Το πρώτο πράγμα που μάθαμε ακούγοντας τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη χθες στον ΣΚΑΪ, είναι πως η διαφθορά είναι... κοινωνικό φαινόμενο. Το δεύτερο, πως επί πρωθυπουργίας του τα πάντα έγιναν σωστά. Και το τρίτο, πως αν και πέρασαν 13 ολόκληρα χρόνια για να μας τιμήσει με την τηλεοπτική του παρουσία ο πρώην πρωθυπουργός, δεν βρήκε αναγκαίο να κάνει την παραμικρή αυτοκριτική. Ως ήδη αναφέρθηκε άλλωστε, τα πάντα επί πρωθυπουργίας του έγιναν σωστά.

Τα πάντα; Όχι ακριβώς. Υπήρξε και κάτι που έπρεπε να γίνει τότε, αλλά η συγκυρία δεν το επέτρεπε. Ο λόγος για το νομοσχέδιο Γιαννίτση για το ασφαλιστικό, το οποίο η τότε κυβέρνηση αναγκάστηκε να αποσύρει προκειμένου να γίνουν απρόσκοπτα οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 και – βεβαίως – η είσοδος της χώρας μας στο ευρώ. «Ξεσηκωθήκανε τα συνδικάτα, ξεσηκωθήκανε όλα τα κόμματα, και δεν μπορούσε να περάσει. Δεν μπορούσε να περάσει για τον εξής λόγο: Θα γινόταν πολιτική αναταραχή ή μπορούσαν να πάνε και σε εκλογές, και εκείνη την περίοδο η Ελλάδα είχε δύο προβλήματα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σημίτης. Αν δεν το είχατε εμπεδώσει έως τώρα, και το νομοσχέδιο Γιαννίτση ήταν σωστό, αλλά αναγκάστηκε να το θυσιάσει ο πρώην πρωθυπουργός για να προχωρήσει άλλα, σημαντικότερα πράγματα.

Αν έπρεπε να μπει ένας τίτλος σ' αυτή τη συνέντευξη, εκείνος που συνοψίζει ολόκληρο το πνεύμα της είναι: «Πόσο άτυχοι είστε που δεν συνέχισα να σας κυβερνώ». Διότι για τη σημερινή κατάσταση δεν έχει το παραμικρό μερίδιο ευθύνης ο πρώην πρωθυπουργός, όλα τα κάνανε οι επόμενες κυβερνήσεις. Ο ίδιος σωστά μας έβαλε στο ευρώ (χωρίς δημοψήφισμα, αλλά για το καλό μας το έκανε κι αυτό!), σωστά στοιχεία έδωσε για την είσοδο στο ευρώ, σωστά χειρίστηκε την οικονομία μας μετά την είσοδο, σωστά έπραξε επί παντός. Ούτε μια λέξη αυτοκριτικής. Ούτε μια αμφιβολία έστω για τα πεπραγμένα του.

Δεν φταίει βεβαίως ο ίδιος για την τελειότητά του, κατηγορήστε τη φύση γι' αυτό. Και θρηνήστε μαζί μας για τη μεγάλη, τη δυσαναπλήρωτη απώλεια. Ένας πρώην πρωθυπουργός άλλωστε που χαρακτηρίζει τη διαφθορά «κοινωνικό φαινόμενο» και ουδόλως πολιτικό, είναι πάρα πολλά χρόνια μπροστά από την εποχή του. Αφήστε που, αν και ιδιώτης, ακόμη για μας πασχίζει, ακόμη σε μας είναι η σκέψη του. «Φοβάμαι το ατύχημα» είπε δυο φορές σχολιάζοντας την πορεία της διαπραγμάτευσης και τα ελληνοτουρκικά. Χωρίς εκείνον, άλλωστε, είναι από χθες σαφές πως... γρανάζι δεν γυρνά!

Ι. Δ. Σαμπανίκος
Συντάκτης: Ι. Δ. Σαμπανίκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.