνηθίζεται να ανανεώνουν το σκηνικό τους. Το ΔΝΤ – διά στόματος της επικεφαλής του, Κρ. Λαγκάρντ – διαφωνεί με τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ Β. Σόιμπλε. Ο Β. Σόιμπλε διαφωνεί με το ΔΝΤ, την ίδια στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να κάνει παραχωρήσεις επαναχαράσσοντας κόκκινες γραμμές που μόνο κόκκινες δεν είναι. Η αντιπολίτευση καταγγέλλει την κυβέρνηση για καθυστερήσεις και ανικανότητα. Η κυβέρνηση καταλογίζει στην αντιπολίτευση πως επιθυμεί ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις με μόνο στόχο να ρίξει την κυβέρνηση. Μεγαλοδημοσιογράφοι και «έγκυρα» ΜΜΕ μετράνε αντιστρόφως τις ώρες μέχρι τη συνεδρίαση της 7ης Απριλίου, επιχαίρουν που η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να δεχθεί τα πάντα. Μάλιστα, αναφέρουν με βεβαιότητα πως νέα μέτρα δεν πέφτουν στο τραπέζι. Πέρα από εκείνα που έχουν ήδη γίνει γνωστά. Όχι, αν υπάρχει κάτι ακόμη για να (ξε)πουληθεί, δεν αναφέρεται: για το νερό, π.χ., το πωλητήριο μάλλον μπαίνει στον επόμενο γύρο της «διαπραγμάτευσης».

Η μνήμη σταματάει, παγώνει. Ζούμε στο 2017 ή στο 2015; Μόνο μετρώντας κομμάτια της δημόσιας περιουσίας που «αξιοποιήθηκαν» μπορεί να εντοπιστεί η χρονιά. Κατά τα άλλα, ο χρόνος μοιάζει να 'χει παγώσει. Το «καλό» ΔΝΤ και οι «κακοί» Γερμανοί. Οι «καλοί» Γερμανοί και το «κακό» ΔΝΤ. Πρέπει να ακούσουμε τα δελτία ειδήσεων για να μάθουμε ποιοι είναι σήμερα οι «φίλοι» και ποιοι οι «σύμμαχοι». Αύριο μπορεί φίλοι και σύμμαχοι να 'χουν αλλάξει θέσεις, μα καθόλου δεν θα το θυμόμαστε αν δεν το αναφέρει η «έγκυρη» φωνή στην οθόνη μας. Όπως ακριβώς στο οργουελιανό «1984».

Θέλετε στ' αλήθεια να το διαβάσετε το κείμενο αυτό; Τίποτε το καινούριο δεν θα μάθετε. Δεν είναι όλα αυτά γνωστά; Κάπου δεν τα 'χετε ξανακούσει;

Ι. Δ. Σαμπανίκος
Συντάκτης: Ι. Δ. Σαμπανίκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.