Υπάρχει ένας απλός και (πάντα) αποτελεσματικός τρόπος να «νομιμοποιούνται» οι ναζί· η εστίαση σε τυχόν «θεσμικό» τους ρόλο, συνδυασμένη με παράλληλη επίκληση για «εθνική ομοψυχία». Οι έχοντες μελετήσει την – τόσο σύντομη – ιστορία της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης το γνωρίζουν αυτό καλά, και θυμούνται το κάθε βήμα της πορείας που οδήγησε τον Αδόλφο Χίτλερ στο να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πάουλ φον Χίντενμπουργκ.

Τι κάνεις με τον ναζί; Τον πολεμάς. Τι ΔΕΝ κάνεις παρέα με τον ναζί; Απολύτως τίποτε. Με τον ναζί δε συνδιαλέγεσαι, δεν ανταλλάσσεις γελάκια και χάχανα, δεν πραγματοποιείς μαζί του ταξίδια αναψυχής, δεν συζητάς μαζί του ούτε για τον καιρό. Και βεβαίως, δεν οδηγείς τον ναζί σε επισκέψεις σε στρατόπεδα και ακριτικές περιοχές ούτε τον παρουσιάζεις στα στρατεύματα ως «θεσμικό». Ο ναζί είναι εχθρός. Πάντα. Και κάθε συνδιαλλαγή μαζί του, κάθε κοινή ενέργεια μαζί του είναι συνεργασία με τον ναζί. Είναι συνενοχή στα εγκλήματά του: τωρινά, παρελθόντα και μελλοντικά.

Ότι κι αν πει η κυβέρνηση, όσο κι αν προσπαθήσει να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, η σημερινή «επίσημη επίσκεψη» σε Ρω και Καστελόριζο ήταν ένα καθοριστικό βήμα για το «ξέπλυμα» ενός ναζιστικού κόμματος (σε βάρος του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη δίκη για δολοφονίες και απόπειρες δολοφονιών) και την παράλληλη παρουσίασή του στον λαό ως «κοινοβουλευτικής δύναμης». Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Π. Καμμένος έχει προσωπική ευθύνη για αυτή την πράξη. Το ίδιο και οι κυβερνητικοί βουλευτές που τον συνόδευαν. Αλλά η ευθύνη, δεν σταματά στον υπουργό και σε μισή ντουζίνα βουλευτές. Ο ίδιος ο (αυτοπροσδιοριζόμενος ως «αριστερός») πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας φέρει ακέραιη την ευθύνη γι' αυτό το «ξέπλυμα». Και παράλληλα, χρεώνεται την ιστορική «πρωτιά» της «νομιμοποίησης» των ναζί σε μια σύγχρονη Δημοκρατία, με τόσο όμοια χαρακτηριστικά με εκείνα της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης. Ο Φον Χίντεμπουργκ, είχε την τύχη να πεθάνει πολύ σύντομα μετά την άνοδο των ναζί στην εξουσία, και τη διπλή τύχη να πεθάνει με σχεδόν πλήρη άνοια. Ήταν, βλέπετε, τόσο πολύ μεγαλύτερος του ανθρώπου που «έγινε πρωθυπουργός πριν να κλείσει τα σαράντα του χρόνια» και που – κάποτε – δήλωνε πως δεν θα είναι «πρωθυπουργός παντός καιρού».

Στο μεταξύ, προετοιμαστείτε: η «Ελλάς Ελλήνων ναζιστών» όλο και πλησιάζει. Η εκκίνηση δόθηκε επισήμως στο Καστελόριζο.

Ι. Δ. Σαμπανίκος
Συντάκτης: Ι. Δ. Σαμπανίκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.