Αρχικά, ήταν ο Προκόπης Παυλόπουλος. Τώρα, ήρθε η σειρά του Βύρωνα Πολύδωρα. Κάθε φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση επιχειρεί να επιτύχει συναίνεση, θεωρεί πως ο ασφαλέστερος τρόπος είναι να στρίψει εμφανώς δεξιά. Κι αν η πρώτη στροφή ήταν προς έναν «μετριοπαθή» (στην έκφρασή του τουλάχιστον) εκπρόσωπο του δεξιού στρατοπέδου, τώρα η πρόταση για την προεδρία του ΕΣΡ μοιάζει (πέραν του «συναινετικού» προπετάσματος) με επικρότηση μερικών εκ των χαρακτηριστικότερων στιγμών καταστολής και αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας που γνώρισε η χώρα στα προ του μνημονίου χρόνια.

Ο κ. Πολύδωρας, παρ' ότι «αντιμνημονιακός» από το 2013 και ένθεν, δεν είναι ένας τυχαίος «δεξιός». Είναι ο άνθρωπος εκείνος που συνέδεσε το όνομά του με την περίφημη «ζαρντινιέρα» της Θεσσαλονίκης (αυτήν στην οποία... «σκόνταψε» και σακατεύτηκε ο κύπριος φοιτητής). Είναι ο άνθρωπος που συνομιλούσε με τους «πραίτορες» (όπως αρεσκόταν να αποκαλεί τους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ.). Είναι ο άνθρωπος που αντιμετώπισε (ανεπιτυχώς) τον... «στρατηγό άνεμο». Ο άνθρωπος που, με μια μέρα θητεία ως πρόεδρος της Βουλής, διόρισε ως μετακλητή υπάλληλο την κόρη του στο γραφείο του. Και βέβαια, είναι ο άνθρωπος εκείνος που «ανακάλυψε» (κατάμονος!) το... αγαπημένο σπορ των Πακιστανών: τις αλληλοαπαγωγές! Αυτόν τον άνθρωπο προτείνει (;) η κυβέρνηση ως πρόεδρο του ΕΣΡ. Ελπίζοντας ίσως πως θα αντιμετωπίσει (επιτυχώς τη φορά αυτή) τον... αέρα (των τηλεοπτικών συχνοτήτων);

Επιχειρεί άραγε η κυβέρνηση με την επιλογή αυτή να προσεταιριστεί ένα πιο «δεξιό» ακροατήριο; Θα μπορούσε (αν αυτός είναι ο στόχος) να καταλήξει σε ένα ευρύτερης αποδοχής πρόσωπο απ' τον συντηρητικό χώρο. Μήπως ο στόχος της είναι να δώσει μηνύματα, ενόψει και της επίσκεψης Ομπάμα τις παραμονές της επετείου του Πολυτεχνείου; Τα έχει δώσει ήδη τα μηνύματα αυτά, εξαπολύοντας τα ΜΑΤ στους συνταξιούχους. Τότε, ποιος είναι ο στόχος; Να «πετάξει την μπάλα στην εξέδρα» και να τραβήξει την προσοχή απ' το φιάσκο του νόμου Παππά και του... πλειστηριασμού των τηλεοπτικών συχνοτήτων σε ένα πρόσωπο που έχει ταλέντο στο να συγκεντρώνει πάνω του αρνητική δημοσιότητα; Ή μήπως προσπαθεί να ξεκαθαρίσει πως έχει σταματήσει κάθε σκέψη για στροφές προς τα αριστερά; Ναι, ο κ. Πολύδωρας έλειπε για να επιβεβαιωθεί το προφανές!

Τι τελικά επιχειρεί η κυβέρνηση; Τα συμπεράσματα, δικά σας. Στο μεταξύ... μήπως πήρε το αυτί σας κάποια σενάρια, που άρχισαν ήδη να κυκλοφορούν, και μιλούν για 4ο (και... καλύτερο υποθέτουμε!) μνημόνιο;

*Νίκος Καββαδίας, «Οι 7 νάνοι στο s/s Cyrenia»

Ι. Δ. Σαμπανίκος
Συντάκτης: Ι. Δ. Σαμπανίκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.